Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Η άγνοια και η αδυναμία διοίκησης δεν είναι πολιτική απάντηση κ. Καρυπίδη

Ευχαριστούμε τον κ. Καρυπίδη γιατί θύμισε στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ότι ως Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ υπέγραψα την ένταξη του έργου της προστασίας του Σουλού και της Βεγορίτιδας στα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ το 2011, τιμώντας έτσι τον κόπο όσων εργάστηκαν για να το προετοιμάσουν κατάλληλα!

Τον ευχαριστούμε επίσης που για μια, έστω, φορά παραδέχεται ένα από τα πολλά λάθη και τις ολιγωρίες του, αναγνωρίζοντας πως αυτός, με την υπογραφή του. απένταξε έργα 36 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Βέβαια δεν αναγνωρίζει, ίσως επειδή το αγνοεί καθώς εκείνη την περίοδο ασχολούνταν με τα τηλεοπτικά κηρύγματα, πως από το 2011 και μετά άρχισε μια τεράστια προσπάθεια από όλους μας (Ειδική Γραμματέα ΕΣΠΑ, Δημάρχους και τον τότε Περιφερειάρχη) για να ενταχθούν  στο ΕΣΠΑ τα έργα που με ασυγχώρητη ευκολία απένταξε ο Περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης.

Και επειδή εκτός από άγνοια έχει και επιλεκτική μνήμη του υπενθυμίζουμε πως αμέσως μετά την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στα έργα προτεραιότητας, με δική μου εντολή κλιμάκιο της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης) έλεγξε όλα τα έργα προτεραιότητας για να εντοπιστούν όπου τυχόν υπήρχαν  ανάγκες για πρόσθετες μελέτες και ωρίμανση, έτσι ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ χωρίς καμιά καθυστέρηση.

Η έκθεση δια του προέδρου της ΜΟΔ  που μου υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 με τίτλο «1Η ΕΚΘΕΣΗ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤA ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ  ΕΣΠΑ 2007-2013. ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΟΔ ΑΕ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012», έλεγε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Αποκατάσταση ποταμού Σούλου», π/υ 36.000.000 ευρώ, Φορέας Υλοποίησης Δήμος Εορδαίας. Διαπιστώσεις:  Από την διερεύνηση με την ΕΔΑ (1/2/12) προέκυψε ότι και αυτό το έργο είναι σύνθετο και αποτελείται από 2 έργα: Το 1ο π/υ 27 εκ. ευρώ αφορά την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης προκειμένου να σταματήσει η επιβάρυνση του Εορδαίου Ποταμού και της Βεγορίτιδας λίμνης, στην οποία καταλήγουν τα λήμματα. Το έργο είναι ώριμο μελετητικά και με αδειοδοτήσεις, εκτός 1-2. σημείων στους Π.Ο. που χρήζουν εγκρίσεων… Το 2ο έργο (7 εκατ. ευρώ, περίπου)είναι ανώριμο. Δεν διαθέτει μελέτες και αδειοδοτήσεις. Τεχνική Υποστήριξη:  Η ΜΟΔ θα παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων. Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη εργασίας στην έδρα του δικαιούχου μετά τις 20/2/12, προκειμένου να προσδιοριστεί το είδος της υποστήριξης που τυχόν θα απαιτηθεί..."

Έτσι δουλέψαμε όλοι μαζί συντονισμένα για να ενταχθούν τελικά έργα 36 εκατ. € στο Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας το Φεβρουάριο του 2014, μετά από διπλό έλεγχο ωριμότητας  από εξωτερικό αξιολογητή (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά) και  από την Διαχειριστική Αρχή του Π.Ε.Π., η οποία και στις τρεις αποφάσεις ένταξης (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά, και εδώ,  και εδώ) που δώσαμε στη δημοσιότητα αναφέρει: «σημ17 …. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, όπως αυτό καταγράφεται στα έγγραφα τεκμηρίωσης της θετικής αξιολόγησης της πρότασης και ειδικότερα στο Φύλλο εξέτασης της πληρότητας των στοιχείων της πρότασης και στο Φύλλο αξιολόγησηςΠρότασης και αποτυπώνονται στο ΟΠΣ – ΕΡΓΟΡΑΜΑ…»

Επίσης στις αποφάσεις απένταξης που επίσης δώσαμε στην δημοσιότητα φαίνεται ότι κανένα συμπληρωματικό στοιχείο δεν ζητήθηκε από την Διαχειριστική Αρχή και ότι οι απεντάξεις  έγιναν για «…διαχειριστικούς λόγους»! (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά, και εδώ,  και εδώ) .

Τελικά τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στην απάντηση του κ.  Καρυπίδη!

Το ότι μέσα στην πολυσέλιδη απάντησή του δεν μας είπε γιατί τελικά απένταξε έτοιμα και ώριμα έργα;

Το ότι ομολογεί πως τα έργα απεντάχθηκαν γιατί δεν είχαν σύμβαση! Δηλαδή, επί ενάμιση χρόνο δεν είχαν σύμβαση ώριμα έργα και ενώ βρισκόταν στο τιμόνι της Περιφέρειας το ίδιο διάστημα δεν είχε δώσει καν την προέγκριση της δημοπράτησης για τα έργα και τις μελέτες;

Το ότι τα έργα απεντάχθηκαν το 2015 και ενώ βρισκόμαστε στον Οκτώβριο του 2017 ακόμη δεν έχει γίνει καν η πρόσκληση για την εκ νέου ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ και συνεπώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μη υλοποίησής τους;

Με την απάντηση του ο κ. Καρυπίδης, την οποία μάλιστα βάφτισε και ως "πολιτική",  αγνοώντας προφανώς πως όσοι δρουν δημοσίως, κάθε πράξη και τοποθέτηση τους είναι πολιτική, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και δημιούργησε στους πολίτες το εύλογο ερώτημα:

Πόσα ακόμα έργα κινδυνεύουν να απενταχθούν εξ αιτίας του και πόσα εκατομμύρια ευρώ θα μας κοστίσει ακόμα η αδυναμία του να χειριστεί απλά θέματα;




Γεωργία Ζεμπιλιάδου
                            Περιφερειακή Σύμβουλος
                                                                  Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας