Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Παρουσίαση του βιβλίου “Όλη μου η ζωή” το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης

Παρουσίαση του βιβλίου “Όλη μου η ζωή” 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:00, στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης.

Όλη μου η ζωή 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού

Γεώργιος Ε. Παρχαρίδης

Στο παρόν βιβλίο ο Γιώργος Παρχαρίδης γράφει για τη ποντιακή του καταγωγή. Με την προσωπική του ματιά αφηγείται όλα όσα έζησε στη διάρκεια της πορείας του. Από τα καπνοχώραφα του Πρωτοχωρίου και την Κοζάνη, έφτασε στα ύψιστα αξιώματα της ιατρικής και της καρδιολογίας, και υπηρέτησε τα κοινά των Ποντίων για πέντε δεκαετίες από όλες τις θέσεις ευθύνης που βρέθηκε.

Αδιαμφισβήτητα, όλη η ζωή του Γιώργου Παρχαρίδη είναι ο Πόντος. Τα έργα του αποπνέουν την αύρα της αλησμόνη¬της πατρίδας. Φοιτητής, γιατρός, πανεπιστημιακός, οικογενειάρχης, σε όλες τις ιδιότητες κυριαρχεί η ποντιακή ταυτότητα… Ευτύχησε με την αθόρυβη και διακριτική παρουσία, με την αμέριστη συμπαράσταση της κυρά Φούλας να δώσει την ψυχή του στο όραμά του, να διεθνοποιήσει στα πέρατα της οικουμένης τα ιερά και όσια της γενέθλιας γης.

(Γιώργος Κιούσης, από τον πρόλογο του βιβλίου).

Ανήκει στη γενιά των παιδιών που ξεκίνησαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από τα χωριά, έζησε την πείνα, τη δυστυχία, την αδικία και πείσμωσε να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση με οδηγό τη μόρφωση. Οι διακρίσεις που έζησε τόσο αυτός όσο και όλη η γενιά του ως απόγονοι προσφύγων δεν ήταν λίγες. Ατσάλωσαν όμως τη θέλησή τους. Απέδειξαν πως τα παιδιά των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, παρ’ όλες τις δυσκολίες, μπορούν να καταφέρουν και να κρατήσουν υπερήφανα την ελληνική σημαία ως πρωτεύσαντες.
(Φόρης Πεταλίδης, από τον πρόλογο του βιβλίου).

Ο Γιώργος Παρχαρίδης είναι ομότιμος καθηγητής ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Παρχαρίδης γεννήθηκε το 1942 στο Πρωτοχώρι Κοζάνης. Σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 2001 εξελέγη ομόφωνα τακτικός καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας το διάστημα 2011-2013. Παράλληλα με την πλούσια και λα¬μπρή ακαδημαϊκή του καριέρα, δραστηριοποιήθηκε με τον ποντιακό Ελληνισμό για πάνω από πενήντα χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος της Ενώσεως Πο¬ντίων Φοιτητών το διάστημα 1963-1967, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης από το 1981 έως το 1984, πρόεδρος του Α′ Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού το 1985. Ιδρυτής και πρόεδρος της Παμπο¬ντιακής Ομοσπονδίας από το 2003 έως το 2013, πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) από το 2013 έως το 2017. Σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας