Επίκαιρα Θέματα:

Ο Καιρός: «Χρειαζόμαστε μια νέα αλλαγή»...

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Ποιο είναι το χειρότερο υπνωτικό;

Συχνά πολλοί άνθρωποι πριν κοιμηθούν και προκειμένου να χαλαρώσουν από την ένταση της ημέρας, βάζουν ένα ποτηράκι αλκοόλ γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα νιώσουν καλύτερα και θα μπορέσουν να κοιμηθούν ευκολότερα. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Το αλκοόλ το βράδυ μας βοηθάει να κοιμηθούμε ευκολότερα, ή μήπως διαταράσσει τον ύπνο μας;

 
Επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Ιρσαάν Εμπραχίμ από το “κέντρο ύπνου του Λονδίνου” ύστερα από σχετική έρευνα διαπίστωσαν ότι ναι μεν το αλκοόλ μας βοηθά να κοιμόμαστε γρηγορότερα, αλλά ο ύπνος που κάνουμε είναι άσχημος, είναι λιγότερο ποιοτικός και τα όνειρα που βλέπουμε εάν δεν είναι εφιάλτες είναι ελάχιστα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research», ένα περιοδικό για θέματα κλινικής έρευνας στον αλκοολισμό, και ήταν μια αξιολόγηση 20 προηγούμενων ερευνών που είχαν γίνει και αφορούσαν τη σχέση του αλκοόλ με τον ύπνο.
Ανάμεσα στις διαπιστώσεις ήταν ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πιει κάποιος, τόσο βαθύτερο ύπνο κάνει, τουλάχιστον μέχρι τα μισά του ύπνου του. Όμως στα μισά, ο ύπνος διαταράσσεται και γίνεται επιφανειακός με αποτέλεσμα να μην είναι ποιοτικός.
Όποιοι πίνουν περισσότερα από 4 ποτήρια αλκοόλ, δυσκολεύονται ακόμη και στη φάση REM, δεν βλέπουν όνειρα κάτι που έχει άμεση επίπτωση στη μνήμη και στην ικανότητα συγκέντρωσης τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο ύπνος τους χαρακτηρίζεται από διαταραχές.
«Το αλκοόλ γενικά δεν είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ο ύπνος μπορεί να γίνεται βαθύτερος στην αρχή, αλλά μετά διαταράσσεται. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για την κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση. Ένα ή δύο ποτήρια μπορεί να είναι ωραίο πράγμα πού και πού, όμως αν κανείς τα καθιερώσει πριν πέσει για ύπνο, τότε μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα» δήλωσε ο καθηγητής Εμπραχίμ.
Από το κέντρο μελέτης ύπνου του Λονδίνου, οι επιστήμονες επίσης προειδοποιούν ότι είναι πολύ λεπτή η γραμμή από το να πίνουμε 3-4 ποτηράκια κάθε βράδυ για να κοιμηθούμε μέχρι να φτάσουμε στα όρια του αλκοολισμού, ενώ τονίζουν πως εκείνοι που πίνουν πριν κοιμηθούν, ροχαλίζουν εντονότερα. Και :«Όσο αυξάνεται η δοσολογία, τόσο το αλκοόλ δυσκολεύει την αναπνοή. Έτσι, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ροχάλιζε, μπορεί να αρχίσει να ροχαλίζει, ενώ κάποιος που ροχάλιζε, μπορεί να εμφανίσει πλέον υπνική άπνοια, δηλαδή η αναπνοή του να σταματά περιοδικά» τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας.

iatropedia.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος25/1/13 15:46

    Παρακολουθησα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. 4-5 ποτηράκια ήπιε ο Κακαφίκας και κοιμόταν (χασμουριόταν κιόλας) σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της? Α ρε κατάντια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας