Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη Φίλιππου Σαχινίδη στην «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»

Υπήρξε σχέδιο για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την ένταξή της σε Μνημόνιο; Τι συνέβη;

Οι συνθήκες που οδήγησαν στην προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό που δημιουργήθηκε από την Ε.Ε. μετά την εκδήλωση των κερδοσκοπικών επιθέσεων σε βάρος των ελληνικών ομολόγων είναι γνωστές. Η χώρα βρέθηκε στη δύσκολη αυτή θέση γιατί τα χρόνια πριν από την κρίση κάποιοι άφησαν το έλλειμμα και το χρέος να κινούνται ανεξέλεγκτα. Έτσι, το 2009, η χώρα βρέθηκε σε ύφεση, με ένα τεράστιο χρέος και ένα έλλειμμα που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο.
Αυτό είπε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξή του. Οι θεωρίες συνωμοσίας που διατυπώνονται αποσκοπούν στο να δώσουν διαφυγή σε όσους στο παρελθόν δεν προνόησαν να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Και κάτι ακόμη. Η χώρα προσέφυγε στον μηχανισμό που δημιούργησε η Ε.Ε. με την απόφαση της 25ης Μαρτίου. Οι χώρες της Ε.Ε. είναι αυτές που αποφάσισαν ότι στον μηχανισμό αυτόν θα μετέχει και το ΔΝΤ αλλά και στα προγράμματα στήριξης άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Ήταν ομόφωνη η απόφαση; Διαφώνησαν κάποιοι; Τι προηγήθηκε της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού από το Καστελόριζο;

Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της 22ας Απριλίου συζητήθηκαν τα δεδομένα που διαμορφώνονταν ως προς τη δυνατότητα πρόσβασης της χώρας στις αγορές κεφαλαίων μετά την ανακοίνωση της Eurostat, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 13,6%. Διατύπωνε και την επιφύλαξη ότι μπορεί να είναι και υψηλότερο. Τις τοποθετήσεις όσων μίλησαν μπορείτε να τις αναζητήσετε στα φύλλα της επόμενης ημέρας, όπου αποτυπώνονται με μεγάλη ακρίβεια. Την επόμενη ημέρα ο Πρωθυπουργός από το Καστελόριζο ανακοίνωσε την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Σας υπενθυμίζω ότι η εκταμίευση των χρημάτων από τον μηχανισμό έγινε μία μόλις ημέρα πριν από τη λήξη των ομολόγων. Αυτό καταδεικνύει ότι είχαν εξαντληθεί όλα τα χρονικά περιθώρια.

Εκτιμάτε ότι το αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Πρόεδρο και σε δύο ακόμη στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009;

Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων αλλά και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, που έχει την ευθύνη για την έκδοσή τους στη βάση της μεθοδολογίας της Eurostat. Η τελευταία ανακοίνωσε ότι η αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ είναι αξιόπιστη και ότι η συγκέντρωση των στοιχείων έγινε σε συμμόρφωση των κανόνων που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη. Επανέλαβε πως από τον Νοέμβριο του 2010 η Eurostat αποδέχεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ χωρίς επιφυλάξεις. Τα στοιχεία αυτά έχει αποδεχτεί και η Ν.Δ. πριν από τις εκλογές του 2012, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός έγραψε ένα άρθρο στους «New York Times» για την οικονομία. Αλλά και ο προϋπολογισμός του 2013, που κατέθεσε η Κυβέρνηση Εθνικής Ανάγκης, αυτά τα στοιχεία αποδέχεται. Κατά τη γνώμη μου, όλη αυτή η ιστορία της δίωξης στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, επειδή δεν μας αρέσει το έλλειμμα που μέτρησαν, εκθέτει για ακόμη μία φορά τη χώρα διεθνώς.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ λέει όχι σε μια νέα εξεταστική; Για ποιο λόγο η αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας αποτελεί ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής;

Το ΠΑΣΟΚ πήρε πριν από τις εκλογές την πρωτοβουλία να διερευνήσει μέσω εξεταστικής επιτροπής όλα τα στοιχεία που υπήρχαν στον φάκελο που ήρθε στη Βουλή. Η επιτροπή έβγαλε το πόρισμα και το έστειλε στις δικαστικές αρχές. Τώρα ποια είναι τα νέα στοιχεία που αφορούν το 2009; Τελικά η χώρα αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. ή όχι; Και επαναλαμβάνω, η ουσία δεν είναι αν μας αρέσει ή όχι το έλλειμμα που έχουμε, αλλά το τι θα γίνει για να φέρουμε τα οικονομικά της χώρας στον ίσιο δρόμο, και αυτό χρειάζεται δουλειά, όχι διώξεις εναντίον των αγγελιοφόρων.



Πιθανή απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο της προεκλογικής του δέσμευσης, να συστήσει εξεταστική για το πώς έφτασε η χώρα στο Μνημόνιο, θα προκαλέσει πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή της τρικομματικής;

Η στήριξη που παρέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση υπήρξε στρατηγική και ειλικρινής επιλογή. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την ορθότητα των στοιχείων του 2009 και επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος για συγκρότηση μιας νέας εξεταστικής επιτροπής για το ίδιο θέμα. Αυτό θα ευτέλιζε τη βουλή και τους θεσμούς.

Η Eurostat έχει ευθύνες για την αποδοχή επί χρόνια δημοσιονομικών στοιχείων που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα;

H Eurostat έχει ευθύνες γιατί δεν επέμεινε έγκαιρα να διασφαλίσει το δικαίωμα να ελέγχει τα πρωτογενή στοιχεία των χωρών. Το δικαίωμα αυτό το απέκτησε μόλις πρόσφατα. Μεγάλες χώρες είναι αυτές που εμπόδιζαν στο παρελθόν τη Eurostat να κάνει σωστά τη δουλειά της. Είναι οι χώρες που το 2005 αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας