Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση της κάμπιας σε χωριά του Δήμου Κοζάνης,Σερβίων–Βελβεντού

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» το φαινόμενο εξάπλωσης της κάμπιας στην περιοχή Χρωμίου –Αιανής δεν έχει σταματημό. Ήδη έχουν φτάσει μέχρι τις λεύκες στον Ιλαρίωνα και το Πλατανόδασος, ενώ έχουν προσβληθεί ακόμα οι Αυλές, Γούλες, Βαθύλακκος, πλην της Λευκόβρυσης, Λευκοπηγής και του Χρωμίου. Με απλά λόγια πέρασαν και στην άλλη πλευρά της λίμνης με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών να προτείνει βιολογικούς ψεκασμούς.
Βέβαια η περιοχή που πλήττεται είναι πολύ μεγάλη και ίσως απαιτηθεί αεροψεκασμός, γεγονός που απαιτεί μεγάλα κοστολόγια. Και το ΕΘΙΑΓΕ ακόμα περιμένει την έγκριση κονδυλίων από το 2016, οπότε το μπαλάκι μετακυλίεται στους δήμους Κοζάνης και Σερβίων –Βελβεντού και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τη δεύτερη να έχει θετικές προθέσεις για να σωθεί ο κτηνοτροφικός κόσμος . Με το ερώτημα να παραμένει κατά πόσο αποτελεσματικοί αφενός είναι οι αεροψεκασμοί και κατά δεύτερον πόσο επιζήμιοι μπορεί να είναι όταν αυτοί γίνονται σε καλλιέργειες, πάνω από κοπάδια και πάνω από τις δύο λίμνες Ιλαρίωνα και Πολύφυτο.
Το επιχείρημα της Διεύθυνσης Δασών είναι η αποκατάσταση της ζημιάς στην χλωρίδα, μιας και το φαινόμενο της κάμπιας είναι παροδικό με το πρόβλημα να στρέφεται κατεξοχήν στην κτηνοτροφία, μιας και εξαφανίζονται με την επιδρομή της όλοι οι βοσκότοποι. Ήδη στο Χρώμιο οι κάμπιες άρχισαν να περπατούν στην άσφαλτο και καθημερινά πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό τους να γίνεται όλο και μεγαλύτερος.
Το γεγονός επίσης ότι το φαινόμενο επαναλαμβάνεται , όπως συνέβη και το 2016 βάζει τους ερευνητές και σε αναζήτηση τρόπου για την μη αναπαραγωγή τους. Πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση των αρμόδιων φορέων και πολύ γρήγορα θα προταθεί και ο ενδεδειγμένος τρόπος, πιθανόν σε στοχευμένες περιοχές για μειωθεί και το κόστος.
Ι.Π.
http://www.prlogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας