Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Σ.ΥΠ.ΟΤΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ: Οι λόγοι που η ΠΟΕ-ΟΤΑ απέρριψε την πρόταση Σκουρλέτη

Η προταθείσα εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών διάταξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για τους εξής λόγους:

1. Καμία διασφάλιση δεν παρέχει στους ήδη εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, αναφορικά με την παραμονή τους στην εργασία και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την διενέργεια μόνιμων προσλήψεων.
Σημειωτέον, ότι στην προταθείσα διάταξη δεν προβλέπεται καμία μοριοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, ενώ δεν εισάγεται παρέκκλιση από το ισχύον όριο ηλικίας για την πρόσληψη στον τομέα καθαριότητας, που είναι το 45ο έτος. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται, ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ήδη εργαζομένων, που έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο, θα βρεθεί εκτός των διαδικασιών του διαγωνισμού.
2. Καμία διασφάλιση δεν παρέχεται, ότι οι Δήμοι θα προβούν στην εν λόγω διαδικασία. Τούτο είναι αυτονόητο, αφού από κανένα σημείο της διάταξης δεν προκύπτει, ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στην διαδικασία και να προβούν σε προκήρυξη θέσεων μονίμου προσωπικού. Αντιθέτως, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Επίσης, από κανένα στοιχείο της διάταξης δεν προκύπτει, ότι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε προκήρυξη επαρκών θέσεων για την κάλυψη των ήδη εργαζομένων σε αυτούς. Εάν, μάλιστα, οι Δήμοι δεν αποφασίσουν να προβούν σε αυτή την διαδικασία, τότε στην πραγματικότητα οι ήδη απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα βρεθούν να χάσουν την θέση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού χωρίς την ένταξη στην εν λόγω διαδικασία δεν νοείται παράταση των συμβάσεων.
3. Παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, αφού μέσω της προτεινόμενης διάταξης δεν καταργούνται οι ισχύουσες διατάξεις, που επιτρέπουν τέτοιου είδους αναθέσεις. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός, που φαίνεται να διαγράφεται πίσω από την διάταξη είναι η δρομολόγηση της ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε ιδιώτες, αφού εάν τελικώς δεν καταστεί εφικτή η άμεση προκήρυξη των θέσεων και η παραμονή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού (ενδεχομένως μέσω μίας νέας κρίσης εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου), τότε ο κάθε Δήμος μπορεί να επικαλεστεί, ότι η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες αποτελεί μονόδρομο.
4. Οι χρόνοι, που προβλέπονται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι αδύνατον να τηρηθούν, εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του τον χρόνο, που απαιτείται να ολοκληρωθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π. μια τέτοιου είδους διαδικασία προσλήψεων.
5. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο για μία ακόμα φορά εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις νέες αυτές συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, που θα συναφθούν.
Για τους ανωτέρω λόγους η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου αύριο Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 και ώρα 10:00 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24 – Πλατεία Καραϊσκάκη – Αθήνα) όπου θα παρουσιάσει νομικά τεκμηριωμένη πρόταση Νόμου η οποία θα δίνει οριστική λύση για την οριστική παραμονή των συμβασιούχων με παρατάσεις στην εργασία.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας