Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Ο φαύλος κύκλος της φορολογικής πολιτικής


Από τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε σήμερα το Υπ Οικονομικών, Ιανουάριος-Ιούλιος 2017,επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις στις οποίες έγκαιρα και συστηματικά έχει προβεί το ΠΑΣΟΚ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εύθραυστο τόσο γιατί οι δαπάνες αντί να μειώνονται συγκρατούνται με τη μέθοδο των καθυστερήσεων, αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα έσοδα.
Πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα στα έσοδα εμφανίζονται στο φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στις αποκρατικοποιήσεις και στους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά (ΦΠΑ και ΕΦΚ).

Δεν πρόκειται για προβλήματα συγκυριακά, αλλά για βλάβες που σχετίζονται ευθέως με κυβερνητικές επιλογές.
  • Τα προβλήματα στα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (ΦΕΦΝΠ) σχετίζονται ευθέως με την ύφεση, με την εξάντληση των φορολογούμενων και με σοβαρές αλλαγές στο φορολογικό προφίλ των ελεύθερων επαγγελματιών, που προκάλεσε το φορο-ασφαλιστικό Κατρούγκαλου.
  • Οι υστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις δε χρειάζονται εξηγήσεις, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να τις καθυστερήσει, γιατί πολύ απλά ως αντιπολίτευση τις πολέμησε λυσσαλέα με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα.
  • Όσο για τα μειωμένα έσοδα από καύσιμα, τσιγάρα, ποτά είναι η απόδειξη ότι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το λαθρεμπόριο ανθεί και βέβαια δεν αντιμετωπίζεται με εξυπνακίστικες ανακοινώσεις, όπως αυτή του Υπουργείου Οικονομικών χθες.
Οξυγόνο στα έσοδα δίνουν αντίθετα οι κατασχέσεις, όπως φαίνεται σε συγκεκριμένους κωδικούς (ΠΟΕ).
Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 επιτευχθεί με δυσκολία, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 μοιάζει πολύ μακρινός και ρεαλιστικά ανέφικτος.
Όπως είναι γνωστό μια τέτοια εξέλιξη φέρνει πιο μπροστά τις περικοπές στις συντάξεις (1,8 δισ) και στο αφορολόγητο ( 1,8 δισ), που ήδη έχουν ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εκτός από αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή αποδεικνύεται και αναποτελεσματική.
Ο φαύλος κύκλος που άνοιξε με το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν μπορεί να κλείσει από αυτούς που τον δημιούργησαν.
Ο κ. Τσίπρας είναι ήδη ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός και ακόμα δεν έχει καταφέρει με την κυβέρνηση του να επαναφέρει τα πράγματα εκεί που τα βρήκε.
Όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας