Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

«Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013»

«Θα προχωρήσουμε με διάλογο αλλά ασυμβίβαστοι σε σχέση με το στόχο» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει αταλάντευτα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον «εναντίον οποιασδήποτε μειοψηφίας».

«Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
«Μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση, αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον» δήλωσε.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην Παιδεία και ιδιαίτερα στο θέμα των πανεπιστημίων και στις αντιδράσεις για το νέο νόμο-πλαίσιο. «Είτε το θέλουν είτε όχι θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του ελληνικού λαού» τόνισε.

Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και στις αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της Υγείας. Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις «μίας χούφτας ανθρώπων που είχαν μάθει να λειτουργούν μονοπωλιακά» και προειδοποίησε: «Θα είμαστε ανυποχώρητοι».

Αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν ξεχνάμε πελατειακές και καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος» και προειδοποίησε ότι «η στήριξη του κράτους δεν είναι λευκή επιταγή».

«Απαιτούμε», είπε απευθυνόμενος προς τις τράπεζες, «μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία». Τόνισε δε ότι «δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει η στήριξη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενωτικός, απορρίπτοντας χαρακτηρισμούς όπως «παλιό», «νέο» και «βαθύ» ΠΑΣΟΚ. Δεν θα χωρίσω μηχανιστικά τα μέλη μας, είπε. «Δεν είμαι εδώ για να σταματήσω το διάλογο, να συμβιβαστώ με συντηρητικές πρακτικές. Δύναμη του ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση των ιδεών, όχι των προσώπων».

Στράφηκε επίσης εναντίον της ΝΔ, λέγοντας ότι στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησή της σχεδόν διπλασιάστηκε το χρέος, το έλλειμμα εκτινάχθηκε και η χώρα αφέθηκε έρμαια στις αγορές.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα 37 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βασίστηκε στην πίστη ότι ένας λαός μπορεί να ορίζει τη μοίρα του και αυτό σήμερα -όπως είπε-, στις νέες συνθήκες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

«Η δικά μας παράταξη καλείται και πάλι να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση. Και θα τα καταφέρουμε» είπε κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά.»

Ο κ. Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στη συμβολή του Κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, δεν παρέλειψε να δώσει και ένα τόνο αυτοκριτικής λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μερίδιο ευθύνης στο μέτρο που τα προηγούμενα χρόνια ανέχθηκε νοοτροπίες και δίστασε να δώσει ριζοσπαστικές λύσεις.

Η σημερινή συγκυρία -πρόσθεσε- με πείθει για την ανάγκη να αναδειχθούν οι αρχές του σοσιαλισμού. «Δεν θεοποιούμε ούτε δαιμονοποιούμε την αγορά ούτε το κράτος» είπε. «Κριτήριο μας η δικαιότερη κατανομή του πλούτου» και «πατριωτικό για μας είναι ό,τι ενώνει και εμπνέει τους Έλληνες».

«Έχουμε την ευθύνη να είμαστε η μεταρρυθμιστική δύναμη της κοινωνίας» είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε αποφασισμένος να «κάνουμε αυτό που πρέπει για την έξοδο από την κρίση, να αλλάξει η Ελλάδα».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: «Κληρονομιά μας θα είναι η παραγωγική Ελλάδα.»

Αναφερόμενος στη διεθνή διάσταση της κρίσης, είπε ότι «ζούμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή στην παγκόσμια οικονομία». Τόνισε όμως ότι «θέσεις και οι ιδέες μας γίνονται όλο και πιο αποδεκτές, έστω και με καθυστέρηση».

«Πολλά από όσα έλεγα ακούγονταν ως αιρετικά, σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή». «Διεκδικήσαμε και πετύχαμε για τον έναν και τους πολλούς. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για όλους», τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κοπροσκυλα ΟΥΣΤ!

Το Προφίλ μας