Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Και κάπως έτσι τελειώνει άλλος ένας μνημονιακός μύθος…

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου 
«Μήπως θα έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί και με τις ευθύνες αυτών που το μέτρησαν λάθος – και μάλιστα όχι επειδή δεν ήξεραν να μετρούν;», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με το «έλλειμμα» και την αθώωση του άλλοτε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για τη δήθεν διόγκωσή του.
Από την έναρξή της, η υπόθεση της ποινικής δίωξης του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ εκινείτο στη σφαίρα ενός παράλληλου σύμπαντος. Ο κ. Γεωργίου κατηγορείτο για «ψευδή βεβαίωση» σχετικά με τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009, όταν αυτά έχουν πιστοποιηθεί πλήρως από τη Γιούροστατ, τη μόνη αρμόδια γι αυτό υπηρεσία, με βάση τους κοινούς για όλα τα κράτη ευρωπαϊκούς κανόνες καταγραφής των δημοσιονομικών μεγεθών. Όταν το επίσημο έλλειμμα του 2009 έχουν αποδεχθεί όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις από το 2010. Όταν κάθε προϋπολογισμός που έχει ψηφίσει η Βουλή αλλά και τα δανειακά προγράμματα της χώρας αυτό το έλλειμμα χρησιμοποιούν ως βάση. Και ενώ ήταν απολύτως σαφές ότι πριν τις εκλογές του 2009 η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ απέκρυψε τα πραγματικά στοιχεία, κοινοποιώντας στην Γιούροστατ έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για εκείνη τη χρονιά όταν το πραγματικό ήταν σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερο.

Πέντε χρόνια μετά, έρχεται το Συμβούλιο Εφετών να επιβεβαιώσει για δεύτερη φορά ότι η δίωξη στερείται βάσης. Ας ελπίσουμε πως αυτή η φορά θα είναι και η τελευταία. Γιατί έχουν γίνει απέλπιδες προσπάθειες να κρατηθεί η υπόθεση ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι σειρά εισαγγελέων και δικαστικών λειτουργών έχουν επανειλημμένα αποφανθεί. Ο λόγος; Η ανάγκη να συντηρηθεί το αφήγημα ότι η χώρα δεν μπήκε στο καθεστώς των μνημονίων εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της κυβέρνησης ΝΔ αλλά επειδή κάποιοι υποτίθεται «φούσκωσαν» το έλλειμμα «για να φέρουν το ΔΝΤ». Ένα αφήγημα το οποίο κατά καιρούς έχει αποτελέσει σημαία για πολιτικούς από τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα. Και το οποίο ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να εκφράζουν σημαίνοντα στελέχη της ΝΔ, με τη σημερινή ηγεσία της να μη βρίσκει το πολιτικό θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομά τους.
Οι χώρες που περνάνε από μεγάλες κρίσεις έχουν δύο τρόπους να διαχειριστούν τα πολιτικά και κοινωνικά ρήγματα που αυτές ανοίγουν για να πάνε παρακάτω. Ο ένας είναι αυτός της «εθνικής συμφιλίωσης» – ας παραδεχτούμε πως όλοι κάναμε λάθη, ας τραβήξουμε μία γραμμή και ας κοιτάξουμε μαζί μπροστά. Ο άλλος είναι αυτός της απόδοσης ευθυνών. Στη χώρα μας έχουμε επιλέξει αυτόν τον δεύτερο δρόμο, μόνο που κατά σύμπτωση κυνηγάμε τους λάθος ανθρώπους, τροφοδοτώντας την κοινωνία με μύθους αλλά και με μίσος. Τώρα λοιπόν που μάθαμε πως τελικά ο Γεωργίου είχε μετρήσει σωστά το έλλειμμα, μήπως θα έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί και με τις ευθύνες αυτών που το μέτρησαν λάθος – και μάλιστα όχι επειδή δεν ήξεραν να μετρούν; Η αφετηρία υπάρχει, και είναι η έκθεση του 2014 του ευρωπαϊκού θεσμού με τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση. Σε αυτήν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπιστώνει ότι «η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική απάτη κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος».
Γιατί από την κρίση θα βγούμε μόνο όταν καταφέρουμε να καταλήξουμε στους πραγματικούς λόγους για τους οποίους μπήκαμε σε αυτήν».
ΤΑ ΝΕΑ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βρε καλώς τονε κι ας άργησε!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!!!ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΑΡΓΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Τι θες κ μιλας τωρα Παπακωνσταντινου; Εσυ εισαι αμετοχος για οσα εγιναν μεχρι τωρα κ φτασαμε ως εδω;

Ανώνυμος είπε...

οταν ανελαβε ο ΑΣΧΕΤΟΣ παπακωνσταντινου, ο οποιος ειχε προυπηρεσια μονο σε θεσεις τοποθετημενος απο το κομμα (οασα, οτε, εκπροσωοςς τυπου) εβαλε σε ενεργεια το συστημα "μαζεψτε αποδειξεις". αυτο στοιχησε στο δημοσιο 540 εκατομυρια ευρω ΕΠΕΠΛΕΟΝ επιστροφες φορου αφου ολοι ειχαν και προσκομησαν αποδειξεις!
επισης αυτος ο ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΤΝΤ (που δενπηγε φυακη γιατι ο προεδρος δηλωσε οτι εξηντλησαν την επιεικια τους) ειχε δηλωσει οτι "εξισωνω τους φορους στο πετρελαιο κινησης και θερμανσης διοτι δεν μπορουμε να πιασουμε την φοροφιαφυγη" δηλαδη τιμωρουμε τους παντες διοτι δενν μπορουμε να πιασουμε τους ενοχους.
αφηνω απεξω οτι μολις ανελαβε το υπεχωδε σε αντικατασταση της μπιρμπιλη εκανε δυο πρεξει: εδωσε αδεια στην "ελληνικος χρυσος" στην χαλκιδικη ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ και νομιμοποιησε τα αυθαιρετα του υπολοιπου ατιικης-περιφερεια στην οποια κατεβηκε κατοπιν υποψηφιος.
δυστυχως οι δικαστες ΔΕΝ επρεπε να εξαντλησουν την επιεικια τους.

υγ ο γερωγιου παρεμενε ενε ενεργεια υπαλληλος του δντ ενω ειχε αναλαβει καθηκοντα στην ελστατ
υγ2 αφου ο παπ/νου σεβεται και επικαλειται τις αποφασις των δικαστηριων, ΜΕ ΤΙ ΘΡΑΣΟΣ ΜΙΛΑ οντας καταδικασμενος;

Το Προφίλ μας