Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Τις γαστρονομικές «εκπλήξεις» στην Έκθεση των Κοίλων αποκαλύπτει η σεφ Νανά Γκαμπούρα

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΤΣΙΠΟΥΡΑ – ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ!
Με απώτερο στόχο την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και γεύσεων άγνωστων ίσως στο πολύ κοινό διοργανώνεται ένα 5νθήμερο εκδηλώσεων για τη γαστρονομία, στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων, στο πλαίσιο της 33ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους!

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Νανά Γκαμπούρα , βραβευμένη σεφ, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα για το φεστιβάλ γαστρονομίας και οινοποσίας: «Επιχειρείται γενικά μια στροφή και αλλαγή κατεύθυνσης, μετά από καιρό, προς τα τοπικά προϊόντα. Στο εστιατόριο μου χρησιμοποιώ προϊόντα που βγαίνουν το πολύ 60 χιλιόμετρα από την περιοχή μου και προμηθεύομαι προϊόντα εκτός μόνο αν δεν βγαίνουν στην περιοχή. Λ.χ., λάδι Ιμέρων, πατάτες Καστανιάς, μέλι Λάσπα , προϊόντα γης Βοΐου κ.α.»
Ένας σεφ μπορεί να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα, αναφέρει η ίδια. «Αν όλοι φροντίσουμε να χρησιμοποιούμε τοπικά προϊόντα στην κουζίνα μας και οι γεύσεις θα είναι καλύτερες , και θα βοηθήσουμε την τοπική οικονομία. Αν δεν το κάνουμε μόνοι μας μην περιμένουμε τον μάγειρα από την Αθήνα να το κάνει, δεν θα το κάνει. Έχουμε καταπληκτικά προϊόντα και το πιστεύω!».
Στην έκθεση η Νανά Γκαμπούρα θα μαγειρέψει κριθαρότο με καραβίδες λίμνης, που αναμένεται να εντυπωσιάσουν το κοινό. Άλλωστε, όπως λέει, «Η καραβίδα της λίμνης είναι στη μισή τιμή αυτή της θαλάσσης, ενώ η γεύση της είναι ασύγκριτη»! Επίσης, στην έκθεση θα παρουσιαστούν και οι πίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Οι νοικοκυρές θα μάθουν εν είδη μίνι σεμιναρίου, πως θα ανοίγουν φύλλο, ενώ θα δείξουν πως γίνονται τα φύλλα με τη χρήση τοπικών προϊόντων(π.χ. γάλα, ζύμη κουρού με γιαούρτι, με γέμιση διάφορων υλικών τοπικών προϊόντων, έτοιμα φύλλα με τις ζύμες alpha , μια ζύμη που μας λύνει τα χέρια). Επίσης, την Κυριακή θα γίνει και ο πρώτος διαγωνισμός μαγειρικής, με τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων σεφ, με τη χρήση τοπικών προϊόντων. Θα αξιολογηθούν από σεφ της λέσχης αρχιμαγείρων και μόνο η συμμετοχή τους θα είναι πολύ σημαντικό και αξιόλογο γεγονός! Ελπίδα είναι του χρόνου η διοργάνωση να ανέβει και μελλοντικά να προσελκύει η Κοζάνη εκπαιδευόμενους μάγειρες. Επίσης, την Κυριακή 12 με 2 μ.μ. τα παιδιά θα γνωρίσουν τον μούστο, θα μάθουν πως παράγεται το κρασί, ενώ επίσης θα παρασκευαστούν τοπικά εδέσματα. Επίσης, τη Δευτέρα θα γευτούν κρασί οι φίλοι του κρασιού, ενώ την Τρίτη στις 9 θα παρουσιαστούν τοπικοί οίνοι με τα κατάλληλα συνοδευτικά.
«Πρέπει να είσαι ερωτευμένος με αυτή τη δουλειά για να την κάνεις. Συμβουλεύω στα νέα παιδιά, να χρησιμοποιούν συνέχεια τοπικά προϊόντα, στα εστιατόρια που θα δουλέψουν. Η πείρα στην κουζίνα και η εμπειρία σε κάνουν σεφ», τόνισε εν κατακλείδι η ίδια. Ο επισκέπτης στη κουζίνα της μαμάς Άννας στα Σέρβια Κοζάνης μπορεί να βρει πολλά τοπικά προϊόντα, ενώ η κουζίνα θα κλείσει στα μέσα του μήνα για μια μικρή ανακαίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας