Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Πραγματοποιήθηκε η ιερή πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου στην Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη).

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Πραγματοποιήθηκε (Κυριακή, 7-5-2017) η ιερή πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου στην Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη), Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Επίκεντρο του ιερού πανηγυριού, το Εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, που τιμάται στη μνήμη της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου (2 Μαΐου). Το πανηγύρι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε ημέρα Κυριακή μετά την πρωτομαγιά.
Η Κυριακή φέτος ήταν η Δ’ από του Πάσχα, αυτή του Παραλύτου. 

Το Εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου (της Αγίας Κυριακής) βρίσκεται πιο ψηλά από το χωριό σε μια από τις φωτεινότερες κορυφές των Πιερίων. Είναι το ψηλότερο και φωτεινότερο μπαλκόνι της μεγάλης λεκάνης της λίμνης του Αλιάκμονα-Πολυφύτου.

Από εδώ ο Άγιος Αθανάσιος, ο Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας, επαναλαμβάνει την απόφαση της Α’  Οικουμενικής Συνόδου το 325, (μέλος της Οποίας υπήρξε) για την ομοουσιότητα του Υιού με τον Πατέρα και προσκαλεί τους απανταχού χριστιανούς στην ενότητα της πίστης και στην ανάδειξη της αληθινής κοινωνίας με το Θεό και με τους συνανθρώπους. Οι χριστιανοί έχουμε αυτήν την αποστολή: Να προβάλλουμε ως (μοναδικό και αναντικατάστατο) πρότυπο αληθινής κοινωνίας με το Θεό και τους συνανθρώπους μας (που συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος) την πίστη της Εκκλησίας. 

Μέσα σ’  αυτήν την αποστολή πρέπει να δούμε και τα ιερατικά διακονήματα τα οποία συστήνει ο Επίσκοπος για να υπηρετούν την ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος (και σε τοπικό επίπεδο). Διακονήματα που δεν υπονομεύονται από τους λαϊκούς οι οποίοι δεν (και δεν είναι υποχρεωμένοι να) γνωρίζουν τη φύση και την αποστολή αυτών των διακονημάτων. Υπονομεύονται από εμάς τους παπάδες. 
















Πυρήνας της ιερής πανήγυρης είναι η Θεία Λειτουργία που τελείται στο Εξωκλήσι. Ακολουθεί η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αθανασίου από το Εξωκλήσι μέχρι το προαύλιο του κεντρικού Ναού (που είναι συγχρόνως και η πλατεία του χωριού). Ψάλλεται το ‘’Χριστός Ανέστη’’, διαβάζεται Ευχή ευλόγησης του ελαίου και χρίονται οι πιστοί από τον λειτουργό εφημέριο με το ευλογημένο λάδι.

Τη Θεία Λειτουργία στο Εξωκλήσι τέλεσε ο π. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. και μετέφερε στο πολυπληθές εκκλησίασμα (από το Βελβεντό, την Κοζάνη, το Πλατανόρεμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Γερμανία) την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

Στο Αναλόγιο έψαλε ο φιλότιμος ψάλτης από τη Βέροια Αναστάσιος Τέτος.

Φέτος αρκετοί ήταν οι συνοδίτες στη λιτάνευση που συνόδευσαν την εικόνα του Αγίου μέσα από τις καταπράσινες πλαγιές των Πιερίων, που μοσχοβολούσαν Άνοιξη και Πάσχα. Ανάμεσά τους και οι μικρές Λαζαρίνες Ειρήνη και Αστερία ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές. Χαριτωμένο και το παιδικό χορευτικό του συλλόγου.

Στην Επιμνημόσυνη Δέηση κατατέθηκαν στεφάνια από τις τοπικές αρχές. Παρόντες από τη τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Τέτος (ο και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αγίας Κυριακής ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’), ο Μιλτιάδης Ζορμπάς, ο Ζήνων Παπαδημητρίου, η πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βελβεντού και μέλος της Δ.Κ. Βελβεντού Ελευθερία Θεοχαροπούλου.

Από την τοπική εκπαίδευση ο Λάμπρος Κουτσιούκης υποδιευθυντής του δημοτικού σχολείου Βελβεντού και οι δασκάλες του ως άνω σχολείου Άννα Γεωργάκη και Κατερίνα Βάρνη. Έκπληξη ευχάριστη ήταν και η παρουσία του παλαιού δασκάλου της Σκούλιαρης Γεωργίου Βελισσαρίδη από τα Κρανίδια. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δάσκαλος αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια του 1970-71 που ανεβοκατέβαινε (αυτοκινητόδρομος τότε δεν υπήρχε, η πρόσβαση στο χωριό γινόταν μέσα από μονοπάτια διασχίζοντας την απόσταση με τα πόδια) στην και από την Σκούλιαρη.  

Αποδεχόμενες την πρόσκληση του συλλόγου ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’ οι ‘’Λαζαρίνες 2017’’ του ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού ανέβηκαν και παρουσίασαν το εορταστικό πρόγραμμα (εισήγηση, τραγούδια, χορός) ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές. Το πρώτο τραγούδι ‘’Παραθυρίσια μου αργυρά’’ το τραγούδησαν, σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στο Ναό και το αφιέρωσαν στην Παναγία. Πρόσφεραν πίτα στον Εφημέριο και συνέχισαν το πρόγραμμά τους μαζί με τις τραγουδίστριες στο προαύλιο-πλατεία του χωριού. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης η Ελένη Πλιάτσα.

Το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου της Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) είναι από τα πανηγύρια που διατηρούν (και τροφοδοτούνται από) τον πυρήνα τους (τη Θεία Ευχαριστία - το πρόσωπο και το έργο του εορταζόμενου Αγίου) και οι εκδηλώσεις πολιτισμού εμφορούνται από αυτόν. Όταν (και για όσο θα) συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι θα γίνονται φορείς του ‘’Χαίρετε’’ και του ‘’Ειρήνη υμίν’’ που απηύθυνε ο αναστημένος Χριστός στις Γυναίκες και στους Μαθητές, αλλά και στις σχέσεις των ανθρώπων θα υφαίνεται η χαρά και η ειρήνη που ο Χριστός έφερε στον κόσμο. Είναι πανηγύρια ιερά, αφού από αυτά ‘’πηγάζει, η αένναος χάρις, Χριστού του ζωοδότου’’. (Προσόμοιο Στιχηρό Αγίου Χριστοφόρου, Εσπερινός 9ης  Μαΐου).

Συνδεμένο με το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου στην Αγία Κυριακή είναι και το κουρμπάνι. Σερβίρεται καλομαγειρεμένο φαγητό (βραστή γίδα με πλιγούρι) σε όλους τους πανηγυριστές. Οι γυναίκες και οι άνδρες που το ετοιμάζουν είναι πολλοί και ο κόπος πολύς. Συγχαρητήρια σε όλους.

Συγχαρητήρια και στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Κυριακής: Αργύρη Στ. Τέτο, Μάρκο Στεργιόπουλο, Ευαγγελία Σεραφείμ, Περιστέρα Ζουζό.    

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 8-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας