Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Ηλίας Μόσιαλος: Καλή χρονιά σε όλες και όλους με υγεία και οικογενειακές χαρές και προσωπικές επιτυχίες.

Όσο ετοιμαζόμαστε για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, κάνοντας τον απολογισμό μας κι ανταλλάσσοντας ευχές λίγο πριν βγει αυτός ο χρόνος, ας προσπαθήσουμε όλοι μας να θυμηθούμε τι ζήσαμε φέτος.
Δεν ήταν εύκολη χρονιά, και δεν είμασταν προετοιμασμένοι, ούτε για τον φόβο, ούτε για τον εγκλεισμό, ούτε για την απομόνωση. Αλλά ήταν όμως και μια χρονιά θριάμβου για την επιστήμη. Και μια χρονιά μεγάλων αντοχών και απίστευτης δύναμης για όλους τους Έλληνες.
Και έτσι, σιγά σιγά, πολλοί με πολλές στερήσεις και δυστυχώς κάποιοι με οικογενειακές απώλειες, φτάσαμε στο Δεκέμβριο: με τα εγκεκριμένα εμβόλια, και τους υγειονομικούς να ξέρουν να νοσηλεύουν καλύτερα τους ασθενείς με κορωνοϊό.
Δεν είναι της μόδας η αισιοδοξία, όμως. Της μόδας είναι ο κυνισμός. Αυτά βλέπουμε πολλές φορές στις ειδήσεις και στα κοινωνικά δίκτυα, από ειδικούς και μη.
Θα μου επιτρέψουν όλοι αυτοί να διαφωνήσω και να παρεκκλίνω. Η κατανόηση μιας άγνωστης κατάστασης δεν είναι εύκολη, αλλά η γνώση και η επιστημονική ενημέρωση μας δίνουν τα εργαλεία να την διαχειριστούμε: εξισορροπώντας το ρίσκο και με γνώμονα τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Χωρίς να τυφλωνόμαστε από την αισιοδοξία και βλέποντας πάντα τη μεγάλη εικόνα.
Έχουμε ακόμα μπροστά μας προκλήσεις αλλά με τα εμβόλια πλέον έχουμε τη δυνατότητα πρόληψης.
Να μην ξεχάσουμε σήμερα αυτούς που είναι στα νοσοκομεία και μαζί τους να θυμηθούμε τους υγειονομικούς. Να μην ξεχάσουμε τους ναυτικούς, τους ένστολους συμπατριώτες μας που προστατεύουν τη χώρα μας, και όλους τους δημόσιους λειτουργούς που είναι μακριά από τις οικογένειές τους. Αλλά μαζί τους να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους που είναι σήμερα μόνοι τους, αλλά ούτε και τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό μακριά από τις οικογένειες τους και τους φίλους τους.
.
Θέλω να πιστεύω πως γίναμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι και ήρθαμε πιο κοντά στην επιστήμη. Φτάνει να μην ξεχάσουμε αυτά που μάθαμε φέτος. Να μην ξεχάσουμε πως υπάρχουν άνθρωποι πιο ευπαθείς από εμάς και πως πρέπει να τους προστατεύουμε. Να μην ξεχνάμε πως η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την ανάγκη για πιο ουσιαστική εκπαίδευση και δημόσια παιδεία. Να μην ξεχνάμε όμως ούτε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που επέτεινε η πανδημία.
Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Έχει ανθρώπους με δύναμη που άντεξαν πολλές δυσκολίες τα τελευταία δέκα χρόνια. Θα ξεπεράσουμε και τις δυσκολίες της πανδημίας μέσα στους επόμενους μήνες. Αλλά μετά χρειάζονται ριζικές αλλαγές στους θεσμούς, στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος και στην αμυντική πολιτική της χώρας. Για να φτιάξουμε όλοι μαζί μια χώρα ισχυρή με δυναμική οικονομία και μια πιο δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία.
Καλή χρονιά σε όλες και όλους με υγεία και οικογενειακές χαρές και προσωπικές επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας