Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

«Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα»...

Το είχε πει από τις 25 του περασμένου Ιανουαρίου: «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα». Η εφημερίδα έκανε την πρωθυπουργική φράση πρώτο θέμα και τη συνόδευσε με μια μεγάλη φωτογραφία του. Μ’ εκείνη τη χαρακτηριστική άνεση που έχει αποκτήσει ακόμα και όταν λέει το μεγαλύτερο πολιτικό ψέμα, ο Τσίπρας μας διαβεβαίωνε γι’ αυτό. Και το έκανε συνειδητά. Γιατί γνώριζε τότε πως και μέτρα θα πάρει και αυτά θα είναι επώδυνα για μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Το ξημέρωμα μας βρήκε με μια νέα συμφωνία -ένα νέο μνημόνιο δηλαδή- το οποίο περιλαμβάνει περίπου 4 δισ. ευρώ μέτρα, τα περισσότερα μάλιστα από τα οποία έχουν χρόνο εφαρμογής μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται δηλαδή για προνομοθέτηση, μια λογική που είχε καταγγείλει και αποκλείσει τότε ο Τσίπρας.
Η δήλωση-μνημείο του Τσίπρα τον περασμένο Ιανουάριο, είναι χαρακτηριστική:
«Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».
Το τραγικό γι’ αυτή τη χώρα δεν είναι απλά πως έχει έναν πρωθυπουργό που υπογράφει ό,τι του ζητήσουν και ότι οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις έχουν ως αιτία απλά και μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση που έχει ανάγκη η κυβέρνηση. Το μείζον πρόβλημα είναι πως έχει έναν πρωθυπουργό που διαψεύδεται σε ελάχιστο πολιτικό χρόνο, που δεν έχει τη γενναιότητα να ζητήσει μια μικρή έστω συγγνώμη για τις αυτοδιαψεύσεις του και το χειρότερο πως είναι έτοιμος να μας αραδιάσει μερικά ακόμα ψέματα αύριο.
Γιάννης Παντελάκης-liberal.gr

1 σχόλιο:

  1. Τη διατήρηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ώστε να αποδίδει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ κάθε χρόνο τουλάχιστον μέχρι το 2019 και τη μικρή μείωση του ποσού που αποδίδει κατά 200 εκατ. ευρώ ή κατά 7,5% από το 2020, εάν και εφόσον μέχρι τότε έχουν ξεπεραστεί οι υπερφιλόδοξοι στόχοι του Κρατικού Προϋπολογισμού για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, προβλέπει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

    Από το 2018 πάντως ο ΕΝΦΙΑ θα καταλογίζεται από τον Μάρτιο -6 μήνες νωρίτερα μέσα στο έτος- και θα υπολογίζεται επί φορολογητέων αξιών προσαρμοσμένων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς και όχι επί των σημερινών αντικειμενικών αξιών.

    Ουσιαστικά, περισσότεροι από 7 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από το φθινόπωρο του 2017 έως και την άνοιξη του 2018 δύο απανωτούς ΕΝΦΙΑ!

    Μιλάμε για την "πιο αριστερή" κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Τώρα οι φόροι θα πληρώνονται και δύο-δύο. Πολύ αμφιβάλλω αν θα πάρουν 15% το 2018 όταν θα κάνουν εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

backlinks

Follow by Email

Το Προφίλ μας

Google

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου