Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Εκεί που οι γυναίκες κάνουν κουμάντο: Η τελευταία μητριαρχία της Ευρώπης

Σε ένα μικροσκοπικό νησί της Βαλτικής οι γυναίκες έχουν το γενικό πρόσταγμα. Αποφασίζουν το πρόγραμμα της ημέρας, παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις της οικογένειας και διαχειρίζονται τα χρήματα. Αλλά και είναι εκείνες, που μεγαλώνουν τα παιδιά, κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού, ακόμη και φτιάχνουν
τα ρούχα. Οι άνδρες λείπουν το μεγαλύτερο διάστημα από το σπίτι. Κάποιοι είναι ναυτικοί, άλλοι κυνηγοί φώκιας και άλλοι εργάζονται στο εξωτερικό. 

Πρόκειται για το νησί Κίνου της Εσθονίας το οποίο έχει περίπου 300 μόνιμους κατοίκους, στην πλειονότητά τους θηλυκού γένους. Οι γυναίκες του Κίνου είναι υπεύθυνες για τα όσα συμβαίνουν στην ξηρά, την ώρα που οι άνδρες και οι γιοι τους λείπουν στη θάλασσα. Ο γάμος και η μητρότητα θεωρούνται πολύ σημαντικά. Μόνο παντρεμένες γυναίκες επιτρέπεται να φορέσουν την παραδοσιακή φορεσιά.





Οι γυναίκες συχνά γεννούν μέσα σε σάουνα και τα παιδιά τους τις ακολουθούν παντού. Συνήθως εκτρέφουν ζώα τα οποία και φροντίζουν οι ίδιες όσο και εάν έχουν μεγαλώσει. 

Ο Εσθονός σκηνοθέτης Μαρκ Σόοσαρ είχε κάνει μία σειρά από ντοκιμαντέρ για της ζωή στο Κίνου και τα γειτονικά νησιά εστιάζοντας στα κοινωνικά προβλήματα και κυρίως στην «κληρονομιά του αλκοολισμού» που άφησε πίσω της σοβιετική εποχή. Πολλοί κάτοικοι αισθάνονται σήμερα ότι η έκθεση ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα ήθελαν και πως η φήμη του τόπου καταστράφηκε. 

 

Ωστόσο το νησί δεν έχει σταματήσει να προσελκύει το ενδιαφέρον τουριστών, αλλά και φωτογράφων. Η Νορβηγίδα φωτογράφος Αν Ελέν Γκέλσταντ πριν από λίγα χρόνια έκανε τα πορτραίτα των γυναικών του νησιού. Φωτογράφισε συνολικά 35 ηλικιωμένες γυναίκες, εκ των οποίων σήμερα μόνο 10 ζουν. Όταν οι γυναίκες περνούν την δεκαετία των 60 ετών ακολουθούν την παράδοση πους τις θέλει να ράβουν μόνες τους τα ρούχα με τα οποία θα ταφούν. Ράβουν επίσης και τα γάντια των νέων, που έχουν επιλέξει να μεταφέρουν το φέρετρό τους.

Αnne Helene Gjelstad 

Δείτε τις γυναίκες του χωριού να μιλούν για τη ζωή τους στο βίντεο που ακολουθεί:  

 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian, Business Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας