Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Κώστας Σκρέκας: Η Φλώρινα θωρακίζεται ενεργειακά με ισχυρές υποδομές φυσικού αερίου

Η κατασκευή του δικτύου ξεκινά το φθινόπωρο του 2021, φέρνοντας το φυσικό αέριο σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες

Η  ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, ένα έργο κομβικής σημασίας για την τοπική κοινωνία γίνεται πραγματικότητα, το οποίο θα καλύψει τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες
των κατοίκων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής κατά τη μεταλιγνιτική εποχή.




 

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 20,2 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έχουν ήδη εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΑνΕΚ, ανοίγοντας τον δρόμο για την προκήρυξη του διαγωνισμού εντός του επόμενου μήνα.

 

Το έργο προβλέπει την κατασκευή 102 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου, το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στον οικιστικό ιστό της Φλώρινας, αλλά και στη βιομηχανική περιοχή.

 

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), δίνοντας προτεραιότητα στη σύνδεση δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως μονάδων υγείας και σχολείων.

 

Με τη χρήση του φυσικού αερίου θα μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες των νοικοκυριών για θέρμανση που είναι ιδιαίτερα αυξημένες εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών στη Φλώρινα, ενώ μεγάλα θα είναι τα οφέλη και για τον εμπορικό και τον βιομηχανικό τομέα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

 

Το έργο έχει, ταυτόχρονα, ισχυρό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία και απασχόληση, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή της Φλώρινας θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης. Χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, σχολεία και μονάδες υγείας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα φθηνότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο, σε μια περιοχή στην οποία επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά και κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης».

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε σχετικά: «Η έλευση του φυσικού αερίου στην ακριτική Φλώρινα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που καταφέραμε να κερδίσουμε με σκληρή δουλειά και καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε χρόνο - ρεκόρ, το έργο εντάχθηκε στο ΕΠΑνΕΚ και ξεκινά να υλοποιείται, παρέχοντας στους κατοίκους τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα καύσιμο οικονομικό, ασφαλές και καθαρό. Εκτός, όμως, από ουσιαστικός, ο χαρακτήρας του έργου είναι για εμάς και συμβολικός, στέλνοντας το μήνυμα των ίσων ευκαιριών ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας