Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας από τους εταίρους του έργου SEStran (Σκωτία) και ANCI Lazio (Regional Association of Lazio Municipalities and Cities - Ιταλία) και συμμετείχαν όλοι οι εταίροι του έργου καθώς και εμπλεκόμενοι φορείς αυτών.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν: εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας, στελέχη της Ομάδας Έργου REGIO-MOB της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και εκπρόσωπος της Αναδόχου Εταιρείας DOTSOFT A.E., η οποία αποτελεί Σύμβουλο Τεχνικής Υποστήριξης του έργου REGIO-MOB (5th Call Interreg Europe).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλητές τους εκπροσώπους του εταίρου SEStran, οι οποίοι συζήτησαν τις παρεμβάσεις που έγιναν στις δημόσιες συγκοινωνίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και παρουσίασαν καλές πρακτικές και νέα έργα στην περιοχή τους.
Μία από τις σημαντικότερες καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν ήταν το Thistle Assistance, το οποίο διατίθεται δωρεάν είτε σε μορφή κάρτας είτε εφαρμογής για κινητές συσκευές και ενημερώνει τους εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών για την επιπλέον υποστήριξη που χρειάζεται κάποιος επιβάτης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση συμβόλων που υποδεικνύουν τον τύπο αναπηρίας ή προβλήματος και σύντομων μηνυμάτων που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια που χρειάζεται ο χρήστης.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς (αύξηση των δρομολογίων και στάσεων των λεωφορείων), καθώς και οι αναβαθμίσεις των υποδομών της περιοχής για πεζή και με ποδήλατο μετακίνηση όπως διαπλατύνσεις πεζοδρομίων καθώς και νέες ποδηλατικές υποδομές.
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, εκπρόσωποι του εταίρου ANCI Lazio παρουσίασαν τις καλές πρακτικές, τις ενέργειες και τα μέτρα που έλαβαν κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19. Αρχικά, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που σχετίζονται με προσωρινές ποδηλατικές διαδρομές όπως δίκτυα ποδηλατοδρόμων και στάθμευσης ποδηλάτων σε δημόσιους χώρους με έμφαση στη διαγράμμιση και στο σχεδιασμό.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η καλή πρακτική ενίσχυσης των δημόσιων μεταφορών με 14 νέες μεγάλες τουριστικές γραμμές με στόχο την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των επιβατών.
Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη του Εδιμβούργου με στόχο την επίδειξη των παρεμβάσεων στο σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και στις υποδομές για πεζούς και ποδηλάτες.
* Το έργο REGIO-MOB χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και στόχος του είναι να εξασφαλίσει την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετέχουν, επηρεάζοντας τα σχετικά μέσα και εργαλεία.
Ιστότοπος έργου:
www.interregeurope.eu/regio-mob/
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
Χριστοπούλου Παρασκευή, Δρ Συγκοινωνιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τηλ. 2461052726, email: p.christopoulou@pdm.gov.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου