Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Απολογισμός πεπραγμένων δημοτικών αρχών. Ουσία ή αγγαρεία;

Του Δημήτρη Μαυροματίδη http://www.mavromatidis.gr/
Είναι μεγάλη η ευθύνη του πραγματικού απολογισμού πεπραγμένων των δημοτικών αρχών. Διότι αυτό είναι στην ουσία η κορυφαία στιγμή των δημοτικών δρώμενων ως μία τακτική, ανοικτή σε προτάσεις και απόψεις, λαϊκή συνέλευση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο νομοθέτης το θεσμοθέτησε σε ετήσια βάση. Προβλέπει συγκεκριμένα ότι τοποθετούνται "όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων" και "κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή".
Απομένει στις τοπικές κοινωνίες η ευθύνη πέραν των παρατάξεων και των φορέων να κάνουν πιο ουσιαστική τη λογοδοσία. Να μην υπάρχει η αίσθηση ότι όλα κρίνονται στο τέλος κάθε τετραετίας χωρίς ο δημότης να μπορεί να παρεμβαίνει... Μια ματιά στο παράδειγμα του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του Δημ. Υψηλάντη αρκεί. Επί επτά χρόνια ο νυν δήμαρχος δεν έκανε απολογισμό. Επί 2 χρόνια γραπτώς η αντιπολίτευση το ζητούσε.
Τελικώς υποβάθμισαν την διαδικασία χωρίς να κληθεί κανένας φορέας, ούτε καν τα τοπικά συμβούλια, σε ώρα και χώρο ακατάλληλο (ο οποίος επισημάνθηκε εγκαίρως πάλι απο την αντιπολίτευση). Φυσικά ούτε λόγος για κλήση των τοπικών μέσων ενημέρωσης... Και όταν πέραν της κατάθεσης του απολογισμού από τη δημοτική αρχή κατατέθηκε και η άλλη άποψη, τεκμηριωμένη από την αντιπολίτευση, δεν απαντήθηκε σχεδόν καμμιά ερώτηση.
Η λογοδοσία είναι η σημαντικότερη μορφή της δημοκρατίας κατ' ουσίαν, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει κρίση θεσμών και αξιών. Μόνο οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να μειώσουν τις πιθανές τοπικές αυθαιρεσίες των αυτοδιοικητικών αρχόντων. Για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στα τοπικά θέματα, δίνοντας στην έννοια ΑΥΤΟ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ουσιαστικό περιεχόμενο...

7 σχόλια:

Κυριάκος Τσολακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Σερβίων είπε...

Πράγματι κ. Μαυροματίδη με το νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων ( Άρθρο 217) είναι υποχρεωτικό να γίνονται κάθε χρόνο, μέχρι 15 Ιουνίου, λαϊκές συνελεύσεις με όλες τις δημοτικές παρατάξεις , τους παραγωγικούς φορείς του δήμου και όλους τους πολίτες. Έτσι γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς και προγραμματισμός της επόμενης.
Από το 2006 μέχρι σήμερα ούτε στα Σέρβια έγινε ποτέ αυτή η συνέλευση παρ’ ότι σαν Αξιωματική Aντιπολίτευση το θέταμε στο Δημοτικό συμβούλιο κάθε χρόνο.
Κατανοούμε βέβαια την Δημοτική μας αρχή ( τουλάχιστον εδώ στα Σέρβια), τι απολογισμό να κάνεις, ενώπιον των πολιτών, αν δεν έχεις να παρουσιάσεις τίποτα και τι να τους πεις για την επόμενη χρονιά όταν δεν έχεις προγραμματίσει πάλι τίποτα.
Έτσι είναι βλέποντας και κάνοντας.
Πάντως στα Σέρβια σκεφτόμαστε να συγκαλέσουμε εμείς αυτή τη συνέλευση, σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση, τον Σεπτέμβριο, πρώτα ο Θεός.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κος Τσολακίδης, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά, την έντονη πολιτική δυσαρέσκεια που εχει πρός το πρόσωπο του δημάρχου και πάντοτε...επι τη ευκαιρία, σε κάθε περίπτωση, να το δείχνει αυτό καταφανώς!
Αν λάβουμε υπόψη μας, τις αντιλήψεις της μείζονος αντιπολίτευσης, καθίσταται σαφές, οτι ολα αυτά τα έτη, η Δημοτική Αρχή ΔΕΝ λειτουργεί(!)...
Ωσαν να μήν...υπάρχει!
--- Ουδεμία φορά, η μείζον αντιπολίτευσης, ΔΕΝ αναγνώρισε, εστω και μια απόφαση της Δημοτικής Αρχής και του 1ου πολίτη του Δήμου!
*** Γιατί Κε Τσολακίδη;
--Γιατί, το έντονο κομματικό σας πάθος, σας κάνει να βλέπετε τα πάντα...ανάποδα;
Στην προσπάθεια σας, να κάνετε το άσπρο-μαύρο, θέλετε να δείξετε στους πολίτες, οτι κατ' ουσίαν δεν υπάρχει Δήμος Σερβίων, οτι δεν λειτουργεί τίποτε και ΟΛΑ βρίσκονται εν τη Ερήμω!!!
Πλήρης Σκοταδισμός!
Κε Τσολακίδη...
Οι Δημοτικές εκλογές, σε 1,5 χρόνο-Νοέμβριος 2010- θα γίνουν και θα είναι σημαντικές για την πορεία του δήμου Σερβίων.
Στόχος σας, είναι, με οποιοδήποτε αρχηγό (σας), να κερδίσετε τις δημοτικές εκλογές.
---Εχετε την αίσθηση Κε Τσολακίδη, οτι η Ενωτική Δημοτική Κίνηση, εχει ελπίδες να κερδίσει τις δημοτικες εκλογές και μάλιστα - για να σας ενημερώσουμε- οτι αντίπαλος (σας) και υποψήφιος για 3η τετραετία θα είναι ο νύν δήμαρχος Σερβίων.
--Πρόσφατα είχατε πεί δημόσια, ''οτι εχετε την αισθηση οτι ο νυν δήμαρχος ΔΕΝ (!) θα είναι ξανά υποψήφιος..''
>> Απο που αντλείται αυτή την αίσθηση και γιατί δεν θέλετε να είναι αντίπαλος-υποψήφιος για τις εκλογές του 2010, ο νυν δήμαρχος Σερβίων;
-- Μήπως, η αισθηση της ηττοπάθειας, που κυριαρχεί στο συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης, σας κάνει να το λέτε αυτό;
-- Και σε περίπτωση που κερδίσει για τρίτη 4ετία τις δημοτικές εκλογές, ο νύν δήμαρχος,
Κε Τσολακίδη, τότε, τι θα έχετε να πείτε;
Θα συνεχίσετε, να βλέπετε τον κόσμο...ανάποδα;

Ανώνυμος είπε...

Αμάν ρε τσάτσε του Κοκολιού φτάνει μας τα έπρηξες. Γράφεις ολόκληρα κατεβατά με μπούρδες και ποτέ δεν έγραψες πέντε σοβαρά έργα του δημάρχου. Κατάντησες γραφικός κόψτο για λίγο καιρό το γλύψιμο θα σου κάνει καλό και άσε ήσυχο τον Τσολακίδη μια χαρά κάνει τη δουλειά του.
Εσύ δεν μας λές τι σχέση έχεις με τον δήμαρχο;

Ανώνυμος είπε...

Και το περίεργο είναι ότι δεν του αρέσει κανείς εδώ μέσα. Από τη μία όλους τους βρίζει και τους λέει άμυαλους. Και από την άλλη κάθε μέρα όλη μέρα εδώ μέσα είναι και γράφει υπέρ του δημάρχου.
Όχι ότι λέει και τίποτα δηλαδή. Μπουρδολογίες και αερολογίες λέει. Με γεγονότα και επιχειρήματα δε μίλησε ποτέ. Αμα δε σ' αρέσει ρε φίλε τι κάθεσαι εδώ; Άντε κάνε καμιά δουλειά!

Ανώνυμος είπε...

Για να κάνεις απολογισμό πρέπει κατι να έχεις να πείς αλλά και να μπορείς να το πεις. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν μας έχει συνηθήσει σε δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου και αντιπαράθεσης. Τι να πει για αυτά που κατήγγειλε η αντιπολίτευση ; Αν ειχε επιχειρήματα θα τα έλεγε στο δημοτικό συμβούλιο. Αν γίνει λαική συνέλευση δεν θα ωρύονται κάποιο ταλιμπάν δημοτικοί σύμβουλοι και θα διακόπτουν τους ομιλητές. Αφού δεν κάνει λαική συνέλευση η πλειοψηφία (μάλλον την προκαλεί αναφυλαξία ο όρος λαική) ας την κάνει η αντιπολίτευση για να ακούσουν και να μάθουν όσοι γίνεται περισσότεροι δημότες τα σημεία και τέρατα που γίνονται στο Δήμο Σερβίων απο τη σημερινή δημοτική αρχή.

Ανώνυμος είπε...

poy ine o pliatsios?

Ανώνυμος είπε...

O anthropos kala ta leei.Kanei exypnes erotiseis kai milaei sosta.Giati lete oti leei aerologies?
Oloi oi alloi ti lene; Paramithia;

Το Προφίλ μας