Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

AEK: 93 χρόνια δόξας και τίμιων αγώνων! (video)

Σαν σήμερα ξεκίνησε το πιο ωραίο ταξίδι.

Σαν σήμερα άρχισε να γράφεται η πιο μεγάλη ιστορία.

Ο σύλλογος που χάραξε την καρδιά μας, η Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως, συμπληρώνει 93 χρόνια ιστορίας!

Μια παρέα αθλητών από την Πόλη των πόλεων που επιθυμούσε να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και στον ελλαδικό χώρο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον μεγάλο διωγμό, αποφάσισε στις 13 Απριλίου του 1924 την ίδρυση της ΑΕΚ.

Ήταν το σωματείο που δημιουργήθηκε για να «στεγάσει» τους Κωνσταντινουπολίτες και Μικρασιάτες αθλητές της Αθήνας και που έμελλε να γίνει πανελλήνιο σύμβολο και να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση.


Στο κατάστημα αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα, οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Πόλη και αργότερα υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και πολλοί ακόμα έγραψαν την πρώτη σελίδα του χρυσού βιβλίου της 93χρονης ιστορίας μας.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την εξής σύνθεση: πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο Νίκος Ελεόπουλος, γενικός γραμματέας ο Κώστας Δημόπουλος, ταμίας ο Τιμολέων Τάγαρης και σύμβουλοι οι Μενέλαος Καροτσιέρης και Μίλτος Ιερεμιάδης. Αργότερα  προστέθηκε και ο Φωκίων Δημητριάδης.
Το πρώτο Καταστατικό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί Αθλητών προς συνέχισιν του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι».

Πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ ήταν το 1-1 με τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο του 1924. Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου. Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εγκαινιάστηκε το 1930 και το 1931 η ΑΕΚ κατέκτησε τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο της, το Κύπελλο Ελλάδας.
Σε αυτά τα 93 χρόνια, η ΑΕΚ κατέκτησε κάθε τίτλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο (11 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 15 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Λιγκ Καπ, 2 Σούπερ Καπ) ενώ έφερε στην Ελλάδα επιτυχίες, όπως η πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977, ενώ παραμένει η μοναδική ελληνική ομάδα με συμμετοχή στην προημιτελική φάση και των τριών διοργανώσεων της UEFA.
Ομως και τα άλλα τμήματα του συλλόγου έγραψαν χρυσή ιστορία, με κορυφαία επιτεύγματα τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους της ομάδας μπάσκετ, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 και το Κύπελλο Σαπόρτα του 2000.

Οδεύοντας πια προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας, έχοντας οριστικά αφήσει πίσω της τα προβλήματα που την απείλησαν με εξόντωση και στηριζόμενη σε στέρεες βάσεις η ΑΕΚ μπορεί να κοιτάζει ακόμα και πιο ψηλά και να προσφέρει στους οπαδούς της όραμα και ελπίδα.

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας! Με τη δημιουργία μίας ομάδας, την οποία θα θαυμάζει και πάλι ολόκληρη η Ελλάδα! Και με την επιστροφή στη γη των προγόνων μας!
Χρόνια πολλά στην ΑΕΚ των εκατομμυρίων πιστών της!

Μαζί με ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους εσάς που κρατήσατε αυτόν τον τεράστιο σύλλογο όρθιο και ζωντανό στα δύσκολα. Που δεν φύγατε ποτέ από κοντά του! Που δεν θα τον εγκαταλείψετε ποτέ!
http://www.aekfc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας