Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε δήμους από «Τέλη Διαφήμισης» και «Φόρος ζύθου υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων».. Τι λαμβάνουν οι δήμοι της Δ. Μακεδονίας

Αναλυτικά ο κατάλογος των Δήμων με τις ενισχύσεις που θα λάβουν
Με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, ενισχύονται 85 μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι,  με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, ή τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η απόφαση προέκυψε από την καταγραφή των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το υποσύνολο δήμων, με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία αυξάνουν τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία τους και την απρόσκοπτη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους. Η στήριξη των μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων, στη βάση των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων τους, είναι ένα από τα κύρια κριτήρια άσκησης πολιτικής από το υπουργείο Εσωτερικών. Εντός αυτού του πλαισίου, το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση, εργάζονται για την προώθηση αλλαγών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Στόχος αυτών των αλλαγών», προστίθεται, «είναι να περιοριστούν στο μέλλον οι ανισότητες, τα εμπόδια και οι δυσκολίες που προκύπτουν από τον τρόπο που σήμερα χρηματοδοτούνται και προσεγγίζονται διαχειριστικά οι δήμοι με αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις. Υπό αυτή την έννοια, η έκτακτη ενίσχυση αποτελεί και ένα προοίμιο των επερχόμενων παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες υπόκεινται στον εξαντλητικό και πολυποίκιλο διάλογο που διεξάγει το υπουργείο με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήδη από το 2016».
Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων προέκυψαν από τα εξής κριτήρια:
  • Δήμοι νησιών με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους
  • Δήμοι που ορίζονται ως ορεινοί στα πλαίσια του νόμου του «Καλλικράτη» (ν.3852/2010)
  • Δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και με τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών τους ενοτήτων να χαρακτηρίζονται ως ορεινές.
Το ποσό της έκτακτης αυτής ενίσχυσης προέρχεται κατά το ήμισυ από τον λογαριασμό με τίτλο «Έσοδα άρθρου 9 Ν.2880/2001 – Τέλη Διαφήμισης» και κατά το υπόλοιπο μέρος από τον λογαριασμό με τίτλο «Φόρος ζύθου υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων». Τα 14.450.000 ευρώ θα κατανεμηθούν ισομερώς στους 85 Δήμους, ενώ τα υπόλοιπα 5.550.000 ευρώ θα κατανεμηθούν με βάση τα τελευταία στοιχεία του πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής.
Αναλυτικά ο κατάλογος των Δήμων με τις ενισχύσεις που θα λάβουν
 [ηγη:http://www.localit.gr/archives/140321

3 σχόλια:

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ είπε...

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΝΑ ΣΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ 304 ΧΙΛ. (ΛΟΓΩ ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑΣ Δ.Ε. ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ) ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ 324 ΧΙΛ. ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ (ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΕΚ ΓΑΛΛΙΑΣ).
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΚΑΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ... ΑΡΗ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΒΟΙΟ Η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΚΑΙ Η ΚΟΖΑΝΗ!

Ανώνυμος είπε...

Η δημοτική αρχή είναι ανύπαρκτη.
Τα χρήματα που αναφέρονται ήρθαν με πρωτοβουλία του υπουργείου, χωρίς ο δήμος μας να κάνει τίποτα.
Μεγάλη ευθύνη όμως έχει ο δήμαρχος γιατί εδώ και ένα χρόνο ο δήμος μας ακόμη δεν έχει κάνει αίτηση για να πάρει χρήματα από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών του υπουργείο εσωτερικών, ύψους πάνω από 500.000 ευρώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου.
Φανταστείτε λοιπόν πόσο θα ανακουφίζονταν οι επαγγελματίες της περιοχής που θα πληρωνόταν, αν ο δήμος μας είχε έγκαιρα όλα αυτά τα χρήματα.
Ανίκανοι και μοιραίοι.

Το Προφίλ μας