Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ξεκινούν προγράμματα προώθησης εξαγωγών φέτας, κρασιών, φρούτων και λαχανικών

Τέσσερα ελληνικά προγράμματα, σε σύνολο 52 που στοχεύουν στην προώθηση ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Όπως ανακοινώθηκε στις 24 Οκτωβρίου, από την Ελλάδα αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν δύο προγράμματα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την ΠΟΠ Φέτα, ένα πρόγραμμα από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και ένα πρόγραμμα που υπέβαλε ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Αναλυτικότερα τα ελληνικά προγράμματα έχουν ως εξής:


Από τα 2 προγράμματα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την ΠΟΠ φέτα:
-Το πρώτο αφορά προώθηση σε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, είναι διάρκειας τριών ετών και προϋπολογισμού 2,99 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 2,24 εκατ. από την Ε.Ε.).
-Το δεύτερο αφορά προώθηση σε Καναδά και ΗΠΑ, είναι επίσης τριετούς διάρκειας, με προϋπολογισμό 3,47 εκατ. ευρώ (από τα οποία 2,94 εκατ από την Ε.Ε.)

Το πρόγραμμα που υπέβαλε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για την προώθηση λαχανικών και οίνου, σε ΗΠΑ και Καναδά, είναι τριετούς διάρκειας και προϋπολογισμού 1,29 εκατ. (1,10 εκατ. από την Ε.Ε.).

Το πρόγραμμα που υπέβαλε ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού αφορά προώθηση φρούτων σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι τριετούς διάρκειας, με προϋπολογισμό 1,56 εκατ. (1,33 εκατ. από την Ε.Ε.).

Τα 52 προγράμματα

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα πενήντα δύο νέα προγράμματα που ενέκρινε αποσκοπούν στην προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ σε όλον τον κόσμο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τροφίμων από γαλακτοκομικά προϊόντα και ελαιόλαδο έως φρούτα και τα λαχανικά

Τα προγράμματα αυτά θα αντλήσουν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους παραγωγούς να επικοινωνήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, με σκοπό το άνοιγμα νέων αγορών και την αξιοποίηση του υφιστάμενου μεριδίου αγοράς τους.
Από τα εγκεκριμένα προγράμματα, τα 32 θα στοχεύσουν σε χώρες εκτός ΕΕ, ενώ τα 10 αφορούν τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν γεωγραφικές ενδείξεις όπως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), καθώς και βιολογική πιστοποίηση.
Τα «απλά» προγράμματα αρχικά υποβλήθηκαν από οργανώσεις των κρατών μελών, ανταποκρινόμενες σε πρόσκληση υποβολής προτάσεων που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν και ταξινομήθηκαν από την CHAFEA (Consumers, health, agriculture and food executive agency), με τη βοήθεια εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Συνολικά, 88 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν από την ΕΕ σε αυτά τα προγράμματα.
Τα δέκα «πολλαπλά» προγράμματα προτείνονται από οργανώσεις που εργάζονται στην ΕΕ ή σε πολυεθνικό επίπεδο, με τον ίδιο στόχο της προώθησης των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ σε διάφορες χώρες και περιοχές. Η έγκριση αυτών των προγραμμάτων, για τα οποία είναι διαθέσιμα άλλα 45 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται αργότερα εντός του έτους. Πηγή: agro-business.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπράβο στο Δ.Σ. του ΑΣΕΠΟΠ
συνεχείστε έτσι!!!

Ανώνυμος είπε...

Απόρων πως δεν είπε ακόμα ο δήμαρχος οτι αυτός τα έκανε!

Το Προφίλ μας