Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

3,5+1-1=3,5

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Έχει δίκιο ο πρωθυπουργός. Με εξαίρεση την Αξιωματική Αντιπολίτευση όλοι οι άλλοι έχουν καταλάβει τον τρόπο και το χρόνο ενεργοποίησης και λειτουργίας των περίφημων αντιμέτρων σαν αντιστάθμισμα του νέου πακέτου λιτότητας που επιβλήθηκε.
Ο λογαριασμός Αλέξη Τσίπρα είναι απολύτως σωστός. Όσες φορές και να προσπαθήσει κάποιος να λύσει την μαθηματική εξίσωση της συμφωνίας με τους δανειστές για το πλεόνασμα και τα αντίμετρα, με όποιο τρόπο κι αν αυτός επιθυμεί, πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήξει.
Το 3,5+1-1 βγάζει πάντα 3,5. Στα μαθηματικά δεν χωράει άλλη λύση. Ακόμη και τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού το καταλαβαίνουν, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Η μόνη αμφιβολία είναι εάν όλοι αντιλαμβάνονται το ίδιο. Γιατί μπορεί ο Πρωθυπουργός με τη μαθηματική εξίσωση να ομολόγησε, χωρίς να το θέλει, την ωμή πολιτική πραγματικότητα, αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση δυσκολεύεται ακόμη να το αντιληφθεί και να αντιδράσει.
Στη Βουλή και στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα αυτό που όλοι ήδη γνωρίζουν. Ότι για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα απαραίτητος όρος είναι να υπάρξει υπέρβαση του προβλεπόμενου 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος και το ύψος των παροχών να είναι οπωσδήποτε ίσο με το ύψος αυτής ακριβώς της υπέρβασης.
Η εξίσωση που παρουσιάσθηκε στη Βουλή το λέει ξεκάθαρα και χωρίς καμιά αμφιβολία.
Οι δανειστές λένε κυνικά στη χώρα ότι εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι μόνο η διατήρηση και η επίτευξη του πλεονάσματος. «Λάβετε όσα μέτρα θέλετε αρκεί στο τέλος να προκύπτει ως αποτέλεσμα ένα πλεόνασμα 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος», είναι η «εντολή» τους.
Η μαθηματική εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, θα μπορούσε να ήταν και διαφορετική, αρκεί ο πρώτος αριθμός να ήταν οπωσδήποτε το 3,5% και οι δύο επόμενοι οποιοιδήποτε, κατά βούληση, αρκεί να είναι όμοιοι και αλληλοεξουδετερούμενοι.
Θα μπορούσε έτσι η Κυβέρνηση με την παρούσα αντιπολίτευση να πανηγυρίζει, γιατί εκτός από τα μέτρα για πλεόνασμα 3,5% θα υποσχεθεί ότι θα σχεδιάσει να μοιράσει ακόμη και άλλα τόσα, τα οποία βέβαια θα εξοικονομήσει με νέους φόρους και περικοπές συντάξεων.
Για να αποδειχθεί έτσι στο τέλος ότι μπορεί στα μαθηματικά να μη χωρούν πολλές και διαφορετικές απαντήσεις ή ερμηνείες στο ίδιο πρόβλημα, στην πολιτική, όμως, όλα είναι ρευστά και το ένα συν ένα δεν κάνει πάντα δύο.
Κυρίως εάν η αντιπολίτευση δεν ξέρει να λύνει ή έστω να ερμηνεύει? εξισώσεις και να κάνει τις επαληθεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας