Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τρεις ομογενείς επιστήμονες στους 40 πιο διακεκριμένους νέους του Καναδά κάτω των 40 ετών

Η Φωτεινή Αγραφιώτη, με καταγωγή από την Κοζάνη. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο του Τορόντο
Του Ζώη Μαρίνου.
ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Τρεις ελληνικής κατατωγής επιστήμονες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 40 πιο διακεκριμένων νέων ηλικίας κάτω των 40 ετών στον Καναδά.
Τα αποτελέσματα του «Canada’s top 40 under 40», βραβείων που απονέμονται με κριτήριο την καινοτομία, το όραμα, την επιστημονική προσφορά και την επιχειρηματική δεινότητα σε ανθρώπους ηλικίας μικρότερης των 40 ετών που πρωτοπορούν, είδαν το φως από το Business News Network (BNN) και την εφημερίδα National Post το πρωί της Τετάρτης.
Η Φωτεινή Αγραφιώτη, ο Τόνι Λουράκης και ο Αριστοτέλης Βοϊνέσκος- όλοι τους από την επαρχία του Οντάριο- είναι οι τρείς ελληνικής καταγωγής επιστήμονες που θα τιμηθούν στις 2 Νοεμβρίου, σε μεγάλη εκδήλωση που προγραμματίζεται στο Fairmont Royal York στο Τορόντο.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 1995 από τους Caldwell Partners και για πολλά χρόνια αναδείκνυε τους μελλοντικούς ηγέτες της χώρας στην έρευνα, στην καινοτομία και στον κόσμο του επιχειρείν, μέσα από μια αυστηρή αξιολόγηση, με την συνδρομή Επιτροπής 20 προσωπικοτήτων.
Φέτος, με αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυση του ομόσπονδου Καναδά, ο διαγωνισμός επανήλθε και από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο προτάθηκαν 900 περίπου υποψήφιοι. Στην τελική ομάδα των top 40, πέραν των τριών Ελλήνων, μετέχουν πρόσωπα απ’ όλο τον Καναδά που έχουν διακριθεί και πρωτοπορήσει σ’ ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, από την Υγεία και την Ενέργεια έως τις νέες τεχνολογίες και τις οικονομικές υπηρεσίες.
Η Φωτεινή Αγραφιώτη – μια από τις εννιά γυναίκες του top 40- δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται μια υψηλή διάκριση.
Όπως πληροφορείται το «Ε.Κ.» το 2012 ανακηρύχθηκε «εφευρέτης της χρονιάς» από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο εξαιτίας της έρευνας της στη βιομετρική τεχνολογία. «Κάθε άνθρωπος είναι μια κινούμενη λίστα από αόριστες βιομετρικές υπογραφές, καθεμιά από τις οποίες είναι μοναδική όπως μια νιφάδα του χιονιού», λέει η Φωτεινή που έχει εξειδικεύσει την έρευνα της σε μια τεχνολογία που ονομάζεται HeartID και βασίζεται στην μοναδικότητα των καρδιακών παλμών, όπου αναγνωρίζεται η ταυτότητα ενός ατόμου με βάση το ηλεκτροκαρδιογράφημά του.
Έτσι, έχει δημιουργήσει ένα βραχιόλι, το Nymi, το οποίο με τους χτύπους της καρδιάς του κατόχου του, μπορεί αν ξεκλειδώσει το κινητό του τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του. Μια μικρή επανάσταση, δηλαδή, στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Φωτεινή κατάγεται από την Κοζάνη και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ήρθε στον Καναδά για τις μεταπτυχιακές σπουδές της και είναι σήμερα επικεφαλής ερευνών της RBC Research.
Τόνυ Λουράκης, μαζί με την ομάδα του στην Fleet Company. Φωτογραφία: twitter/@tonylourakis.

Ο Τόνυ Λουράκης είναι συνιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Fleet Complete. Η εταιρεία θεωρείται παγκοσμίως πρωτοπόρος στην παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας σε όσους διαθέτουν στόλους οχημάτων, μετακινούμενο προσωπικό κ.α. Μάλιστα, έχει ειπωθεί ότι η καινοτομία που εφαρμόζει συνέβαλε στον ανακαθορισμό της λειτουργίας των εμπορικών μεταφορών, στην ένταση της ασφάλειας του προσωπικού αλλά και στην μείωση των ρύπων στο περιβάλλον.
Όπως πληροφορείται ο «Ε.Κ.» ο Τόνυ Λουράκης είναι σήμερα επικεφαλής και του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς που έχει ως βασικό στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων για την χρηματοδότηση της ελληνικής εκπαίδευσης στον Καναδά και την επανασύσταση του προγράμματος Νέων Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Αριστοτέλης Βοϊνέσκος. Φωτογραφία: twitter.

Ο γιατρός Αριστοτέλης Βοϊνέσκος θεωρείται σήμερα στο Καναδά ως ένας από τους πιο κατηρτισμένους νέους επιστήμονες και ερευνητές στον χώρο της ψυχικής υγείας.
Επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο εστιάζει την έρευνα του σε γενετικούς παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση ψυχικών νοσημάτων, όπως επίσης και στην ανίχνευση και αντιμετώπιση, σε πρώιμο στάδιο, ψυχικών ασθενειών. Με την μέθοδο του προσεγγίζει, επίσης, τα αποτελέσματα θεραπειών στην δομή και λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και την πιθανή αντίδραση της κάθε θεραπείας. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά.

https://www.ekirikas.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας