Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Επικήδειος αποχαιρετισμός της Χρυσάνθης Καραγιαννίδου, Προέδρου του Μ.Ο.Σ., στον Σάκη Τσαρμανίδη

Έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός φίλος Σάκης Τσαρμανίδης. Εκ μέρους του Μορφωτικού τον αποχαιρέτησε στη νεκρώσιμη ακολουθία η Πρόεδρος του Μ.Ο.Σ. Χρυσάνθη Καραγιαννίδου»
«Αγαπημένε μας Σάκη
Δεν είναι πολλές μέρες που συναντηθήκαμε στο σπίτι σου και συζητήσαμε για τα βιβλία σου, που ήθελες να εκδώσεις. Μου έδειξες όλο το υλικό, πλούσιο υλικό, αποτέλεσμα έρευνας και σκληρής δουλειάς μιας ολόκληρης ζωής. Εγώ Σάκη ξέρω τον αγώνα σου. Ξέρω τον αγώνα σου για να καταγράψεις και να αναδείξεις στοιχεία για την ιστορία του τόπου σου και της ευρύτερης περιοχής. Ξημεροβραδιαζόσουν σε βιβλιοθήκες, ξόδεψες πολλά χρήματα, όλα από τη τσέπη σου στην έρευνα. Και δεν είχες σταματημό.
Σου είχα προτείνει πριν δέκα χρόνια περίπου να επανεκδώσουμε τα δύο εξαντλημένα ήδη βιβλία σου «Συμβολή στην Ιστορία της Επαρχίας Σερβίων» και μου είχες πει τότε, «όχι, γιατί έχω πολύ καινούργιο υλικό και θα τα ξαναγράψω». Πέρασαν περίπου δέκα χρόνια, και δεν αποφάσιζες να τα κλείσεις, διότι συνέχιζες την έρευνα και την πλούτιζες διαρκώς με καινούργια στοιχεία. Μάταια σε πίεζα, διότι δεν αποφάσιζες να βάλεις τελεία στην έρευνα. Όλη σου τη ζωή την αφιέρωσες με ανιδιοτέλεια στην υπηρεσία της ιστορικής αλήθειας.
Τώρα εδώ και λίγο καιρό ένα μεγάλο μέρος της εργασίας σου, ό,τι αφορά στα Σέρβια και την περιοχή, με τη συνεργασία μας βρίσκεται στο τυπογραφείο. Έχουμε αρχίσει ήδη τη διόρθωση. Πολύ πλούσιο υλικό. Πώς θα συνεχίσουμε τώρα χωρίς τη δική σου παρουσία, δεν ξέρω… Ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων τον οποίον υπηρέτησες και ως μέλος του Δ.Σ. αισθάνεται βαθιά υποχρεωμένος αλλά και μεγάλη την ευθύνη που του εμπιστεύθηκες την έκδοση της εργασίας σου. Μας τα εμπιστεύθηκες χωρίς κανένα αντάλλαγμα, απολύτως αφιλοκερδώς. Το μόνο που ζήτησες είναι να στείλουμε από ένα αντίτυπο σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες. Αυτό θα γίνει φυσικά και για σένα και για τα Σέρβια. Είναι πάντως μεγάλη τιμή για μας αλλά και μεγάλος ο πόνος που όταν εκδοθούν δε θα είσαι σωματικά μαζί μας.
Τα βιβλία σου, Σάκη, θα εκδοθούν και θα εκδοθούν με τον καλύτερο τρόπο. Ελπίζουμε στην πίστη μας ότι θα χαίρεσαι μαζί μας, θα απολαμβάνεις τους καρπούς μιας ζωής και θα αναπαύεται η ψυχή σου ότι όσο ζούσε στη γη έκανε τον αγώνα της για αυτόν εδώ τον τόπο που τόσο αγάπησες. Αυτά τα βιβλία δε θα επιτρέψουν ποτέ να φύγεις από αυτόν τον τόπο, δε θα επιτρέψουν ποτέ να πεθάνεις. Θα είσαι πάντα ζωντανός και χρήσιμος σε όσους θα θέλουν να ασχοληθούν με την ιστορική πορεία αυτής της περιοχής. Αυτό θα είναι και η μεγάλη παρηγοριά για την αγαπημένη σου μητέρα, τη σύζυγό σου, τα παιδιά σου και όσους σε αγαπούν.
Καλή Ανάσταση, αγαπημένε μας Σάκη»

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλη η απώλεια για τον τόπο μας, έφυγε ένας πατριώτης την τελευταία φορά που συναντήθηκα με τον Σάκη με αφηγήθηκε τις περιπέτειες που τράβηξε όταν επισπεύτηκε για πρώτη φορά πριν χρόνια την βιβλιοθήκη της Κοζάνης και με τόνισε πως ότι σελίδα και πληροφορία αναφέρονταν για τα Σέρβια την μητρόπολη του Νομού είχε αφαιρεθεί, επιπλέον με ανέφερε τα εμπόδια που αντιμετώπισε έως ότου μπορέσει να έχει πρόσβαση στην βιβλιοθήκη της Κοζάνης βλέπετε κάποιοι δεν θέλανε ένα Σερβιώτη να αναζητήσει όσες πληροφορίες μπόρεσε να συλλέξει για τον τόπο του. Τέλος με ανέφερε τον βαθύτατο του πόνο για το συγκεκριμένο blog το οποίο χρησιμοποίησε στο παρελθόν πολλές από τις πληροφορίες του χωρίς να τον μνημονεύσει, αυτό είναι ότι χειρότερο. Δεν προσπαθώ τέτοιες ώρες να δημιουργήσω ούτε εντυπώσεις αλλά ούτε προστριβές τα γράφω γιατί μου τα εκμυστηρεύτηκε από πόνο ψυχής ο Σάκης. Καλό ταξίδι Σάκη, ελπίζω πως η ψυχή σου θα είναι ήρεμη τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

backlinks

Follow by Email

Το Προφίλ μας

Google

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου