Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Δήμος Σερβίων – Βελβεντού: Σχετικά με το ζήτημα της ύδρευσης στην Δ.Κ. Βελβεντού

Σχετικά με το ζήτημα της ύδρευσης στην Δ.Κ. Βελβεντού και τα όσα αναφέρονται στην επιστολή της «Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού» επισημαίνουμε τα εξής:
-          Η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη τα ζητήματα και τα προβλήματα που προκύπτουν στον αγωγό ύδρευση από την κατολίσθηση και τις εργασίες που εκτελούνται στη θέση ΄΄Μπιτζινίσιος΄΄ Καταφυγίου.
Από την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης πριν από δύο χρόνια ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού έχει επισημάνει το πρόβλημα. Το διάστημα που ακολούθησε μέχρι και σήμερα, διαδοχικές αναφορές του κ. Κοσματόπουλου έχουν καταγραφεί είτε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και στις λαϊκές συνελεύσεις είτε με επίσημα έγγραφα προς τους αρμόδιους φορείς που σχετίζονται με την εκτέλεση του έργου ενώ ο ίδιος δεκάδες φορές έχει επισκεφθεί το συγκεκριμένο σημείο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:
-          α) έγγραφο του δήμου προς Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κοζάνης με αρ. πρ. 13037/5-8-2015 λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «Τμήμα του συγκεκριμένου αγωγού είναι υπέργειο, επομένως απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει την διακοπή ύδρευσης της Δ.Κ. Βελβεντού, ειδικά αυτήν την περίοδο που είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ανάγκες υδροδότησης».
-          β) Δελτίο τύπου του δήμου στις 11-8-2015 για την επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού στον τόπο του έργου και την επισήμανσή του στις δηλώσεις του ότι «η Δημοτική Αρχή δεν αντιτίθεται στο συγκεκριμένο έργο παρά τα όσα ανυπόστατα έχουν ακουστεί, αντίθετα ο Δήμος θα συνδράμει σε ότι ζητηθεί….. τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το σημείο όπου εκτελούνται οι εργασίες και τις δυσκολίες που τυχόν να παρουσιαστούν…..στον αγωγό που διέρχεται από το σημείο λόγω των εργασιών που πραγματοποιούνται εφιστώντας την προσοχή κατά την περίοδο των εργασιών».
-          γ) έγγραφο του δήμου προς Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κοζάνης με αρ. πρ. 2796/27-3-2017 όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «Με δεδομένο ότι κοντά στο σημείο της κατολίσθησης που έχουν εκτελεστεί οι εργασίες και παρουσιάζονται τα συγκεκριμένα φαινόμενα καταστροφής υπάρχουν οι πηγές νερού των Δυτικών Πιερίων και διέρχεται ο αγωγός ύδρευσης που υδροδοτεί την Δ.Κ. Βελβεντού θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει τη διακοπή ύδρευσης της Δ.Κ. Βελβεντού».
-          δ) έγγραφο του δήμου προς Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κοζάνης με αρ. πρ. 3454/7-4-2017 όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «παρόμοιες βλάβες – ζημιές στον αγωγό ύδρευσης θα είναι συχνό φαινόμενο λόγω των εργασιών που εκτελέστηκαν στο σημείο της κατάπτωσης στην επαρχιακή οδό Βελβεντό – Καταφύγι. Θα πρέπει επομένως να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε άλλη βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει τη διακοπή ύδρευσης της Δ.Κ. Βελβεντού σε μία περίοδο πλέον με αυξημένες τις ανάγκες των κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένο σημείο όγκος βράχου που προήλθε από την κατολίσθηση και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκαλέσει νέα ζημιά στον αγωγό ύδρευσης».
-          Κατ’ επανάληψη αντίστοιχα αυτά τα δύο χρόνια, συνεργεία αποκατάστασης ύδρευσης του Δήμου έχουν επέμβει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο συγκεκριμένο σημείο ακόμη και σε περιόδους με έντονα καιρικά φαινόμενα τη χειμερινή περίοδο παρουσία του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Βελβεντού Θεόδωρου Κυριακίδη.
-          Παράλληλα σχεδόν καθημερινές είναι οι παρεμβάσεις στα προβλήματα που προκύπτουν στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης ώστε να αντιμετωπίζεται το ζήτημα που προκύπτει σε συγκεκριμένες ώρες και περιοχές της Δ.Κ. Βελβεντού.
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή όχι μόνο επεσήμανε τα προβλήματα που θα προκύψουν αλλά και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις ενώ παράλληλα φρόντιζε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να αντιμετωπίζονται προβλήματα που προέκυπταν στον αγωγό ύδρευσης.
Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο σημείο εκτέλεσης του έργου ώστε να αποφευχθούν βλάβες στο δίκτυο αλλά και τα φροντίσει ο αρμόδιος φορέας εκτέλεσης του έργου για την ομαλή και εύκολη πρόσβαση προς τον αγωγό.
Προέχει η προστασία του αγωγού ύδρευσης, ενώ όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικά έγγραφα τα ζητήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με τη λειτουργία νέων γεωτρήσεων. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό - κάτι που επισημαίνεται και στην επιστολή των αδερφών και φίλων της «Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού» - η αποκατάσταση του δρόμου που έχει πρόσβαση στον αγωγό ύδρευσης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ουστ από δω χαμένα κορμιά. Δεν ξέρετε τι σας γίνεται και μιλάτε και από πάνω. Για έλεγχο και πρόστιμα είστε όλοι.
Αλλά στο κράτος μας δεν λειτουργεί τίποτα. Γιατί άν λειτουργούσε έπρεπε το Υγειονομικό της Κοζάνης να ρθει πρώτα στο Πλατανόρεμα και μετά να πάει στον Βελβενδο. Αλλά ποιος να συγκινηθεί;

Ανώνυμος είπε...

Η υδροδότηση των οικισμών με κατάλληλο και επαρκές νερό είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής. Αυτή θα πρέπει να φροντίζει να λύνει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν.
Στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής γίνονται διαπιστώσεις, εκφράζονται ευχολόγια, θα πρέπει ετούτο, θα πρέπει το άλλο, και τελικά οι ευθύνες επιρρίπτονται σε άλλους. Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μας.
Τι να πει κανείς!

Το Προφίλ μας