Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποδέχθηκε εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικότερα από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΥΔΕΠ/ΠΔΜ).
Στη συνάντηση παρευρέθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η κα Κυριακίδου Καλλιόπη, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και Συντονίστρια του έργου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ενημέρωσε για το σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα.
Στη συνέχεια, η κα Χριστοπούλου Παρασκευή, Δρ. Συγκοινωνιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Υπεύθυνη του έργου REGIO-MOB, έκανε μία παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του έργου, παραθέτοντας τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου τόσο από τους υπόλοιπους εταίρους όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ακολούθησε παρουσίαση από την Ανάδοχο εταιρεία DOTSOFT Α.Ε. των πέντε (5) καλών πρακτικών των εταίρων του έργου REGIO-MOB που αξιολογήθηκαν θετικά κατά την 1η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών στις 25 Φεβρουαρίου 2022, ενώ παράλληλα με την παρουσίαση των καλών πρακτικών, συζητήθηκαν και προτάσεις για την υιοθέτησή τους στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Συνοπτικά, οι καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν είναι οι εξής:
- Εφαρμογή καταμέτρησης των επιβαινόντων σε λεωφορείο
- Ενημέρωση επιβατών για δρομολόγια - χρόνους - σημεία πώλησης εισιτηρίων κτλ. μέσω κινητού τηλεφώνου
- Δημιουργία ομάδας κοινωνικών εταίρων για διαμόρφωση περιφερειακού σχεδίου κινητικότητας μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες
- Πρόγραμμα «Χώρος για τους πολίτες»: Χρηματοδότηση προσωρινών υποδομών για πεζούς-ποδηλάτες για μετακίνηση, εκγύμναση κτλ.
- Ενίσχυση της «ανταπόκρισης στη ζήτηση» με τη δημιουργία πλατφόρμας προσομοίωσης σεναρίων για αυξημένη ζήτηση. Στόχος της πλατφόρμας είναι κυρίως οι περι-αστικές περιοχές όπου τα δρομολόγια ΜΜΜ είναι πολύ περιορισμένα.
Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα καλή πρακτική που υλοποιήθηκε από τον εταίρο του έργου SEStran: «Οδηγίες για προφύλαξη από την πανδημία COVID-19 με ειδικές εξαιρέσεις για ειδικές ομάδες πληθυσμού - Εφαρμογή Thistle Assistance», η οποία παρέχεται δωρεάν στους πολίτες που χρήζουν βοήθεια (άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους, εγκυμονούσες), είτε σε φυσική μορφή κάρτας που συνοδεύεται από αυτοκόλλητα σύμβολα που υποδεικνύουν τον τύπο της αναπηρίας ή προβλήματος είτε μέσω εφαρμογής για κινητές συσκευές με τις αντίστοιχες λειτουργίες. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τις καλές πρακτικές που παρουσιάσθηκαν, τους προτεινόμενους τρόπους υιοθέτησής τους και τη συνολική εμπειρία συμμετοχής των εκπροσώπων των Εμπλεκομένων Μερών στο έργο REGIO-MOB.
* Το έργο REGIO-MOB χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και στόχος του είναι να εξασφαλίσει την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετέχουν, επηρεάζοντας τα σχετικά μέσα και εργαλεία.
Ιστότοπος έργου:
www.interregeurope.eu/regio-mob/
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
Χριστοπούλου Παρασκευή, Δρ Συγκοινωνιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τηλ. 2461052726, email: p.christopoulou@pdm.gov.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου