Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Γιάννς πίν' Γιάννς κερνάει!

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης, θέρους και εν κρυπτώ, κάποιοι Ελληνες βουλευτές –αγνώστου, μέχρι στιγμής, αριθμού– εμφανίζονται να επιδιώκουν την τακτοποίηση, με τρόπο προκλητικό και ρουσφετολογικό, δικών τους υποθέσεων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών!
Ειδικότερα, με διάταξη η οποία συμπεριελήφθη σε «άσχετο» νομοσχέδιο (για τα σκάφη αναψυχής), προβλέπεται η καταβολή από τον προϋπολογισμό της Βουλής των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους βουλευτές επιλέγουν, παρά την κατάργηση του ασυμβιβάστου, να μην ασκούν το επάγγελμά τους. Με άλλα λόγια, δεν θα εργάζονται στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, πλην όμως η Βουλή θα πληρώνει στα κατά περίπτωση ασφαλιστικά ταμεία, το αναλογούν ποσό για την κύρια και επικουρική ασφάλειά τους! Ετσι, όπως σχολιάστηκε χαρακτηριστικά, οι «ευεργετούμενοι» εξασφαλίζουν δίχως κόπο και κόστος, δεύτερη –πέραν της βουλευτικής– σύνταξη!
Οπως φαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η διάταξη συμπεριελήφθη κατόπιν εγγράφου προτάσεως του προέδρου της Βουλής, με το αιτιολογικό ότι η εφαρμογή προηγούμενου νόμου διαμόρφωσε περιβάλλον «ανισότητας» μεταξύ των 300. «Μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου (αναθεώρηση Συντάγματος), διαπιστώθηκε ότι πολλοί βουλευτές επιλέγουν να μην κάνουν χρήση του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος. Οι βουλευτές αυτοί περιέρχονται σε συνθήκες και έννομες καταστάσεις που τους θέτουν έναντι των λοιπών συναδέλφων τους (των ασκούντων επάγγελμα ή απασχολουμένων) σε προφανώς δυσμενή θέση», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Σε γραπτή δήλωσή του χθες, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Πιστεύω ότι είναι σωστή διάταξη και δίκαιη ρύθμιση».

Η περσινή ρύθμιση, την οποία επικαλούνται οι εισηγούμενοι την αλλαγή της, αποφασίστηκε και προσέλαβε χαρακτήρα νόμου του κράτους, με ισχύ από την 1η Αυγούστου 2008. Τούτου δοθέντος, στα αξιοσημείωτα της τωρινής διάταξης είναι ότι συμπεριλαμβάνει και πρόβλεψη για αναδρομική ισχύ της με χρονική αφετηρία την …1/8/2008! Την ημέρα, δηλαδή, έναρξης ισχύος του νόμου που τώρα επιχειρείται να καταργηθεί. Ο στόχος είναι μάλλον προφανής: να μη χαθεί ούτε μία μέρα ούτε ένα ευρώ!
Το περί αναδρομικής ισχύος προσλαμβάνει επιπρόσθετη σημασία και για έναν ακόμη λόγο: αφορά και εκείνους οι οποίοι, σύμφωνα με τον υπό κατάργηση νόμο, κατέβαλαν τις εισφορές τους «με παρακράτηση από τη βουλευτική τους αποζημίωση, μετά από αίτησή τους προς τη Βουλή». Συνεπώς, τώρα πια θα έχουν να περιμένουν επιστροφή των καταβληθέντων, επί τόσους μήνες, χρημάτων

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απέσυρε τη διάταξη

Την απόσυρση της ρύθμισης που προέβλεπε να καταβάλει η Βουλή τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών που επιλέγουν να μην ασκούν το επάγγελμά τους ζήτησε τελικά ο Δημήτρης Σιούφας, μετά τις έντονες διαφωνίες που διατυπώθηκαν.



Η σχετική ρύθμιση είχε περιληφθεί με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή του Σώματος.



Ο κ. Σιούφας τόνισε πως ανέλαβε την πρωτοβουλία επαναφοράς της διάταξης μετά από σχετικές εισηγήσεις που είχε δεχτεί από βουλευτές από πολλές πτέρυγες του Κοινοβουλίου, σημειώνοντας πως στόχος ήταν να μην βρίσκονται οι βουλευτές αυτοί σε μειονεκτική σχέση έναντι των συναδέλφων τους που επέλεξαν να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου, τον περασμένο Αύγουστο.



Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάταξη δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της ΝΔ, όπως η Φωτεινή Πιπιλή, ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας και ο Γιάννης Μανώλης, οι οποίοι έκαναν λόγο για μέτρο που προσβάλει την αξιοπρέπειά τους και για προκλητική ενέργεια εν μέσω οικονομικής κρίσης.



Τη συνολική επανεξέταση της οικονομικής ανεξαρτησίας των βουλευτών πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε τη ρύθμιση προκλητική για τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.



"Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη ρύθμιση σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο μεγάλης δυσκολίας για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια ρύθμιση η οποία δεν συμβαδίζει με το κοινό αίσθημα" είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται "την αυτονομία της πολιτικής και την ανάγκη να θωρακίζονται οι πολιτικοί έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις".



Τόσο το ΚΚΕ, διά του κ. Καταρτζή, όσο και ο Συνασπισμός, διά του κ. Κουβέλη, διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους με τη ρύθμιση, σημειώνοντας επίσης ότι έρχεται σε χρόνο που προκαλεί τους πολίτες, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της επιβολής έκτακτων εισφορών.



Για ρύθμιση που προκαλεί το κοινό αίσθημα μίλησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. "Πιστεύω ότι αυτή την περίοδο αυτά τα πράγματα είναι λίγο πρόκληση. Ας πάει να δουλέψει εάν θέλει, είναι ελεύθερο. Αλλά ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει τώρα του βουλευτή τα ασφάλιστρα, πιστεύω θα περάσει λίγο δύσκολα. Κατανοώ την προστασία αυτή που θέλει να δώσει ο κ. Σιούφας, αλλά εγώ μέσα μου δυσκολεύομαι να το παρακολουθήσω" δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στο MEGA.

Το Προφίλ μας