Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Οι θέσεις του ΕΣΥΝ για την ιατρική χρήση κάνναβης

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά κινήσεων δείχνουν, πως, η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη νομιμοποίηση της κάνναβης για «ιατρικούς λόγους», όπως ισχυρίζεται.
Έτσι, μετά την επερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν τη νομιμοποίηση, το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε γνωμοδοτική επιτροπή, η οποία στο πόρισμά της κατέληξε στην «αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης». Τελευταία ο Υπουργός Υγείας δήλωσε στη Βουλή, πως θα προχωρήσει στη νομιμοποίηση για ιατρικούς λόγους με κοινή απόφαση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αξίζει να επισημανθούν τα εξής:
1.      Στην επιτροπή του Υπουργείου δεν κλήθηκαν και δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ). Αντίθετα συμμετείχαν άτομα που ανήκουν σε ΜΚΟ, που προωθούν τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας, εμπορίας και χρήσης της κάνναβης.
2.      Από την ιατρική έρευνα προκύπτει, ότι η κάνναβη δεν είναι φάρμακο εκλογής για καμία ασθένεια.
3.      Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων ανακοίνωσε (11/8/2016), ότι η κάνναβη δεν πληροί επί του παρόντος τα κριτήρια αποδεκτής ιατρικής χρήσης, ότι δεν είναι αποδεκτό πως η χρήση της υπό ιατρική παρακολούθηση είναι ασφαλής και ότι παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κατάχρησης. Γι αυτό η κάνναβη παραμένει απαγορευμένη σε Ομοσπονδιακό επίπεδο. Την ίδια περίοδο το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Καναδά έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της χώρας για τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς.
4.      Η αθώωση της κάνναβης, η προώθηση της αντίληψης ότι πρόκειται για φάρμακο και όχι ναρκωτικό, έχει ήδη τα πρώτα οδυνηρά για τη νεολαία αποτελέσματα. Το 9,1% των 15χρονων μαθητών έχει κάνει χρήση χασίς και το 22% θεωρεί την κάνναβη ακίνδυνη (έρευνα ΕΠΙΨΥ στη χώρα μας ,2015). Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης έχει κατέβει στα 13,5 χρόνια, ενώ η κάνναβη αποτελεί την πρώτη ουσία εισόδου στη χρήση και εξάρτηση για όλα τα ναρκωτικά. (Το 80% των εξαρτημένων ξεκίνησαν με χασίς). Στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση της κάνναβης αυξήθηκε κατά πολύ η χρήση της (Ολλανδία κατά 44%), αλλά και ο αριθμός των εξαρτημένων από όλα τα ναρκωτικά.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη νομιμοποίηση της κάνναβης.
Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για την Πρωτογενή Πρόληψη και μάλιστα τώρα σε μια περίοδο, που τα οξυμένα προβλήματα των νέων (ανεργία, μισθοί πείνας, φραγμοί στη μόρφωση) οδηγούν αρκετούς από τους νέους στη «φυγή» από την πραγματικότητα μέσω των ουσιών.
ΚΑΛΟΥΜΕ το λαό, τη νεολαία, τις μαζικές οργανώσεις, όλους τους φορείς να ορθώσουν τείχος για να μην περάσουν τα σχέδια που θα σπρώξουν χιλιάδες νέους ανθρώπους στην πιο σκληρή και απάνθρωπη αλλοτρίωση, δηλαδή στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ  (ΕΣΥΝ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας