Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Γιώργος Κασαπίδης: ερώτηση για την έγγειο αναδιάρθρωση στην ελληνική γεωργία

Τη σημασία του εγγειοδιαρθρωτικού ως πυλώνα χάραξης αγροτικής πολιτικής, επισημαίνει με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, με σκοπό να αποτελέσει αντικείμενο γόνιμου διαλόγου.
Παράλληλα υπογραμμίζει τη συμβολή της εγγείου αναδιάρθρωσης στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αποτελεί και το ζητούμενο για την πατρίδα μας.
Τέλος ζητά να ενημερωθεί για το σχέδιο και την πρόταση της Κυβέρνησης επί του σημαντικού αυτού ζητήματος.
Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό   Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
                                   κ. Ευάγγελο Αποστόλου                   

Θέμα: Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για την έγγειο αναδιάρθρωση στην ελληνική γεωργία;

Από τα σημαντικότερα προβλήματα διαχρονικά της ελληνικής γεωργίας είναι ο μικρός και πολυτεμαχισμένος γεωργικός κλήρος.
Αμφότερα, αυξάνουν το κόστος παραγωγής.
Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν την κύρια αιτία χαμηλής ανταγωνιστικότητας ή και βιωσιμότητας ακόμα γεωργικών εκμεταλλεύσεων με τέτοια χαρακτηριστικά γεωργικής γης.
Για τη δημιουργία βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μέσω της διαχείρισης του φαινομένου της αποχώρησης του ενεργού πληθυσμού από τις αγροτικές περιοχές, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., εδώ και δεκαετίες, αρχής γενομένης της Γαλλίας (από το 1960), αποδέχτηκαν την παρακάτω συλλογιστική:
«Αν τα χωράφια αυτών που αποχωρούν από τη γεωργία δεν περιέλθουν με ενοικίαση ή με εξαγορά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στη μακροπρόθεσμη διαχείριση αυτών που παραμένουν στη γεωργία, δε θα έχουν κανένα λόγο να μη φύγουν και οι υπόλοιποι ή να στοχεύουν σε ανορθόδοξες επιδοτήσεις ή να καταλήξουν στην κακομοιριά της ανοργανωσιάς και της ένδειας».
Δυστυχώς στην πατρίδα μας μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκαν οι κατάλληλες πολιτικές προς επίλυση του προβλήματος που προαναφέρθηκε.
Επειδή η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια κάνει λόγο για σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και στον πρωτογενή τομέα,
Επειδή το εγγειοδιαρθρωτικό μαζί με το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το συνεταιριστικό και τη γεωργική εκπαίδευση αποτελούν βασικούς πυλώνες χάραξης αγροτικής πολιτικής σε μια ευνομούμενη χώρα,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1.- Ποιο το σχέδιο και η πρόταση της Κυβέρνησης για την επίλυση του εγγειοδιαρθρωτικού προβλήματος στην πατρίδα μας;
2.- Πώς ενσωματώνεται το νέο μοντέλο γεωργικής εκμετάλλευσης στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα που ακόμα περιμένουν να δουν οι Έλληνες αγρότες;



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας