Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια Διεθνούς Έκθεσης Αγιογραφίας στην Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

 Με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 28 Απριλίου 2017, στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας με θέμα «Το Πρόσωπο του Χριστού». Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη σε μια ολοκληρωμένη σειρά πολιτιστικών δρώμενων, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Συνάντησης για τη Βυζαντινή Αγιογράφηση.

Στην έκθεση συμμετέχουν αγιογραφικά εργαστήρια των Μητροπόλεων Σερβίων και Κοζάνης και Καστοριάς, (του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης, του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοζάνης «Αριστοτέλης» κ.α.), καθώς και αγιογραφικά εργαστήρια της Φλωρεντίας και του Βουκουρεστίου, με παρόντα μέλη των αντιπροσωπειών τους (επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας η δασκάλα αγιογραφίας Roberta Capezuoli).
Συνδιοργανωτές της σειράς των εκδηλώσεων είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης, η Στέγη Παιδιού Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, ο «Όρμος» Καστοριάς, καθώς και αντίστοιχοι φορείς από την Ιταλία και τη Ρουμανία, με υπεύθυνη συντονισμού από ελληνικής πλευράς τη θεολόγο δασκάλα αγιογραφίας Χριστίνα Ματιάκη. Στα εγκαίνια χοροστάτησε ο π. Νικόλαος Βαχτσεβάνος και στη συνέχεια η χορωδία του Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης έψαλε εκκλησιαστικούς ύμνους με χοράρχη τον Ευάγγελο Μυλωνά, ενώ ενδιάμεσα η Nicola Harrington έπαιξε στο αρμόνιο βυζαντινούς ύμνους. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η απόδοση ύμνων από την αντιπροσωπεία του Βουκουρεστίου.
Ακολούθησε η παρουσίαση των δεκάδων αξιόλογων αγιογραφιών στο κοινό, που διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο των έργων από τεχνικής και αισθητικής άποψης. Η διεθνοποιημένη έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 5 Μαΐου 2017, ακολούθως θα «ταξιδέψει» στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου θα εγκαινιαστεί στις 13 Μαΐου και στη συνέχεια στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας (εγκαίνια 10 Ιουνίου 2017).
Γ.Μ./περισσότερα στο mikrovalto.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας