Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ: «Αναφαίρετο δικαίωμα η συμμετοχή των κατοίκων των Καμβουνίων, στην απόφαση για το μέλλον των Μ.Α.Β.Ε»

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί έως τώρα  για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος.

Ήταν και είναι το μεγάλο στοίχημα  ευθύνης απέναντι στους  δεκάδες  ανθρώπους  που νόσησαν από καρκίνο και  τους χιλιάδες που  εισέπνεαν  επί δεκαοκτώ  έτη μια από τις πιο συνηθισμένες  καρκινογόνες  ουσίες (O αμίαντος κατατάσσετε μέσα στις πρώτες  25 καρκινογόνες ουσίες από τις 350 πιο συνηθισμένες)

 Από την Άνοιξη του 2000 που έβαλε  λουκέτο η επιχείρηση «Μ.Α.Β.Ε.ΑΕ»  μέχρι και σήμερα είναι σε τροχιά αποκατάστασης  και  πρότυπο  περιβαλλοντικό έργο σε επίπεδο χώρας.

Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και η προστασία περιβάλλοντος της Π.Ε Κοζάνης,.

 Πρόκειται για   έκταση  4150 στρεμμάτων.  Τέσσερα χιλιόμετρα δρόμου  από πέντε χωριά , πεντακόσια μέτρα  από τη Μονή της Παναγιάς  Ζιδανίου  ενώ σε απόσταση αναπνοής  κυλάει ο  Αλιάκμονας και τα νερά του Ιλαρίωνα που περικλείουν τα Καμβούνια του Δήμου  και ενώνονται με τα νερά της  λίμνης Πολυφύτου . Μια συστάδα λιμνών απείρου κάλους ,ανάμεσα σε λόφους, με  γεωγραφικό ανάγλυφο και ποσότητα  νερού,  ικανά  να  αρδεύσουν «δέκα» φορές  την επικράτεια του γεωργοκτηνοτροφικού  Δήμου Σερβίων.

 Τα Μ.Α.Β.Ε ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας . Πέρασαν στην ιδιοκτησία της το 2002 και  για 30 χρόνια , αντί  του ποσού του ενός ευρώ, από την τράπεζα Πειραιώς, η οποία τα κληρονόμησε από την ΕΤΒΑ.

 Το πέρας της ολοκλήρωσης του έργου καθυστερεί  εδώ χρόνια για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε. Ο κυρίαρχος λόγος, έχει να κάνει με το τι  θα ενταφιάσει ο Χ.Υ.ΤΑ.Α (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων) και από ποια γεωγραφική περιφέρεια.

 Έως τώρα έχει ενταφιάσει τον αμίαντο πέριξ του εργοστασίου, δηλαδή  ότι  έβγαλε η γη των Καμβουνίων και έπεται  ότι απέμεινε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του.

  Έως εδώ κανένας δεν αντέδρασε και  η λογική λέει ότι δεν έχει λόγο να αντιδράσει.

  Από εδώ και μετά.

 Οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν ο Χ.Υ.Τ.Α.Α  θα γίνει χωματερή όλης της χώρας.

 Οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν ο Χ.Υ.Τ.Α.Α θα γίνει χωματερή των Βαλκανίων.

 Οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν ο Χ.Υ.Τ.Α.Α θα γίνει χωματερή της Ευρώπης.

 Οι πολίτες δεν έχουν ενημέρωση τι σημαίνει πρακτικά και υγειονομικά  ένας Χ.Υ.Τ.Α.Α τέτοιας εμβέλειας.

 Δεν ξέρουν αν υπάρχει σκέψη ενταφιασμού  και άλλων  τοξικών  ουσιών.

 Δεν γνωρίζουν πως θα φτάνει το υλικό στον τόπο τους ,ούτε  πως θα μπαίνει στη γη τους

Δεν ξέρουν αν υπάρχουν συνέπειες  μόλυνσης των υδάτων και αν ναι, ποιες είναι.

Οι πολίτες ζητούν ανάπτυξη και προβληματίζονται… αν αυτό είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που θα απαντήσει στη μετά λιγνίτη εποχή.

Οι πολίτες φοβούνται μήπως ο τόπος τους, το πιο όμορφο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας, μαραθεί από ανθρώπων έργα. Μήπως τα ζωντανά τους,  τα σπαρτά και τα δέντρα τους , χάσουν την ανάσα τους .

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε αυτά τα απλά ερωτήματα και για άλλα τόσα… που για τους επιστήμονες είναι εύκολες οι  απαντήσεις.

Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για τον Δήμο και την Περιφέρεια να απαντήσουν  στο ερώτημα:

 Σεβάστηκαν έως σήμερα το δικαίωμα της ανησυχίας τους αλλά και της  άποψής τους?

 Αναμφίβολα, έχουν κάθε δικαίωμα στην ενημέρωση και στην απόφαση.

Ως Δημοτική Παράταξη του Δήμου Σερβίων» ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ» δηλώνουμε πως είμαστε πιστοί στις  Δημοκρατικές αποφάσεις .

Αγαπητοί Συνδημότες.

 Σας  ενημερώνουμε πως καμία σχετική συζήτηση δεν έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει κανένα σχετικό ψήφισμα.

 Σας ενημερώνουμε πως ότι δήλωσε ο Δήμαρχος  Σερβίων στην Π.Ε.Δ Δυτικής Μακεδονίας ,  στην Περιφέρεια και ενδεχομένως, υποσχέθηκε  στο Κέντρο,είναι δική του προσωπική άποψη (κατά τα λεγόμενά του, σε σχετική ερώτηση μας  στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων ) 

Σας ενημερώνουμε, πως η «ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ» δεν παραβρέθηκε  σε καμία  συνάντηση ( εάν πραγματοποιήθηκε τέτοια συνάντηση) για τα Μ.Α.Β.Ε  ΑΕ,  τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας,  όσο και στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, γιατί δεν καλέστηκε.

Αξιότιμοι Συνδημότες

 Γνωρίζουμε πως μας εμπιστευθήκατε και μας ορίσατε Δημοτικούς Συμβούλους προκειμένου να έχετε φωνή στις αποφάσεις και στα δρώμενα του θεσμού.

 Σας υποσχόμαστε ότι η φωνή  των λαϊκών συνελεύσεων και των τριών Τοπικών Κοινοτήτων είναι η φωνή μας .

Λαζαρίτσα Σπυρίδου «ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ»

 

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτός ο Δήμαρχος Μόνος του αποφασίζει? Πολύ καλά κανει η Σπυρίδου και ενημερώνει. Μπράβο και για την ξεκάθαρη θέση της

Ανώνυμος είπε...

Εδώ σου λέει πήγε στον υπουργό και του είπε από μόνος του να γίνει χυτα αμιάντου και ο υπουργός έπαθε πλάκα. Από παντού τους διώχνουνε εμάς να έρθουν όλα τα σκουπίδια των άλλων.

Ανώνυμος είπε...

Σε ποιον υπουργό; εδώ τα είπε στην ημερίδα που έγινε για την μεταλιγνιτική που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου του 2020 στην Πτολεμαϊδα. Εκεί λοιπόν που όλοι οι δήμαρχοι έφυγαν, εκτός από τον Χρηστάρα και τον δήμαρχο Βοϊου, πήρε το λόγο ο Χρηστάρας και ζήτησε, στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής να γίνουν 4 έργα στα Σέρβια και θα είμαστε ευχαριστημένοι. Τα έργα αυτά, αν θυμάμαι καλά, ήταν:
1. Αναβάθμιση της Νεραίδας
2. ΧΥΤΑ Αμιάντου στα καμβούνια
3. τα λατομεία μαρμάρου στο Τρανόβαλτο, και τέλος,
4. το αρδευτικό της βόρειας ζώνης Πολυφύτου.

Αν γίνουν αυτά, εμείς όλοι δεν έχουμε κανένα θέμα με την μεταλιγνιτική.

Ανώνυμος είπε...

Α! ρε Ρίτσα δε σε ψήφισα αλλά παραγματικά δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από αυτό΄.Εσύ δε με ξέρεις αλλα εγώ σε ξέρω απο όταν ήσουν 15 χρονών.Ο πρώτος ξαδερφός μου ήταν υποψήφιος με τον Γεωργακόπουλο αλλιώς καρφί σε σένα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕΣ !

Ανώνυμος είπε...

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ:
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
-ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ
-ΠΙΝΑΜΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΑΦΤΕΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ (Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΑΜΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΕΣ. ΧΡΗΣΤΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΤΙ?)
-ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΜΦΩΝΕΙ (ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ)
-ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ (ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ? ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ?)
-ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙ; ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ?)
-ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ (ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ Ο ΓΡΙΒΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΜΕΛΕΤΗ)
-ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ (Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΟ ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ!)
ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ!

ΦΥΣΙΚΑ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑΜΙΕΥΤΗΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ! ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΧΡΗΣΤΑΡΑ?

ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΑΣΤΕΙΟ

Ανώνυμος είπε...

Αντε καλά, να πούμε ο Δήμαρχος είναι άσχετος, μπορεί η Ρίτσα να μας πει σε ποιο επιστημονικό πεδίο στηρίζετε και γράφει αυτά που γράφει;
Αντε να γίνει λαϊκή συνέλευση, είναι γνώστες οι κάτοικοι για υπέρ και κατά έτσι ώστε να αποφασίσουν το σωστό;

Ανώνυμος είπε...

Εννοείς που στηρίζει ότι πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος; Να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο; Να τεθούν όλες οι απόψεις; Ώστε οι κάτοικοι να πάρουν άποψη; Η μήπως προτείνεις να αποφασίζει ο δήμαρχος ο οποίος επικαλείται μελέτες που δεν έχει δει κανείς; Και λέει ότι δεν πάθαμε κάτι από τους αμιαντοσωληνες!
Πάντως για την επικινδυνότητα έχουν γράψει και ο Κολοβός και ο Παπαγεωργίου οι οποίοι και επιστήμονες σχετικοί είναι και προτάσεις έκαναν.

Ανώνυμος είπε...

Στην δημοκρατια φιλε μου, η πλειοψηφία ορίζει. Δεν ψηφίστηκε ο Δημαρχος ή η Σπυρίσου για να εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις αλλά για να εκπροσωπούν τον κόσμο από τις θέσεις που υπηρετούν. Ο Δήμαρχος σε όλα ακολουθεί σταλινικές μεθόδους, αποφασίσουμε και διατάσσουμε

Ανώνυμος είπε...

Κα. Σπυριδου να πείτε κ για τα ανταποδοτικά που θα χάσουμε να λεμε κ τα θετικα οχι μονα αρνητικά που μας συμφερουν ενημερώστε τον κόσμο αυτα ειναι τα θετικά αυτα τα αρνητικά όλα με επιχειρήματα. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

κε Αθανασιάδη Νίκο μπορείτε να ενημερώσετε και τους υπόλοιπους ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ;
Τα ξέρει κάποιος; Εσείς τα ξέρετε;
Οι προτάσεις Παπαγεωργίου και Κολοβού που η μια προσφέρει άρδευση και η άλλη ενέργεια σας λένε κάτι;
Και τελικά πάρτε τα ανταποδοτικά στα Σέρβια! έτσι και αλλιώς το είδαμε:
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ , ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΤΑ ΚΚΑΜΒΟΥΝΙΑ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η Σπυρίδου πρότεινε φυσικό αέριο και θέρμανση για ολο το Δήμο. Ο Δήμαρχος και ο Κωνσταντόπουλος έλεγαν Λιγνίτη και βιομάζα για τα Σέρβια. Τώρα ο κολοτούμπας που έλεγε στις παρέες του και στο Δημοτικό συμβούλιο ότι παύουν το λιγνίτη για τα συμφέροντα του φυσικού αερίου κάνει πίσω και θα λέει ότι ήταν δική του πρόταση.Σε λίγο και όσο πλησιάζουν οι εκλογές από καμαρωτός αριστερός θα γίνει σεμνός δεξιός.

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση για άρδευση ειναι γελοία γιατι το μεταλειο ειναι γεμάτο αμιαντο οσο για την ενέργεια τη θα παρουμε το νερο κ θα το παμε που; θα το ρίξουμε στον αλιακμονα δεν είστε καλα ο Παπαγεωργίου κ ο κολοβος οτι να νε λενε αλλοίμονο αν τους παρουμε σοβαρα διαβαστε λιγο τη γραφουν. Και κατι ακομα το 2003 που υπήρχε θέμα για μεταφορά ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΉΤΩΝ ο Παπαγεωργίου που ηταν τοτε;τωρα θημηθηκε για το καλό της περιοχής ;ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Στη διαβούλευση η Σπυρίδου έχει προτάσεις για την περιοχή των ΜΑΒΕ. Είναι ο μόνος συνδυασμός που πήρε μέρος από τα Σέρβια . Μαλιστα οι προτάσεις της έχουν μεγάλο ενδιαφέρων. Πρέπει να τις διαβάσετε.Τις ακούσαμε και στο Δημοτικό συμβο'υλιο αλλά το μιαλό του Δημάρχου είναι στη μαρμίτα και μόνο.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Αθανασιάδη επιστήμονα! Λοιπόν στα σοβαρά τώρα. Πρόβλημα ο αμίαντος δεν έχει, νερό πίναμε από σωλήνες αμιάντου ε Αθανασιάδη κάνε μια γούρνα και βάλε τον στην αυλή σου. Αλλά κατά στον πισίνες γιατί όχι;

Ανώνυμος είπε...

Είδες τη έγραψα αναφέρθηκα στην γελοια πρόταση Παπαγεωργίου κ Κολοβου να ποτίζουν τα χωραφια με το νερο του μεταλειου με αμιαντο ποτε δεν ανέφερα οτι ο αμιαντος δεν κανει κακο αντιθετος ανέφερα πως πρέπει ο αμιαντος του μεταλειου καπως να καλυφτεί κ δεν ειμαι επιστήμονας ρεαλιστής ειμαι

Ανώνυμος είπε...

Είστε απλά άσχετος. Υπάρχουν τρόποι κατακράτησης. Η τυφλή σας στήριξη στα όρια φανατισμού είναι αχαρακτηριστη. Δεν υπάρχει καμία μελέτη για χυτά αμιάντου και κανείς επιστήμονας δεν το προτείνει δύο εταιρείες το προωθούν μια ιδιωτική και μια διαδημοτική ΑΕ

Το Προφίλ μας