Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Μελωδική και κατανυκτική η Παράκληση στο Βελβεντό για τους διαγωνιζόμενους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Μελωδική και κατανυκτική υπήρξε η προγραμματισμένη Παράκληση στο Βελβεντό για τους διαγωνιζόμενους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού τελέστηκε (14-5-2017) ο ‘’Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο’’ για τη μαθητική νεολαία (σε κείμενο-μετάφραση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος) με τη συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Βελβεντού και με την παρουσία πολλών γονέων.

Στον Παρακλητικό Κανόνα προστέθηκε και η Ακολουθία-που είναι μια ευχάριστη Ακολουθία και δίνει τόνο ελπίδας και αισιοδοξίας στους πιστούς-της Αρτοκλασίας.

Τις δύο Ακολουθίες (Παράκληση και Αρτοκλασία) έψαλαν μελωδικά και ρυθμικά με ήπιους τόνους ο π. Κωνσταντίνος και ο ψάλτης Γιάννης Παπαγόρας.

Η ακρόαση των ύμνων από το κατά πλειοψηφία νεανικό εκκλησίασμα συνέβαλε κατά πολύ στη δημιουργία κλίματος κατάνυξης και γλυκύτητας μαζί.   

Είχα το μικρό αναλόγιο στην Ωραία Πύλη-από εκεί έψαλλα-κι έβλεπα τα πρόσωπα των μαθητών: φωτεινά, ολοκάθαρα, λάμποντα και δεκτικά του περιεχομένου (της θεολογίας και της εμπειρίας) της ψαλλόμενης Ακολουθίας. Κάτι ανάλογο και στην Αρτοκλασία: ακρόαση και δεκτικότητα των ψαλλομένων και τελουμένων.

Στη διάρκεια των Ακολουθιών ήρθε στο μυαλό μου η φράση, που με εντυπωσίασε, όταν την πρωτάκουσα: ‘’Οι ιερές Ακολουθίες είναι η γλώσσα με την οποία η Εκκλησία απευθύνεται στο λαό’’. (Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων σε μια από τις πρόσφατες ιερατικές συνάξεις, που πραγματοποιεί κάθε μήνα στην Κοζάνη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος).

Η φράση αυτή με εντυπωσίασε, χαράχτηκε μέσα μου και την είδα να επαληθεύεται (τόσο ολοκληρωμένα και γευστικά) με την ψαλλόμενη ρυθμικά και μελωδικά ιερή Ακολουθία της Παράκλησης (σε ήχο πλ.δ’ εκ του Γα) και με την ακρόαση-κυρίως με τον τρόπο της ακρόασης-των μαθητών και συνόλου του εκκλησιάσματος.

Ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. μετέφερε στους μαθητές την ευχή του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συνεχάρη τους μαθητές για την προσέλευση και τη συμμετοχή τους στις Ακολουθίες και ανέλυσε σύντομα τη φράση: ‘’Ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν’’ (Ματθ. στ’,33). Έκανε αναφορά στη φράση: ‘’Οι ιερές Ακολουθίες είναι η γλώσσα με την οποία η Εκκλησία απευθύνεται στο λαό’’. Είπε στους μαθητές ότι οι πόρτες του Ναού είναι ανοιχτές για όλους και ο καθένας που θέλει να προσέλθει είναι ευπρόσδεκτος. Και ευχήθηκε στους μαθητές-μαθήτριες φωτισμό και καλή επιτυχία.  

‘’Επίχεε Κόρη τοις μαθηταίς, της Σης βοηθείας, τον σωτήριον γλυκασμόν, ως αν τον ιόν της αμαρτίας, μετά σποδής αποκρούωσιν Δέσποινα’’. (Παρακλητικός Κανόνας, Ωδή α’).

‘’Χάριν άφθονον δίδου, και φωτισμόν Άχραντε, ζήλον και πολλήν προθυμίαν, προς τα μαθήματα, τοις μαθητεύουσιν, εν τη Σχολή ταύτη Κόρη, βίου καθαρότητι, τούτους τειχίζουσα’’. (Παρακλητικός Κανόνας, Ωδή γ’.).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
15-5-2017
Αχιλλείου αρχιεπισκόπου Λαρίσης

4 σχόλια:

 1. Ευλογηστε και τα μολυβια και τα σβηστηρια! Ε ρε καταντια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο μεσαίωνας ειναι εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο παπας κανει τη δουλεια του και φυσικα πληρωνεται καλα γι'αυτην. Αλλα αυτα τα παιδια και αυτοι οι γονεις; Τοση ανικανοτητα κρισης και σκεψης; Το 2017; Αυτοι ειναι οι αυριανοι επιστημονες που θα σωσουν την Ελλαδα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΣΙΠΡΑ!!! ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ. ΑΥΤΟΣ Ο ΨΕΥΤΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

backlinks

Follow by Email

Το Προφίλ μας

Google

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου