Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Καλλιόπη Βέττα: Να υπάρξει επαγρύπνηση της τοπικής κοινωνίας για το ενδεχόμενο χωροθέτησης ΧΥΤΑΜ στη ΜΑΒΕ


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την απάντηση του Υ.Π.ΕΝ. στην ερώτηση που είχε υποβάλει με θέμα: «Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την λειτουργία Χ.Υ.Τ.ΑΜ. στην Π.Ε. Κοζάνης;», δήλωσε:

«Στις 8 Μαρτίου κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ζήτημα της λειτουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου στην Π.Ε. Κοζάνης.

Στην ερώτηση γινόταν αναφορά στις εύλογες επιφυλάξεις και αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Σερβίων, αλλά και ευρύτερα, για το ενδεχόμενο χωροθέτησης ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι.

Παράλληλα, αναδεικνύονταν οι επιστημονικές και κοινωνικές αντιρρήσεις ενώ, υπήρχαν ερωτήματα, εκτός των άλλων, για την εναπόθεση αμιάντου από όλη την χώρα καθώς και για την επιτήρηση και τον έλεγχο της διαδικασίας, δεδομένης της υποβάθμισης των αρμόδιων υπηρεσιών του Υ.Π.ΕΝ..

Στην απάντηση του στις 18 Μαΐου ο  Υπουργός, αναφέρει τα εξής: ΄΄Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί στη ∆/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης /ΥΠΕΝ Μελέτη Περιβάλλοντος για τη επαναχρησιµοποίηση του χώρου των ΜΑΒΕ για τη διάθεση αµιαντούχων αποβλήτων, ούτε για την τροποποίηση των ΚΕΟ∆, ώστε να υλοποιηθεί ΧΥΤΑΜ εντός του γηπέδου τους΄΄ ενώ, συνεχίζοντας κάνει αναφορά στη σύσταση ομάδας εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που εξετάζει το ενδεχόμενο υλοποίησης ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι.

Η απάντηση δεν καθησυχάζει τους κατοίκους της περιοχής καθώς αφήνει ανοικτές όλες τις πιθανότητες.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, τους θεσμικούς φορείς, τις οικολογικές κινήσεις και τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, διεκδικώντας το αυτονόητο: τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία της περιοχής και των δραστηριοτήτων που ασκούν οι κάτοικοί της

Η Π.Ε. Κοζάνης δεν μπορεί να μετατραπεί σε Ελντοράντο ‘’επενδυτών΄΄ και ανεξέλεγκτο, υπερτοπικό σκουπιδότοπο.»

 

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή ​


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και θα υπάρχει . Η ομάδα αντιχυταμ που έβριζε ο πρόεδρος και ο δήμαρχος μας ξυπνησε. Η επαγρύπνηση αφορά όμως και τον δήμαρχο που στηρίξατε; Θυμίζω ένα απόσπασμα από την επιστολή ανεξαρτητοποίησης του πρώην αντιδημάρχου Μίμη Ζακη το 2020:

“Όλο αυτό το διάστημα συνέβησαν αρκετά, ειπώθηκαν πολλά με τα οποία ίσως να διαφωνώ.

Το τελευταίο όμως που συνέβη δηλαδή η συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑΜ στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ με υποχρεώνει να πάρω δημόσια θέση.

Είμαι αντίθετος στη κατασκευή αυτού του έργου, το οποίο αν τελικά υλοποιηθεί θ’ αποτελέσει τη ταφόπλακα όχι μόνο για τη περιοχή των Καμβουνίων αλλά για ολόκληρο το δήμο μας. Οι επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα της περιοχής αλλά και για το πλούτο της λίμνης Πολυφύτου θα είναι καταστροφικές. Ειδικοί επιστήμονες έχουν μιλήσει για το μέγεθος της καταστροφής που θα επέλθει.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πολλούς παράγοντες να παρουσιάσουν ως αναγκαίο και αναπτυξιακό αυτό το έργο.


Επιδίδεται όμως και σε μία σειρά από ψεύδη όπως ότι η περιοχή δεν είναι σεισμογενής και ότι τα πετρώματα της υπάρχουσας λεκάνης είναι αδιαπέρατα. Άρα δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ διαρροή τοξικών ουσιών.

Μετρούν αντιδράσεις φίλες και φίλοι.

Αυτή τη τακτική όμως, κάπως αλλιώς την ονομάζουν στη πιάτσα.

Και μαζί με όλους αυτούς, ο κύριος Ελευθερίου να επιμένει δημόσια για τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι. Χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου, χωρίς την έκφραση γνώμης από τις τοπικές κοινωνίες.

Κανείς δεν νομιμοποιείται να εκφράζει θέσεις χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας αλλά και σεβασμού προς τους δημότες, λες και αφορά τη προσωπική του περιουσία.Απαιτείται εγρήγορση και κινητοποίηση ΟΛΩΝ.”

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κ. Ζακη με δύο κουβέντες είπες ποια είναι η πραγματικότητα!!!!

Το Προφίλ μας