Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Γιώργος Αμανατίδης: «Αλήθειες και ψέματα για το νέο εργασιακό νόμο»

Η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώνει το προστατευτικό πλαίσιο της εργασίας, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στις μεγάλες τεχνολογικές προόδους που επηρεάζουν την παροχή της. Αυτό ακριβώς πράττει η Κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που ενέκρινε χθες η Βουλή. Προσαρμόζει το εργασιακό πλαίσιο στις βέλτιστες πρακτικές ενσωματώνοντας διατάξεις που αποτελούν ήδη μέρος
του ενωσιακού δικαίου και επικαιροποιεί άλλες που δεν έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από το 1982.

Για το σ/ν ασκήθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Χαρακτηρίστηκε «αντεργατικό, αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό, οδοστρωτήρας».Αναρωτιέμαι: πώς μπορεί να είναι κάποιος αντίθετος στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία και με ποιο σκεπτικό;  Στη θέσπιση νέων αδειών για γονείς και φροντιστές;  Στην ψηφιακή κάρτα εργασίας για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, των αδήλωτων υπερωριών, της εισφοροδιαφυγής; Στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή Επιθεώρησης Εργασίας; Στην ενίσχυση των επιτρεπόμενων υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Στη δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτηση του εργαζομένου; Στη διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις; Στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης); Αναρωτιέμαι διότι αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος.

Θα αναδείξω τέσσερα ψέματα που ειπώθηκαν, επιχειρώντας να αποκαταστήσω την μόνη αλήθεια.

1οΗ αντιπολίτευση ισχυρίζεται ψευδώς ότι αυξάνονται οι απλήρωτες υπερωρίες και ότι θα πληρώνονται με ρεπό. Η αλήθεια είναι ότιη υπερωριακή απασχόληση εναρμονίζεται με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 150 ώρες ετησίως, από 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους. Το σύστημα αμοιβής των υπερωριών δεν αλλάζει.Αυτό σημαίνει ότι κάθε ώρα υπερωρίας θα πληρώνεται με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

2οΗ αντιπολίτευση ισχυρίζεται ψευδώς ότι καταργείται το οκτάωρο. Η αλήθεια είναι ότιεισάγεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ εργαζόμενου- εργοδότη, με ατομική σύμβαση εργασίας. Προβλέπεται η δυνατότητα και 4ημερης εργασίας στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και είναι άκυρη η απόλυση εργαζόμενου που αρνείται την διευθέτηση αυτή. Αυτό, δηλαδή, που δίνεται σαν νέα δυνατότητα στον εργαζόμενο είναι να συμπυκνώσει την εργασία του σε λιγότερες ημέρες, μόνο κατόπιν αιτήματος του ίδιου,για να εξυπηρετεί καλύτερα το στόχο συμφιλίωσης της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή.

            3οΗ αντιπολίτευση ισχυρίζεται ψευδώς ότι η ηλεκτρονική κάρταθα χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου των εργαζομένων.Η αλήθεια είναι ότι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας είναι μια πραγματική «επανάσταση» στην αγορά εργασίας και εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου, αλλά και των υπερωριών, του «δικαιώματος αποσύνδεσης», της διευθέτησης του χρόνου εργασίας του εργαζομένου, αλλά και για την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

4οΗ αντιπολίτευση ισχυρίζεται ψευδώς ότιη Κυβέρνηση παρεμβαίνει ωμά στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η αλήθεια είναι ότι: 4α) Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συνδικαλιστές θα έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας που ισχύει για τις εγκύους: δηλαδή η απόλυση θα επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο που θα κρίνεται από τα Δικαστήρια, 4β) Θεσπίζεται αστική ευθύνη για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών, 4γ) Μπαίνει τέλος στις απεργίες οι οποίες, ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη, επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Μια πάγια πρακτική που ακολουθείται επί δεκαετίες και ακυρώνει στην πράξη την κρίση της Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα μιας απεργίας, 4δ) Επιβάλλεται η παροχή ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (κατ’ αρχήν σε 33 %, με δυνατότητα περιορισμού ύστερα από τεκμηριωμένο αίτημα)κατά τη διάρκεια απεργιών στην κοινή ωφέλεια, όπως ισχύει σε πολλές χώρες. Η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας προστατεύεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην εργασία των μη απεργούντων και η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.Οι εικόνες παράλυσης της χώρας ελέω απεργιών πρέπει να εκλείψουν, 4ε) Καταργείται η δυνατότητα χρηματοδότησης των συνδικάτων από τις επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και τα κόμματα, αφού ανεξαρτησία και χρηματοδότηση δεν συμβαδίζουν.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με στόχο, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά προχωρά με τις αναγκαίες τομές και με τις αναγκαίες συνθέσεις για τον εκσυγχρονισμό του εργασιακού πλαισίου στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών πρακτικών.Ο στόχος είναι διττός: αφενός η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με μέτρα προστασίας των εργαζομένων αφετέρου η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας που οδηγεί, συνεκδοχικά, σε προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  

Η αντιπολίτευση καταστροφολογεί. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεφύγουμε από στεγανά, ιδεοληψίες και συνδικαλιστικά προνόμια που βλάπτουν το συμφέρον της κοινωνίας, στραγγαλίζοντας κάθε αναπτυξιακή δράση.Άλλωστε, έχουμε αρωγό στην προσπάθειά μας την κοινωνία που ζητά εφαρμογή της νομιμότητας και καλύτερες συνθήκες για την απασχόληση.

Είμαστε με τους εργαζόμενους αλλά και με τους συνεπείς επιχειρηματίες.

Και όπως ανέφερα στην ομιλία μου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, «δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα να αισθάνεται ότι έχει το αποκλειστικό προνόμιο της εκπροσώπησης και προστασίας των συμφερόντων των εργαζομένων».

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Βουλευτά, όχι άλλη κοροϊδία. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Σε αναδείξαμε για να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα συμφέροντα του λαού και όχι του ΣΕΒ. Δυστυχώς για εμάς η κομματική πειθαρχία υπερτερεί του πολιτικού αναστήματος.

Ανώνυμος είπε...

Ας πούμε ότι ένας δήμος έχει 5000 ψηφοφόρους και άλλα τόσα μέλη ένα σωματείο.Για να κηρυχτεί απεργία χρειάζεται να ψηφίσουν ναι στην απεργία 2501 μέλη
Για να βγει δήμαρχος με απόλυτη πλειοψηφία για 5 χρόνια αρκεί το 43% των έγκυρων ψήφων που σχεδόν ποτέ δεν είναι πάνω από το 50% των ψηφοφόρων, δηλαδή αρκεί το 23% των ψηφοφόρων
Η δημοκρατία της νδ

ΜΑΥΡΟΣ είπε...

ΟΧΙ, ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ 50,1% ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΞΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 17 ΕΔΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ 16. Η ΜΠΑΧΑΛΟ "ΑΠΛΗ" - ΚΑΛΠΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.
ΛΑΘΟΣ Ο ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ 60% ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ, ΕΙΤΕ ΕΧΕΙ 55% ΑΠΟ ΤΗΝ Α' ΚΥΡΙΑΚΗ, ΕΙΤΕ 25%. ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΗΣ "ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ" ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ 5 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΧΕΙ 43% ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 30%, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ; Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΩΝ. ΑΝΩ ΤΟΥ 5 Ή 7% ΑΣ ΠΟΥΜΕ.
ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΤΟΥ 3% ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΣΩΣΤΟ, ΟΜΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ. ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ 5%.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ φίλε /φίλη. Χωρίς να είμαι ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος ήταν σωστός. Αυτό είναι δημοκρατία. Και φυσικά ήταν στην κατεύθυνση ενίσχυσης της συνεργασίας. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν συνεργασίες από την κεντρική έως τοπικές κυβερνήσεις. Ακόμα και εδώ στον δήμο μας η αντιπολίτευση συνεργαζόταν και ψήφιζε και με τον γιατρό και με τον Ελευθερίου όταν υπήρχε σωστή συζήτηση στο συμβούλιο. Δυστυχώς κάποιοι δήμαρχοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει δημοτικό συμβούλιο και οι σύμβουλοι είναι μαριονέτες του. Άλλωστε η επιστολή παραίτησης του Ζακη αυτά ακριβώς λέει. Πρέπει να ωριμάσουμε σαν λαός και να συνεργαζόμαστε. Δεν μπορεί με το 23% των ψηφοφόρων να κυβερνά κάποιος στην κυβέρνηση στην περιφέρεια η σε δήμο με ευρεία πλειοψηφία. Γιατί το 43% επί των ψηφισάντων είναι κάτω από 23% στο εκλογικό σώμα. Η απλή αναλογική είναι βήμα προς την δημοκρατια

Το Προφίλ μας