Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ενα πολιτικό αριστούργημα

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Ένα μικρό, ασήμαντο, λάθος «έκλεψε» το «άριστα 10 με τόνο» από την κυβέρνηση στον πολιτικό χειρισμό του θέματος της συμφωνίας και ειδικότερα εκείνο που αφορά στα περίφημα αντίμετρα.
Το μικρό λαθάκι έγκειται μόνο στην ονομασία, καθώς η λέξη αντίμετρα είναι φορτισμένη αρνητικά και χρησιμοποιείται συνήθως ως αντίποινα.
Αν και το σωστό θα ήταν να γίνεται λόγος για αντισταθμιστικά οφέλη, η ουσία είναι ότι ο πολιτικός χειρισμός με τα αντίμετρα, όπως τα εννοεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αριστοτεχνικός, δεν έχει προηγούμενο.
Η μυθοπλασία με τα αντίμετρα που αναπτύχθηκε είναι ένα πολιτικό αριστούργημα, αφού πίσω από μια αόριστη και ακαθόριστη έννοια κρύφτηκε μία από τις πιο επώδυνες συμφωνίες, έτσι ώστε τώρα όλοι να νομίζουν και να προσδοκούν πως έχουν κάτι να λάβουν παρά να δώσουν.

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης οχυρωμένοι με τον μύθο για αντίμετρα, μπορούν με ελαφρά τη συνείδηση και σχεδόν θαρρετά όχι μόνο να ψηφίσουν τα μέτρα, αλλά και να τα υπερασπιστούν φανατικά.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πάλι να αισθάνονται ακόμη και ενοχές γιατί δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία.
Αλλά, δυστυχώς, όλη αυτή η γιγαντιαία πολιτική εκστρατεία που αναπτύχθηκε στηρίζεται σε πήλινα πόδια.
Τα αντίμετρα μπορεί να αποδειχθούν ένα τέχνασμα, ένα πυροτέχνημα.
Γιατί η αποδοχή των εταίρων για αντίμετρα δεν θα σημάνει τη λήψη ισόποσων σε αξία μέτρων όπως διατείνεται η Κυβέρνηση.
Ακόμη κι αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% η κυβέρνηση δεν θα έχει την ευχέρεια να λάβει κανένα αντίμετρο. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται μόνο και εφόσον το πλεόνασμα ξεπεράσει τον στόχο του 3,5% και τα αντίμετρα σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι ευθέως ανάλογα με τη διαφορά που θα προκύψει.
Έτσι, εάν το πλεόνασμα διαμορφωθεί στο 4% τα αντίμετρα θα περιοριστούν στο 0,5% του ΑΕΠ, εάν το πλεόνασμα φθάσει στο 3,6%, τα αντίμετρα θα είναι μόλις 0,1%.
Για να υπάρξει ισοσκέλιση θα πρέπει το πλεόνασμα να φθάσει στο 5,5% του ΑΕΠ ώστε να περισσέψουν για λήψη ευνοϊκών μέτρων κεφάλαια ύψους 2%, όσα παίρνει η κυβέρνηση τώρα από τις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου (3,6 δισ. ευρώ).
Αυτό άλλωστε έγινε και το 2013, όταν με βάση συμφωνία με την τρόικα η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) πέτυχε πλεόνασμα το οποίο και διέθεσε κατά 70% ως κοινωνικό μέρισμα και το 30% για την αποπληρωμή του χρέους.
Αλλά, όπως εύστοχα παρατηρεί η ΔΗΜΑΡ, η ιδέα για αντίμετρα πρωτοέπεσε στο τραπέζι τον Νοέμβριο του 2012 και εφαρμόστηκε για το πλεόνασμα του 2013. Η ιδέα αυτή απλώς διατηρήθηκε και στο τρίτο Μνημόνιο.
Με βάση αυτή τη συμφωνία διατέθηκε στο τέλος του 2016 και η «κουτσή» 13η σύνταξη.
Συνεπώς τα αντίμετρα δεν είναι κάτι το νέο, ούτε αποτελεί πανάκεια που θεραπεύει όλα τα σκληρά μέτρα.
Είναι όμως, όπως αποδείχθηκε, το πολιτικό αφήγημα και το εύρημα του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφιστεί η επώδυνη συμφωνία και να μετριασθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.
Και από την άποψη αυτή, η έμπνευση με τα αντίμετρα είναι θετική και ως πολιτική τακτική είναι όντως ένα αριστούργημα.
Συνεπώς ας κρατήσουν οι χοροί? Το θαύμα έχει ήδη γίνει.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας