Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Οι καβαλάρηδες προσκυνητές της Παναγίας

Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών του δεκαπενταύγουστου αναβιώνει και φέτος στην Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου. Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα έθιμα της περιοχής  που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία. Εως  αύριο  Τρίτη 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού, με τις παρέες των καβαλάρηδων να γλεντούν σε διάφορα σημεία της πόλης μαζί με κατοίκους και επισκέπτες, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα και το σιατιστινό κρασί.
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο. Το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα στολισμένα τους  άλογα όπως το έθιμο απαιτεί μπαίνουν επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας  όπου τους υποδέχονται αρχές και λαός,  για να συνεχιστεί αμέσως μετά την παρέλαση των αλόγων, το γλέντι σε όλη τη Σιάτιστα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Φέτος στο έθιμο, θα πάρουν μέρος 10 πολυπληθής ομάδες καβαλάρηδων που θα ξεπεράσουν τους 250, με την νεολαία να πρωτοστατεί στο μοναδικό έθιμο τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη γιορτή της Παναγίας.
Την Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, θα τελεστεί στις 7.30,  εσπερινός στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο. Θα πραγματοποιηθεί πανηγύρι στο Μικρόκαστρο καθώς και παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα
Ανήμερα του δεκαπενταύγουστου, στις 7 το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο, θα ακολουθήσει η Περιφορά της Εικόνας της Θεοτόκου, το προσκύνημα στην Παναγία από τους καβαλάρηδες.
Μετά το μεσημέρι στις 1.30 θα γίνει η υποδοχή των καβαλάρηδων στην Πλατεία Χώρας και θα ακολουθήσει το παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη – Δέσποινα Αμαραντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας