Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Συνάντηση Βουλευτών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά για θέματα αγροτικής ανάπτυξης των περιοχών τους

Το κοινό για τις περιοχές τους ζήτημα που αφορά στην προώθηση των μήλων παραγωγής τους, έθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γιώργο Γεωργαντά η Υφυπουργός Παιδείας και Βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα. Ζέττα Μακρή, ο Βουλευτής Ν.Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Βουλευτής Ν. Λάρισας κ.  Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Βουλευτής Ν. Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος.

Για το ίδιο θέμα προηγήθηκε συνάντηση του κ. Γιώργου Αμανατίδη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ.Κώστα Φραγκογιάννη στον οποίον μετέφερε τα προβλήματα που δημιουργούνται στις μηλοπαραγωγικές περιοχές  του Ν. Κοζάνης και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης.

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα με την βαρύτητα που έχει  και στέκεται δίπλα στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά διερευνήθηκαν οι εναλλακτικές περιπτώσεις στήριξης των μηλοπαραγωγών που αδυνατούν να διαθέσουν την παραγωγή τους σε παραδοσιακές αγορές όπως η Αίγυπτος, λόγω των capital control στην χώρα αυτή εξαιτίας της υπαγωγής της στο ΔΝΤ.

Ο Υπουργός αφού άκουσε το πρόβλημα, για το οποίο είχε πλήρη και σαφή άποψη, ενημέρωσε ότι πέραν της διερεύνησης εναλλακτικών αγορών για τη νέα χρονιά προτίθεται, εφόσον αντίστοιχο πρόβλημα με τις εξαγωγές φρούτων στην Αίγυπτο αντιμετωπίζει και άλλη χώρα της Ε.Ε., να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας διεκδικώντας Ευρωπαΐκή λύση.

Για το θέμα αποζημίωσης των παραγωγών μέσω deminimis, που τέθηκε από τους Βουλευτές, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει κάθε  χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των παραγωγών.

Κατά τη συνάντηση, εκτενής συζήτηση έγινε επίσης και για το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έκανε η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για την άμβλυνση του προβλήματος.

Οι Βουλευτές ζήτησαν η αμοιβή των εργατών γης να μην συνυπολογίζεται στις αποδοχές τους για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς και κάθε είδους επιδόματος. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να εξετάσει θετικά  την πρόταση καθώς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης παρουσιάζεται με ιδιαίτερη έμφαση στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Γιώργος Αμανατίδης έθεσε επιπρόσθετα και τα παρακάτω δύο (2) θέματα τοπικού χαρακτήρα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη:

- τη στήριξη των αλιέων καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου λόγω της ολικής απαγόρευσης της αλιείας με απόφαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και

- τη στήριξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων εξαιτίας των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που επέφερε στον κλάδο ο πόλεμος στην  Ουκρανία.

 

 

Κοζάνη, 28/09/2022

Από το γραφείο του

Βουλευτή Ν. Κοζάνης – ΝΔ

Γιώργου Αμανατίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας