Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Δασικοί Χάρτες: Επιστολή του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα προς τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα για τα προβλήματα στη Δυτική Μακεδονία

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, αναφορικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τους Δασικούς Χάρτες στο Δήμο Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Μαλούτας αναφέρει στην επιστολή του: «Οι δασικοί Χάρτες της Χώρας είναι πολύ σημαντικό έργο. Μετά την ολοκλήρωσή τους θα ξέρουμε για όλη την Ελλάδα τι χαρακτήρα έχει κάθε έκταση,...

σε ποιον ανήκει η κάθε επιφάνεια και θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε χιλιάδες αναπτυξιακές εφαρμογές και πολύτιμες καλλιέργειες με την ανάπτυξη κάθε λογής κατηγορίας γεωργικές αλλά και κτηνοτροφικές  παραγωγές με προϊόντα πρώτης γραμμής.

Η περιοχή μας, αλλά και γενικά η Δυτική Μακεδονία, αντιμετωπίζει προβλήματα αυτής της φύσης που ανάγονται στο 1912 ,που αφορούν τον καθορισμό των δασικών, αλλά κυρίως των χαρακτηρισμένων εκτάσεων ως χορτολιβαδικών (εκτάσεων με χαμηλή ποώδη βλάστηση) και κατά πόσο χόρτα και ποώδη φυτά χαρακτηρίζουν μια έκταση ως δασική ή όχι, το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου επ’ αυτών.

Το ίδιο συμβαίνει με τους εγκαταλελειμμένους αγρούς, στους οποίους φύονται θάμνοι και διάφορα άλλα φυτά, που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη και δεν περιβάλλονται από δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε παλιά χωράφια που είναι διαμορφωμένα σε βαθμίδες και γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις. Στην περίπτωση αυτή (στις πεδινές εκτάσεις ή σε παλιά χωράφια διαμορφωμένα σε βαθμίδες) έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει ούτε και είναι ανάγκη η έκταση να προστατεύεται ως Δασική.»

 

Ο δήμαρχος Κοζάνης υπογραμμίζει: «Με  δεκάδες δικαστικές αποφάσεις των ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας (ενδεικτικά αναφέρω τις με αριθμό 60/1978, 1894/1986, 1397/1990 καθώς και την 202/2016 αποφάσεις του Αρείου Πάγου),εξαιρούνται οι εκτάσεις αυτές του χαρακτηρισμού ως δασικών.

Το ίδιο συμβαίνει όταν πρόκειται για εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση αποτελούμενη από ασπάλαθα, θυμάρι, πουρνάρια, ασφάκες και σχίνα δηλαδή χαμηλής βλάστηση ώστε να μην  δημιουργείται η έννοια του δάσους ή της δασικής έκτασης σε ακίνητο το οποίο καλλιεργείτο και ήταν διαμορφωμένο ως αγρός.

Τέλος, για το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου σημειώνουμε ότι ο Ελληνικός χώρος ως συνέπεια των ιστορικών εξελίξεων και των κοινωνικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη δημιουργία της χώρας, παρουσιάζει ιδιαιτερότητα και δη αυτή της Μακεδονίας, όταν «ως Νέες Χώρες» ενώθηκε με την Πατρίδα Ελλάδα.  Για τις δασικές εκτάσεις της χώρας, έχει εφαρμογή από ιδιοκτησιακή άποψη το «Μαχητό τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου» που καθιερώθηκε το 1836 σε συνδυασμό  με το ότι δεν ισχύει χρησικτησία έναντι του Δημοσίου για τις εκτάσεις αυτές (από το 1915 και έπειτα).

Ήδη πολλές ιδιοκτησίες κινδυνεύουν να χαθούν λόγω της μη εμπρόθεσμης κατάθεσης ένστασης εξ αιτίας του κόστους και ελλιπούς πληροφόρησης .Όμως αρκετά από αυτά τα προβλήματα στην Κρήτη και άλλα Νησιά αντιμετωπίζονται με δικές σας πρωτοβουλίες. Τίθεται επομένως εύλογα θέμα διαφορετικής αντιμετώπισης των πολιτών στην πατρίδα μας.  Επισημαίνουμε ότι είναι ανάγκη οι Δασικοί χάρτες να μην παραμένουν κλειστοί.»

 

Ο κ. Μαλούτας κλείνει την επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό επισημαίνοντας: «Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε  όπως θεσπιστεί διάταξη που να επιτρέπει να παραμείνει ανοιχτή  η πλατφόρμα υποβολής αντιρρήσεων στις περιοχές του Δήμου μας ,αλλά και ολόκληρης της Δυτικής  Μακεδονίας που έκλεισαν δίνοντας την δυνατότητα να υποβάλλουν πρόσθετες αντιρρήσεις όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν κατά την παλαιότερη ανάρτηση, χωρίς ή με μικρό κόστος. 

Προτείνουμε η Πλατφόρμα για τους πολίτες αυτούς να μείνει ανοικτή για τουλάχιστον 12 μήνες και επιθυμούμε να συναντηθούμε μαζί σας για να θέσουμε αναλυτικά τα ζητήματα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας