Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

KKE: Ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου

Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που η ιστορία ξαναγράφεται με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.

Αυτός ο αγώνας απέδειξε ότι ο κάθε φορά αρνητικός συσχετισμός δεν είναι αμετάβλητος κι ότι οι λαοί μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές της ιστορικής εξέλιξης. Αυτό το δίδαγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επικαλείται τον αρνητικό συσχετισμό, για να καλλιεργήσει τις μειωμένες απαιτήσεις και το συμβιβασμό. Αυτός ο «ρεαλισμός», ντυμένος με δήθεν αριστερό περιτύλιγμα, καθηλώνει δυνάμεις που σήμερα πρέπει να δράσουν σε σύγκρουση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αν αυτή η λογική επικρατούσε τα χρόνια της κατοχής, δε θα υπήρχε η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
Η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εμφανιστεί ότι τιμά το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, τη Μακρόνησο, την Καισαριανή,  για να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί και την πλήρη ευθυγράμμισή της με το ελληνικό κεφάλαιο και με ΝΑΤΟ - ΕΕ, συνιστά ασέλγεια κι αμαύρωση των ηρωικών αγώνων του λαού μας. Αποτελεί πρόκληση για κάθε αγωνιστή, προοδευτικό άνθρωπο. Το παρελθόν τιμά πραγματικά μόνο εκείνος που βρίσκεται στο πλευρό του λαού και όχι ενάντιά του.
Το στοιχείο της «εθνικής ενότητας», που με αφορμή την 28η Οκτώβρη, τονίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην εξαπάτηση του λαού, για να τον κρατούν δεμένο στους κάθε φορά «εθνικούς στόχους» της αστικής τάξης, που είναι στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων. Η ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 ούτε και τα μετέπειτα χρόνια υπήρξε «εθνική ενότητα». Γιατί τέτοια ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε μια ταξική κοινωνία, είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό του πολέμου.
Και τότε, από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, οι στρατιωτικοί που εξέφραζαν το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό. Υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης και έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φυλακισμένοι και εξόριστοι από τη μεταξική δικτατορία κομμουνιστές ζήτησαν να σταλούν στο Μέτωπο, κάτι που αρνήθηκε η δικτατορία Μεταξά, ενώ στη συνέχεια παρέδωσε τους κρατούμενους στους κατακτητές, ανάμεσά τους και τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη, που τον έκλεισαν στο Νταχάου.
Από την άλλη, υπήρχε η αστική τάξη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, τόσο αυτές που ανοιχτά συνεργάστηκαν με τον κατακτητή όσο και αυτές που διέφυγαν στο εξωτερικό. Όσες παρέμειναν καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Υπήρχαν οι δωσίλογοι, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες, τους οποίους εξυμνεί με κάθε ευκαιρία η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Οι λιγοστές αστικές δυνάμεις που οργάνωσαν «αντιστασιακές ομάδες», με την καθοδήγηση των Βρετανών, είχαν τα μάτια τους στραμμένα κυρίως στις μεταπολεμικές εξελίξεις, για να σταθεροποιηθεί η κλονισμένη αστική εξουσία, καθώς και στην προσπάθεια να υπονομευτεί το αυξημένο κύρος και ο αγώνας του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Αποδείχθηκε ότι ο αντιφασιστικός αγώνας δεν είναι αποκομμένος από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας που γεννά το φασισμό κι αυτό είναι ένα από τα διδάγματα της περιόδου 1940-1944.
Σήμερα “εθνικός στόχος” της αστικής τάξης είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα στηριχθεί πάνω στα ερείπια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι η συμμετοχή σ’ όλα τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” της χώρας, που εμπλέκει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα αστικά κόμματα στήριξαν τις συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των αγορών.  Αυτοί οι ανταγωνισμοί παίρνουν και τη μορφή της πολεμικής αντιπαράθεσης.
Άλλωστε και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, απότοκος του οποίου ήταν και ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, ήταν αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ των τότε καπιταλιστικών κρατών, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ – Βρετανία – Γαλλία και Γερμανία – Ιαπωνία – Ιταλία,  για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, που από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο με τα όπλα. Την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων τροφοδότησε και η καπιταλιστική κρίση της δεκαετίας του 1930.
Ταυτόχρονα, στόχος και των δυο ιμπεριαλιστικών μπλοκ ήταν η καταστροφή του πρώτου εργατικού σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς και πρωτοστάτησε στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών καταθέτοντας τεράστιο φόρο αίματος. Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν με κάθε τρόπο οι φανεροί και κρυφοί εχθροί του σοσιαλισμού, που ανιστόρητα εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό, για να κρύψουν ότι τα δύο άκρα που συγκρούονται είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός απ’ τη μια και ο καπιταλισμός απ’ την άλλη, είτε ασκεί την κυριαρχία του με την κοινοβουλευτική μορφή είτε με την κατάργησή της.
Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός χρειάζεται να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να μη βρεθεί ο λαός “κάτω από τη σημαία” των εκμεταλλευτών του, αλλά να χαράξει το δικό του δρόμο,  για τη δική του εξουσία. Σε κάθε ενδεχόμενο, ακόμη κι αυτό της πολεμικής εμπλοκής, το ΚΚΕ είναι έτοιμο να ασκήσει τον αυτοτελή ιδεολογικοπολιτικό και οργανωτικό ρόλο του για τα συμφέροντα του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Για να συγκροτηθεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους: Το σοσιαλισμό.



ΑΘΗΝΑ 26/10/2017                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ




9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε κοιτάτε κάτι παλληκάρια για να φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη μας, όταν ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ και η Ελλάδα μπήκε σε τροχιά επιστράτευσης και πολέμου το ΚΚΕ τι έλεγε? Παρότρυνε τους νέους να μην πολεμήσουν γιατί Στάλιν είχε υπογράψει σύμφωνο μη επιθέσεως στον Φασίστα Χίτλερ και σαν γνήσιοι πατριώτες και Έλληνες λιποτακτούσατε. Φτάνουμε στην σημερινή εποχή των μνημονίων και της Υποδούλωσης της Ελλάδος στους Γερμανούς για δεύτερη φορά, ποια είναι η θέση σας? Να μην πληρώνει ο κόσμος τον Ένφια? Γιατί δεν παραιτήστε? αλλά κατακρίνετε την όλη κατάσταση στα ΜΜΕ τα 2 μεγάλα κόμματα έχουνε βάλει ένα κοριτσάκι ανήλικο στην μέση και το βιάζουνε και εσείς ενώ κατακρίνετε τον βιασμό στα ΜΜΕ ουσιαστικά αυνανίζεστε στο θέαμα του βιασμού. Αυτήν είναι η στάση σας στην εποχή των μνημονίων, και δεν φτάνει μόνο αυτό νοιάζεστε και για τα δίκαια των λαθρομεταναστών, ενώ τα δίκαια του Έλληνα εργάτη τα κουκουλώσατε σε μια νύχτα με τα μνημόνια, εξακολουθείτε να δηλώνετε άθεοι αλλά νοιάζεστε για την κατασκευή των Τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρώτοι ξεπουλήσατε εθνικό πλούτο σε ιδιωτικό κεφάλαιο και αναφέρομε στις συχνότητες του 902 που από κρατικά χέρια περάσανε σε μια νύχτα σε ιδιώτες, μετά μην λέτε τι κάνουνε πασοκ και νοδούλα.

Ανώνυμος είπε...

ποιός είναι ο "εθνικός" πλούτος που πούλησε το ΚΚΕ?..
και δεύτερο, στην Αλαμπουρνεζία ζείς και λες όλες αυτές τις μπούρδες??!.. σύνελθε "ανόητε"!..σου πίνουνε το αίμα!!..

Ανώνυμος είπε...

Η συχνότητα του 902 πέρασε σε χέρια ιδιώτη σε κεφάλαιο και έγινε Epsilon TV !!!

Ανώνυμος είπε...

τι διαφορες υπαρχουν στις θεσεις ΧΑ και ΚΚΕ? Εκτος του οτι οι μεν λατρευουν τον χιτλερ και οι δε τον σταλιν?

Ανώνυμος είπε...

Γιατι δεν την λες ολλη την ιστορια και πηδας ολοκληρα κεφαλαια; Γιατι δεν συνεχιζεις οτι με την εισοδο των Γερμανων στην Ελλαδα οι κομουνιστες συνεργαστηκαν με τους κατακτητες και οι φασιστες με τους Αγγλους (κατα το λιποτακτουσαν απο το μετωπο) για να διωξουν τους Γερμανους κατακτητες και εκτελουνταν κατα χιλιαδες οι φασιστες αγωνιστες στην Καισαριανη και αλλου, εξαλλου σ΄ολη την Ελλαδα υπαρχουν μνημεια εκτελεσεως για τους αγωνιστες φασιστες απο τους κομουνιστες συνεργατες των Γερμανων και στην συνεχεια στην εξορια που βασανιζαν τους φασιστες τα αιμοδιψη κομουνια και παει λεγοντας. Οταν γραφεις λαλακιες βαλε φαντασια τουλαχιστον. Το αιμα στο πινουνε οποτε γραφεις και ανοησιες μπας και σου δωσουν καμια πορτοκαλαδα;

Ανώνυμος είπε...

καλο το ποιημα 6,24 αλλα επιασε αραχνες. Σε ξαναρωταω, ποιες ειναι οι διαφορες στις θεσεις της χα και του κκε σημερα?

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος27 Οκτωβρίου 2017 - 6:32 μ.μ

XA και ΚΚΕ και εν γένει τα άκρα είναι τα μαντρόσκυλα της εκάστοτε Δημοκρατικής και νεοφιλελεύθερης εξουσίας. Πιστεύω να σε κάλυψα και βγάλε τώρα εσύ τις μαρμελάδες από τα μάτια σου. Δεν διαφέρουνε σε τίποτα πρόβλημα δημιουργούνε στην Ελλάδα και στου Έλληνες, αλλά με το ΚΚΕ έχει παραγίνει το κακό εδώ και πολλά χρόνια να καπηλεύονται μάχες όταν λουφάζανε στις φυλακές και στις εξορίες τα παλληκάρια των Ελλήνων πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή.

Ανώνυμος είπε...

Το οτι σημερα ο Ελληνικος λαος στην επετειο της 28η Οκτωβριου θυμιζει στους απογονους των ηττημενων δλδ στους Χρυσαυγιτες και ομοιδεατες σου οτι δεν θα περασει ο φασισμος; Το οτι η Μακρονησος δεν πιανει αραχνες γιατι ειναι ποτισμενη με το αιμα των απογονων του Σταλιν που ατιστοιχα τσακισε
τα φασιστικα στρατευματα του Χιτλερ αρχης γενομενης στο Σταλιγκραντ; Το οτι οι βασανιστες που υπηρετησαν πιστα τον Χιτλερ βασανιζαν και δολοφονουσαν αυτους που πολεμησαν τον Χιτλερ; Το οτι το μυαλο σου ειναι κατοικια με αραχνες τυπου ταραντουλα και μαλιστα τις ταιζεις με σβαστικα;Τελος προτιμω να ειμαι ποιητης παρα ΦΑΣΙΣΤΑΣ. Μπορεις ομως να επικαλεστεις και την πηγαδα του μελιγαλα.

Ανώνυμος είπε...

11.03 για τριτη φορά αποφεύγεις να απαντήσεις γιατι χα και κκε δεν έχουν πλεον καμια ιδεολογική διαφορά. Αντιευρωπαικη ομοφοβικη ρητορεία χωρίς καμία οικονομική συναίσθηση της πραγματικότητας. Επειδή δεν θελετε να παραδεχτείτε τον υποκριτισμο και την ανεπάρκεια σας εχετε μεινει στο 1940. Πλεον έχουμε 2017. Και σε ερωτώ. Αν κερδίσει το κκε τις εκλογές, προβλέπει το καταστατικό του να ξαναγίνουν εκλογές? Αν μπορεις απάντησε μου. Τα περι φασιστα σου τα επιστρέφω καθως προσωπικά απεχθάνομαι το ίδιο χιτλερ και Στάλιν. Δεν λατρευω τον εναν απο τους δυο σαν και εσένα

Το Προφίλ μας