Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Aυτά συμβαίνουν στην Αμερική!!!…και τ’ άλλα στο Μικρόβαλτο Κοζάνης…σε μικρότερη κλίμακα!

Της Ιωάννας Δ. Τσιαμουρτζή

Το γεωλογικο φαινόμενο όμως …ειναι το ίδιο!!! Τα εντυπωσιακά «Μπουχάρια», ένα φαινόμενο μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, θα τα βρείτε στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων (πρώην δήμου Καμβουνίων), στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό, 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης.

Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα.

Τα «Μπουχάρια» είναι περίπου 20 πυραμοειδείς σχηματισμοί φτιαγμένοι από χώμα, άργιλο, μάργες και κροκάλες, με κορυφή καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, που ξεπερνούν σε ύψος τα δύο μέτρα, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα έξι με επτά μέτρα (οι λεγόμενοι «Άτλαντες»).

Παρόμοιοι σχηματισμοί στην ίδια περιοχή είναι και τα «Νοχτάρια», με τη μόνη διαφορά ότι δεν επιστεγάζονται με πλάκες.

Ο συνδυασμός των δύο γεωμορφών δημιουργεί ένα μοναδικό και ιδιόμορφο δάσος, που έχει προέλθει από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα δεκάδων χιλιάδων χρόνων.

Με λίγα λόγια, το νερό της βροχής και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας αποσάθρωσαν μέσα από διάφορες χημικές και φυσικές διεργασίες αυτό το κράμα πετρωμάτων.

Στα Μπουχάρια Μικροβάλτου – Νοχτάρια Λιβαδερού





 
& Στην …Αμερική!


 
Πηγή:mikrovalto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας