Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ανάλυση: Ο (Μίμης) Δημητριάδης και ο Πάπας

του Πάσχου Μανδραβέλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
Υπήρχε ένα παλιό ανέκδοτο που ήθελε τον Πάπα δυσαρεστημένο από τον σοφέρ του, επειδή πήγαινε σιγά και του ζήτησε να πάρει ο ίδιος το τιμόνι βάζοντας φυσικά τον οδηγό του πίσω. Κάποια στιγμή τους σταμάτησε για έλεγχο η Τροχαία και ο αστυνομικός που πήρε τα στοιχεία είδε τον Πάπα στο τιμόνι και με τον ασύρματο καλεί το κέντρο για οδηγίες: «Σταμάτησα να δώσω κλήση σε ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Αναμένω οδηγίες...». «Ποιος είναι;», των ρωτούν από το κέντρο, «ο Πρωθυπουργός;». «Ακόμη πιο σημαντικό», λέει ο τροχονόμος. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;» τον ξαναρωτούν. «Τι να σας πω; Δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά να φανταστείτε αυτός ο τύπος έχει για σοφέρ τον Πάπα...»
Κάπως έτσι θα λένε πλέον για τον βουλευτή Κοζάνης κ. Δημήτρη Δημητριάδη: «Δεν ξέρουμε ποιος είναι αλλά φανταστείτε ότι καταθέτει τροπολογίες στην Βουλή και βάζει τον πρωθυπουργό να τις υποστηρίξει». Και τι τροπολογίες! Τέτοιες που ακυρώνουν πρόστιμα για λαθρεμπόριο επιχειρήσεων.
Ήταν περίεργη ευθύς εξαρχής η επανακατάθεση -ένα χρόνο μετά- μιας τροπολογίας η οποία προβλέπει νομοθετικά πως «πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται
σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για “εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας”, δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή, «εφόσον κατά την διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού, δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν».
Από την διατύπωσή της και μόνο («ακόμα και για εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας») φαίνεται ότι η τροπολογία ήταν φωτογραφική. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικώς το καθήκον να επιχειρηματολογήσει στην θέση του κ. Δημητριάδη αλλά δεν μπόρεσε να απαντήσει πειστικά στην λογική πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι τέτοιου τύπου τροπολογίες πρέπει να είναι υπουργικές, ώστε να υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την επιβάρυνση του Δημοσίου και να συζητείται με άπλετη διαφάνεια στην Βουλή ποιοι συγκεκριμένα επωφελούνται.
Ο συγκυβερνήτης του κ. Πάνος Καμμένος έσκασε το μυστικό:. Η τροπολογία αφορά μια παλιά υπόθεση της ΣΕΚΑΠ την οποία αγόρασε ο κ. Ιβάν Σαββίδης. Είναι ένας ποντιακής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας που εμφανίζεται εσχάτως σε όλα τα μεγάλα ντιλ της κυβέρνησης. Μετά την αποκάλυψη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή η τροπολογία δεν αφορά μόνο τον κ. Σαββίδη αλλά θα ισχύει για όλες τις αποκρατικοποιήσεις. Επέμενε δε -με τον συνήθη καταγγελτικό τόνο: «δεν εμπιστεύεστε κ. Μητσοτάκη τους βουλευτές και την Βουλή;»- να παραμείνει η τροπολογία βουλευτική κι έτσι δεν θα υπάρξει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για να ξέρουμε τι χάνει το κράτος.
Μετά από όλα αυτά υπάρχει ένα βασικό ερώτημα. Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων (τι θα χαριστεί ή όχι στους επιχειρηματίες) υπό την έννοια ποιος χαράσσει την πολιτική; Ο κ. Δημητριάδης αυτοπροσώπως ή έχει και βοήθεια από τον πρωθυπουργό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας