Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται η «ΔΗΜΗΤΡΑ» Βελβεντού – Συνάντηση με τον αναλπλ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων έχει θέσει ως άμεσο στόχο ο συνεταιρισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» Βελβεντού, θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποί του με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκαλη. 
Τις προσπάθειες του συνεταιριστικού φορέα στηρίζουν με την παρουσία τους, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Καρακασίδης, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντηση.
Δημήτρης Κοσμάς
«Θέσαμε στον υπουργό την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης του διαλογητηρίου και των ψυκτικών θαλάμων και αναζητήσαμε από κοινού κάποια προγράμματα στα οποία θα μπορούσαμε να εντάξουμε τις επενδύσεις που προγραμματίζουμε», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ», Δημήτρης Κοσμάς. Χαρακτήρισε θετική την συνάντηση, καθώς, όπως τόνισε, «ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι από τον Νοέμβριο θα «τρέξουν» κάποια επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε».
Σε σχέση με την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και περαιτέρω ανάπτυξης του συνεταιρισμού, ο πρόεδρος τόνισε ότι «το 1986 είχαμε ξεκινήσει με μία παραγωγή 1.000.000 – 1.500.000 εκατομμύρια κιλά, ενώ τώρα η παραγωγή εκτινάχτηκε στα 7.000.000 κιλά». Με βάση την μεγάλη αύξηση της παραγωγής, είπε ότι «χρειαζόμαστε ζωτικό χώρο για να αναπτύξουμε το διαλογητήριο και τους ψυκτικούς θαλάμους. Σκεφτείτε ότι φέτος φτάσαμε στους 150 τόνους ημερήσιας παραγωγής, ενώ οι ψυκτικοί θάλαμοι είναι δυναμικότητας 600 τόνων, δηλαδή γεμίζουν σε τέσσερις ημέρες, οπότε δεν επαρκούν. Γι’ αυτό θα χρειαστεί μία επέκταση κατά 800 τ.μ. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι 4.000.000 τ.μ. Επιπλέον θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε και την υφιστάμενη υποδομή, να την κάνουμε πιο εργονομική, με στόχο να αυξήσουμε την αποδοτικότητα κατά 70%». Η αύξηση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρο, μεταξύ άλλων οφείλεται και στην «εσωτερική διαχείριση του διαλογητηρίου, κάνοντας την διαλογή μέσα στο διαλογή μέσα στο διαλογητήριο και όχι στο χωράφι, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στους παραγωγούς να αυξήσουν πάρα πολύ την παραγωγή. 
 Επίσης, στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξετάστηκε και ένα θέμα που προέκυψε με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ» το 2016. Αφορούσε την προμήθεια κάποιων μηχανημάτων, την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος φυτοπροστασίας κ.λ.π. Αυτό το πρόγραμμα ενώ ολοκληρώθηκε το 2016, η έγκρισή του από το υπουργείο ήρθε αρχές του 2017, οπότε και υποβλήθηκε ο φάκελος από τον συνεταιρισμό. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο συνεταιρισμός δεν μπορούσε να εισπράξει τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στις 100.000 ευρώ, με το αιτιολογικό ότι ο φάκελος έπρεπε να υποβληθεί εντός του 2016, αλλά αυτό δεν έγινε με ευθύνη του υπουργείου, που έστειλε τις εγκρίσεις καθυστερημένα. Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι με απόφασή του θα δοθούν τα χρήματα.

Πηγή: e-ptolemeos.gr
Τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων έχει θέσει ως άμεσο στόχο ο συνεταιρισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» Βελβεντού, θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποί του με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκαλη. Τις προσπάθειες του συνεταιριστικού φορέα στηρίζουν με την παρουσία τους, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Καρακασίδης, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντηση. «Θέσαμε στον υπουργό την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης του διαλογητηρίου και των ψυκτικών θαλάμων και αναζητήσαμε από κοινού κάποια προγράμματα στα οποία θα μπορούσαμε να εντάξουμε τις επενδύσεις που προγραμματίζουμε», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ», Δημήτρης Κοσμάς. Χαρακτήρισε θετική την συνάντηση, καθώς, όπως τόνισε, «ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι από τον Νοέμβριο θα «τρέξουν» κάποια επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε». Σε σχέση με την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και περαιτέρω ανάπτυξης του συνεταιρισμού, ο πρόεδρος τόνισε ότι «το 1986 είχαμε ξεκινήσει με μία παραγωγή 1.000.000 – 1.500.000 εκατομμύρια κιλά, ενώ τώρα η παραγωγή εκτινάχτηκε στα 7.000.000 κιλά». Με βάση την μεγάλη αύξηση της παραγωγής, είπε ότι «χρειαζόμαστε ζωτικό χώρο για να αναπτύξουμε το διαλογητήριο και τους ψυκτικούς θαλάμους. Σκεφτείτε ότι φέτος φτάσαμε στους 150 τόνους ημερήσιας παραγωγής, ενώ οι ψυκτικοί θάλαμοι είναι δυναμικότητας 600 τόνων, δηλαδή γεμίζουν σε τέσσερις ημέρες, οπότε δεν επαρκούν. Γι’ αυτό θα χρειαστεί μία επέκταση κατά 800 τ.μ. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι 4.000.000 τ.μ. Επιπλέον θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε και την υφιστάμενη υποδομή, να την κάνουμε πιο εργονομική, με στόχο να αυξήσουμε την αποδοτικότητα κατά 70%». Η αύξηση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρο, μεταξύ άλλων οφείλεται και στην «εσωτερική διαχείριση του διαλογητηρίου, κάνοντας την διαλογή μέσα στο διαλογή μέσα στο διαλογητήριο και όχι στο χωράφι, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στους παραγωγούς να αυξήσουν πάρα πολύ την παραγωγή. Επίσης, στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξετάστηκε και ένα θέμα που προέκυψε με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ» το 2016. Αφορούσε την προμήθεια κάποιων μηχανημάτων, την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος φυτοπροστασίας κ.λ.π. Αυτό το πρόγραμμα ενώ ολοκληρώθηκε το 2016, η έγκρισή του από το υπουργείο ήρθε αρχές του 2017, οπότε και υποβλήθηκε ο φάκελος από τον συνεταιρισμό. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο συνεταιρισμός δεν μπορούσε να εισπράξει τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στις 100.000 ευρώ, με το αιτιολογικό ότι ο φάκελος έπρεπε να υποβληθεί εντός του 2016, αλλά αυτό δεν έγινε με ευθύνη του υπουργείου, που έστειλε τις εγκρίσεις καθυστερημένα. Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι με απόφασή του θα δοθούν τα χρήματα.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας