Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Συνέντευξη του Φίλιππου Σαχινίδη στο Χ. Δρούζια που δημοσιεύτηκε στο Καρφί του Σαββατοκύριακου 24 Δεκεμβρίου 2020

Πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη κ. Σαχινίδη; Κατά τη γνώμη σας, σε ποιους τομείς χωλαίνει;
Φ.Σ : Την πορεία της κυβέρνησης ΝΔ περιγράφει ο στίχος του τραγουδιού «στον καθρέφτη σου κοιτιέσαι και από μόνη σου αγαπιέσαι». Σε οποιαδήποτε κριτική επισήμανση για λάθη ή παραλείψεις, οι υπουργοί απαντούν «αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε γιατί είμαστε μπροστά στις δημοσκοπήσεις με τόσο μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ;». Συμπεριφέρονται σαν να έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε χαμηλά τον πήχη και νομίζουν ότι αυτό είναι το μέτρο αξιολόγησης.
Στην αντιμετώπιση της κρίσης πανδημίας η Ελλάδα ξεχώρισε θετικά στο πρώτο κύμα ενώ στο δεύτερο αρχίζει να διαφαίνεται ότι ξεχωρίζει αρνητικά. Στην οικονομία -με όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες να έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της κρίσης- τα δύσκολα είναι μπροστά, στα εθνικά ζητήματα μιλάνε πολύ με περιορισμένα αποτελέσματα, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
Πως χαρακτηρίζετε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης; Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και σε ποιους τομείς;
Φ.Σ.: Ο προϋπολογισμός σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας μοιάζει ως άσκηση επί χάρτου. Παρά την αισιοδοξία που δημιούργησε η έγκριση εμβολίων, βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και επίτευξη του στόχου για ρυθμό μεγέθυνσης 4,8% είναι η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της. Στο τέλος του 2020 είναι δύσκολο να εκτιμήσεις πως θα πορευτούμε το 2021, καθώς τα μέτρα για την προστασία της υγείας παρατείνονται.
Ποιες «πληγές» εκτιμάτε ότι θα αφήσει η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο;
Φ.Σ.: Αρχικά όλοι μιλούσαν για ταχεία ανάκαμψη στο 2021 που θα κάλυπτε τις απώλειες σε σχέση με το 2019. Τώρα αναγνωρίζουν ότι ανάλογα με τη χώρα οι απώλειες αυτές θα καλυφθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων κάποια στιγμή το 2022. Στην Ελλάδα η επιδείνωση στην απασχόληση και στους κοινωνικούς δείκτες φτώχειας και ανισοτήτων θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα. Γιατί η πλάτη μας είναι φορτωμένη με τη βαριά κληρονομιά της προηγούμενης κρίσης και αυτό δυσκολεύει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία.
Ποιες είναι οι βασικές αρχές της απάντησής σας στο σχέδιο Πισσαρίδη για το Ταμείο Ανάκαμψης; Που επικεντρώνετε την κριτική σας και ποια είναι τα βασικά σημεία που το διαφοροποιούν πλήρως από την πρόταση του κόμματός σας;
Φ.Σ: Η έκθεση Πισσαρίδη είναι πρόταση διακεκριμένων οικονομολόγων για τη στρατηγική ανάπτυξης. Έχουν προηγηθεί άλλες τρεις εκθέσεις από το 2011. Όλες συγκλίνουν στην ανάγκη να γίνει η οικονομία πιο εξωστρεφής. Τα κόμματα έχουν αποδεχτεί αυτή την αναγκαιότητα. Από το ξέσπασμα της κρίσης του 2009 -έχουν μεσολαβήσει δύο αυτοδύναμες κυβερνήσεις και δυο συνεργασίας- η πρόοδος ως προς τη στόχευση αυτή είναι περιορισμένη. Επομένως, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με επιμέρους προτάσεις της Έκθεσης ή τις προτεραιότητες που θέτει, το πρόβλημα είναι πολιτικό.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση με την πρόταση που παρουσίασε ο κ. Σκυλακάκης θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε προγράμματα με το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Ο κίνδυνος για τη χώρα είναι οι πόροι να διοχετευτούν με κριτήρια πελατειακά ή υπό την πίεση επιχειρηματικών συμφερόντων και να χάσουμε την ευκαιρία για αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η διακυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 2004-2009 καθιστά τον κίνδυνο αυτό υπαρκτό.
Στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουμε ότι δεν αρκεί να ενισχύσουμε τη δυναμική της οικονομίας, αλλά να την κάνουμε πιο συνεκτική, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να αφορά όλους τους Έλληνες. Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ταχύτερη σύγκλιση του κατά κεφαλή ΑΕΠ προς το μέσο όρο της ΕΕ και για εξάλειψη των ανισοτήτων. Αναδεικνύουμε τον ρόλο της απασχόλησης στο νέο παραγωγικό πρότυπο και θέτουμε ως στόχο την πλήρη απασχόληση. Για να ελαφρυνθεί η φορολογία εισοδήματος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων και να ανατραπεί η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων προτείνουμε την καθιέρωση του φόρου του καθαρού πλούτου.
Εκτιμάτε ότι υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών και πότε; Είναι έτοιμο το Κίνημα Αλλαγής σε έναν ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό;
Φ.Σ.: Αν οι συνθήκες στο υγειονομικό πεδίο το επιτρέψουν και η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι οι εξελίξεις στην οικονομία δεν θα είναι ευνοϊκές τότε υπάρχει ο κίνδυνος να προτάξει το κομματικό συμφέρον από τις ανάγκες της χώρας και να προκηρύξει εκλογές. Αυτό θα τραυματίσει την οικονομία καθώς διπλές εκλογές σε μια χρονιά που θα έμπαιναν τα θεμέλια επανεκκίνησης της θα οδηγήσουν σε στασιμότητα. Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο προγραμματικά και οργανωτικά ώστε να αντεπεξέλθει στην πρόκληση ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.
Με δεδομένη την πρόσφατη θέση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής περί προοδευτικής κυβέρνησης, εκτιμάτε ότι η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων;
Φ.Σ.: Το δίλημμα συνεργασίας στις επόμενες εκλογές θα αφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα κατέθεσε τη προοδευτική προγραμματική πρόταση του. Δεν είδα κάποιο από τα κόμματα να τοποθετείται επί των προτάσεων μας. Ας μας πούνε την άποψη τους για να δούμε αν και ποιες προγραμματικές συγκλίσεις μπορούν να επιτευχθούν στη βάση του προοδευτικού προγράμματός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας