Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

"ΕΛΠΙΔΑ": Ανοησία ή σκάνδαλό ;

ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΜΙΣΟΥ ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ...ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ... !

Στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή της 25ης Μαΐου, ήρθε για έγκριση, η προκήρυξη διαγωνισμού για την «Προμήθεια και εγκατάσταση 3 σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με προϋπολογισμό 500.000,00 €.!

 Το έργο είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ της Περιφέρειας τον Ιούνιο του 2020, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Συνδυασμός μας είχε καταψηφίσει τότε την εισήγηση αυτή, με το σκεπτικό, ότι πλέον δεν υπήρχε λόγος να επεκταθεί ένα ήδη πυκνό δίκτυο μέτρησης ρύπων που προκύπτουν από τους λιγνιτικούς σταθμούς και τα ορυχεία και μάλιστα στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών, αφού ήδη είχε αποφασισθεί από τον Πρωθυπουργό το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών Μονάδων το 2023.

Άλλωστε η απόφαση για να γίνει το έργο αναφερόταν σε Υπουργική Απόφαση του 2013 (ΦΕΚ 3272Β/23-12-2013) με τίτλο «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» που εκ των πραγμάτων σχετιζόταν άμεσα με την λειτουργία της ΔΕΗ.

Η Περιφέρεια έχει ήδη ένα εκτενές δίκτυο 14 σταθμών μέτρησης της ρύπανσης στον ενεργειακό άξονα. Ως εκ τούτου η συμπλήρωση του δικτύου με επιπλέον τρεις σταθμούς θα είχε ίσως νόημα να γίνει αν οι μονάδες της ΔΕΗ εξακολουθούσαν να λειτουργούν. ‘Όμως και αν ακόμη προχωρήσει, ένα τέτοιο έργο, τότε πως θα το υλοποιήσει το ΚΕΠΕ (Κέντρο Περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται; Με ποιους αφού δεν έχει προσωπικό;

Εν κατακλείδι, η διάθεση σήμερα μισού εκ ευρώ για ένα αχρείαστο έργο, «ξεπερασμένο» για τα σημερινά δεδομένα, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για την επιμονή της Περιφερειακής Αρχής να το εκτελέσει.

Εκτός και αν είναι απλά, μια ακόμη ιστορία τρέλας του δημόσιου συστήματος, από αυτές που με θλίψη διηγούνται οι πολίτες.

Μια ακόμη ιστορία κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, που ιδίως μετά την κρίση της Πανδημίας και το σοκ της Απολιγνιτοποίησης, δημιουργεί οργή αγανάκτηση και ερωτηματικά  για τον ποιον πραγματικά εξυπηρετούν αυτά τα έργα.

Την τοπική οικονομία, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά, σίγουρα όχι.

Γραφείο Τύπου

Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας