Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Δελτίο Τύπου του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού: Απαντήσεις για οφειλές και ανταποδοτικά τέλη

Το ζήτημα των οφειλών του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού στη ΔΕΗ είναι πολύ σοβαρό, όσο και χρόνιο, για να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μάλιστα από όσους έχουν μέρος της ευθύνης. Οι οφειλές του δήμου δεν γεννήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε αποτελούν ευθύνη μιας και μόνο δημοτικής αρχής.
Η σημερινή δημοτική αρχή κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της επιχείρησης για να γίνει διακανονισμός των οφειλών, την ώρα που γίνονται ταυτόχρονες κινήσεις, ώστε οι οφειλές να ρυθμιστούν μέσω των «ληξιπρόθεσμων».
Παρόλα αυτά είναι προφανές ότι για τη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος είναι απαραίτητη η συναίνεση εντός του δημοτικού συμβουλίου. Αντ’ αυτού το τελευταίο διάστημα το είδαμε για άλλη μια φορά να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.
Είναι εύκολο να μην αναλαμβάνει κάποιος τις ευθύνες του. Κανείς δεν θέλει να παίρνει αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως η αύξηση των δημοτικών τελών, ωστόσο αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι
πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αποφασίζουμε με βάση το μέλλον και όχι τα συγκυριακά μικροσυμφέροντα.
Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά, με την έννοια ότι αποτελούν αντιπαροχή για τις αντίστοιχες υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχουν οι δήμοι, τα οποία κάθε έτος εκ του νόμου στην περίπτωση που είναι ελλειμματικές θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.
Είναι επίσης προφανές ότι αυτοί που σήμερα εμφανίζονται αρνητικοί στις προτάσεις αύξησης των τελών είναι οι εκείνοι που κατά τη διάρκεια της θητείας τους, προκλητικά, αδράνησαν και δεν έκανα τίποτα ουσιαστικά για να εισπραχθούν  οφειλές  1.650.000 ευρώ περίπου. Χρηματικό ποσό που σημαντικό τμήμα του προέρχεται από μεγαλοοφειλέτες (περιπτώσεις ακόμη και 100χιλ. ευρώ) οι οποίοι ποτέ δεν ενοχλήθηκαν παρά την υποχρέωση από τον νόμο που ήδη υπήρχε από το 2011.
Κατά τα έτη 2015, 2016, 2017 έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για βεβαίωση και είσπραξη ανείσπρακτων ποσών και ενώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή  δεν είχε κινηθεί καμία δικαστική διαδικασία ακόμη και εναντίον προσώπων που όφειλαν εξαιρετικά μεγάλα ποσά. Οι ενέργειες  αυτές θα έπρεπε να γίνουν ήδη από το  2011.
Αντίθετα βέβαια η δημοτική αρχή του κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλου όχι απλώς δεν εισέπραξε έστω ένα τμήμα αυτού του ποσού σε εποχή μάλιστα και συνθήκες τελείως διαφορετικές σε σχέση με σήμερα, αλλά φρόντισε να αφήσει από την πλευρά της και μία οφειλή 467.000 ευρώ προς τη ΔΕΗ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο μίας καθαρά ψηφοθηρικής πολιτικής, η δημοτική αρχή του κ. Κωνσταντόπουλου δεν συζητούσε καν το ενδεχόμενο αυξήσεων στα δημοτικά τέλη ώστε να αντιμετωπιστούν ανάλογα αυτές οι αυξήσεις και από τους δημότες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Μία πολιτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς και τις δύο φορές που το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο τον περασμένο Μάιο όσο και στην τελευταία συνεδρίαση αρνητικά αντιμετωπίστηκαν οι προτάσεις για αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη.
Το ότι μάλιστα δεν ψηφίσθηκαν οι προτάσεις της δημοτικής αρχής αποτέλεσε τροχοπέδη ακόμη και για τον αριθμό των δόσεων και του ύψους του ποσού που θα καταβάλλει ο δήμος προς τη ΔΕΗ κάθε μήνα. Μία λογική αύξηση των ανταποδοτικών τελών θα έδινε τη δυνατότητα ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού να ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης που θα αφορούσε 100 και όχι 36 δόσεις όπως υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε καταβάλλοντας και το ποσό των 60.000 ευρώ. Ζήτημα πάντως για το οποίο θα προσπαθήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους για την αποπληρωμή του συγκεκριμένου χρέους.
Όσον αφορά στις αντιπροτάσεις δημοτικών συμβούλων που πήραν το λόγο αυτές ήταν ελλειμματικές και δεν είναι δυνατόν βάσει αυτών να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ρύθμισης προς τη ΔΕΗ.
Οι δε ανεξάρτητοι σύμβουλοι της Δ.Ε. Βελβεντού και ενώ γνώριζαν που θα οδηγούσε η μη αύξηση των δημοτικών τελών προτίμησαν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες το δρόμο της άρνησης και της καταψήφισης της πρότασης και ως ΄΄μετά Χριστόν προφήτες΄΄ μας επιπλήττουν για τη διακοπή του ρεύματος.
Με το να μην ψηφίζεται οποιαδήποτε αύξηση των τελών είναι δεδομένο ότι δεν θα αντιμετωπισθεί και η εξόφληση του ποσού καθώς τα έσοδα των δήμων είναι περιορισμένα και η αύξηση των δημοτικών τελών αποτελεί τον τρόπο για να αποπληρώνεται η οφειλή προς τη ΔΕΗ. Οποιαδήποτε άλλη τακτική αποτελεί λαϊκισμό και μικροπολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη μέσα από τη ρύθμιση της οφειλής, την εξοικονόμηση και χρηστή διαχείριση να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος να ενημερώσει τον ΄΄δήμαρχο΄΄ οτι η ανιψιά του εβγαλε ανακοίνωση αλλα και το περιεχομενο της γιατι το βραδυ θα λεει παλι αλλα αν αλλων

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΡΧΑΣ Η ΟΦΕΙΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ 467 ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΟΝ 300 ΧΙΛΙΑΔΕς. ΓΙΑΤΙ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ 1.200.000? ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ? ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΥΜΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ? ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ. ΣΑΣ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΜΩς Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Οταν τσακωνονται τα βουβαλια την πληρωνουν τα βατραχια.Και η νυν δημοτικη αρχη και οι παλιοτερες αλλα και οι ενεργοι πολιτες(δεν ειδα τουλαχιστον αλλη προταση)εχουν στην λογικη τους και στην διαχειρηση της Δημοτικης Αρχης την αντιληψη που διαπερνα τους νομους καποδιστρια και καλικρατη. Η συγκεκριμενη αντιληψη περα απο την συνενωση των κοινοτητων σε δημους και μετα την συνενωση δημων σε τερατα,μειωνει την χρηματοδοτηση της ΤΑ απο τον κρατικο προυπολογισμο και την μετακυλιζει στους δημοτες.Περα απο την φορολογια δλδ εμμεση και αμμεση των οικογενειων (εμενα προσωπικα με νοιαζει η λαικη οικογενεια και οχι η αστικη) προστιθεται και η αυξηση των δημοτικων τελων και τελων υδρευσης και αρδευσης στους πολιτες η και με αλλες οικονομικες επιβαρυνσεις οπως πχ το πετρελαιο στα σχολεια και αλλου.Εκεινο που ειναι σιγουρο το τσακωμα για το ποιος ευθυνεται αποπροσανατολιζει τους δημοτες και ουσιαστικα θα δεχτουν αδιαμαρτυρητα τις αυξησεις οι οποιες θα μεινουν και μετα την διυθετηση του χρεους.Αντι λοιπον η ΔΑ να βοηθα και να μειωνει τις οικονομικες αναγκες στις λαικες οικογενειες τους φορτωνει με καινουργια βαρη.Το μονο σιγουρο ειναι οτι πλειοψηφια και μειοψηφια βαδιζουν στον ιδιο δρομο και σε καμια περιπτωση δεν μπαινουν μπροστα απο τους δημοτες και με τους δημοτες να διεκδικησουν λυσεις στα προβληματα του δημου χωρις να επιβαρυνουν τους δημοτες και αν ειναι δυνατον να τους ανακουφισουν και οικονομικα.Θα ηθελα πολυ παντως να μαθω και τις θεσεις των συνδυασμων για τα μαρμαρα Τρανοβαλτου και τι κανει ο δημος για τα δυαφυγοντα τελη απο τα μαρμαρα;Πως η ΔΑ ενδιαφερεται για την ομηρια των εργατων στα λατομεια και μαρμαραδικα. Ομηρια σημαινει απληρωτη εργασια, ανασφαλιστη εργασια,και φυσικα φοβος για την ανεργια.Επισης κυριαρχει και ο αθεμιτος ανταγωνισμος μεταξυ των επιχειρησεων. Αυτο το θεμα καει και το Τρανοβαλτο τουλαχιστον περιμενει την δημοτικη αρχη να το αναδειξει. Ευχομαι να μην ειμαι εκτος θεματος

Ανώνυμος είπε...

Μόνος σου το λες. Ο πρώην σου άφησε 467.000 χρέος και συ το τριπλασιασες. Το έκανες 1.268.000 Δηλαδή εσύ τώρα νιώθεις ότι έκανες το καθήκον σου και κατηγορείς τους άλλους;

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον καμία Δημοτική αρχή δεν μπορεί να εισπράξει τα 2.000.000 ευρώ των ανταποδοτικών τελών νερό και υπόνομο ας βγάλουνε στην φόρα λίστα με τα νοικοκυριά που χρεωστάνε, δεν την κατάλαβα ποτέ την λογική οι καλοπληρωτές να πληρώνουνε την ζημιά.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός βγάζει βρε παιδιά το δελτίο τύπου, αφού το Δημαρχείο δεν λειτουργεί. Αρα για όλα και όλους η ανηψιά με την άλλη κυρία...... ΝΤΡΟΠΗ στον Δήμο Σερβίων- Βελβεντού με τον περήφανο λαό του να έχει αυτή την κατάντια.

Ανώνυμος είπε...

TO SIMAZEMA NA ARXISI APO TON IDIO TON DIMARXO.NA STAMATISI NA KIKLOFORI ME TO TZIP TOY DIMOY KE KAYSIMA POY TA PLIRONOYN I DIMOTES.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΣ' ΤΑ ΟΥΙΣΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΖΙΠ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ. ΣΕ ΠΗΡΑΝ ΟΛΟΙ ΧΑΜΠΑΡ'. ΣΜΑΖΕΨΕ ΕΣΥ ΤΣ ΔΙΚΟΙ Σ' ΌΣΟΙ Σ' ΑΠΟΜΝΑΝ, Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ Η ΜΙΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ.

Το Προφίλ μας