Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Άγιος Γεώργιος ο πασχαλινός, παντού. – Ναοί ενοριακοί και απέριττα εξωκλήσια πανηγύρισαν στη μνήμη του.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Ιεροί Ναοί και απέριττα εξωκλήσια αφιερωμένα στο όνομα του Αγίου Γεωργίου πανηγύρισαν (22 και 23-4-2017, Κυριακή του Θωμά) στη μνήμη του.
Ο Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυς, ο τροπαιοφόρος κι ο πασχαλινός, στις πόλεις και στα χωριά, στην ύπαιθρο χώρα, παντού, μέσα από τις μεγάλες εκκλησιές και από τα μικρά γραφικά και απέρριπτα εξωκλήσια, που τιμούνται στο όνομά του και που μοσχοβολούν άνοιξη, στέλνει
(από το 303 μ.Χ. έτος του μαρτυρίου του στη Νικομήδεια της Μικρασίας για το Χριστό) ως τα σήμερα συνεχώς και ακατάπαυστα, στους χριστιανικούς (ουσία ή κατ’  όνομα), στους μουσουλμανικούς (πολλοί από τους οποίους τον ευλαβούνται και προστρέχουν στη χάρη του) και όποιους άλλους πληθυσμούς: 

o    Μήνυμα καταλλαγής και συμφιλίωσης ανάμεσα στους ανθρώπους.

o    Εαρινό μήνυμα ειρήνης ανάμεσα στα έθνη και στους λαούς.

o    Ο Αη-Γιώργης αποτελεί την αναβαθμίδα (τον συνδετικό κρίκο) για να δει το ανθρώπινο γένος στο πρόσωπο του αναστημένου Ιησού Χριστού το πρόσωπο του αληθινού Θεού και στα πρόσωπα των ανθρώπων την εικόνα του Θεού. Του Θεού, που αγαπά, χωρίς λόγο, χωρίς προϋποθέσεις, τον καθένα άνθρωπο.  

o    Και γι’  αυτό ο Αη-Γιώργης εκπέμπει μήνυμα ενωτικό του ανθρώπινου γένους.

Η οικουμένη όλη (κι ο ουρανός μαζί) συν-χαίρουν στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου: ‘’Γη πάσα και βρότειος φυλή, ουρανός τε συγχαίρει στρατός Αγγέλων τε, ο πρωτοστάτης γαρ Χριστού νυν Γεώργιος εκ γης, βαίνει προς ουράνια’’. (Κανών πρώτος του Αγίου, Ωδή γ’.). Ο πρωτοστάτης του Χριστού Γεώργιος ‘’δέρεται και νικά’’, θυσιάζεται και πέφτει, μα την ίδια ώρα ο θάνατός του είναι γέννηση και νίκη της ζωής εναντίον του θανάτου.

Στην Α.Π.Β. πανηγυρίζουν στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Ναοί και Εξωκλήσια: ο ιερός ενοριακός Ναός Αγίου Γεωργίου Μεσιανής, ο ιερός ενοριακός Ναός Αγίου Γεωργίου Νεράιδας, ο ιερός (κοιμητηριακός) Ναός (νεόχτιστος) Αγίου Γεωργίου Πλατανορέματος και τα πανέμορφα μέσα στην ανοιξιάτικη φύση Εξωκλήσια: το ιερό Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Ίμερας και τα δύο ιερά Εξωκλήσια στο Βελβεντό, του Αγίου Γεωργίου Γρατσάνης και του Αγίου Γεωργίου Μπλασά.

















Στον πανηγυρικό Εσπερινό στη Μεσιανή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο εκπροσώπησε ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, ο οποίος μετέφερε στο εκκλησίασμα την ευχή-ευλογία του Σεβασμιωτάτου και μίλησε για την ψηλάφηση του Αποστόλου Θωμά και για τον Άγιο Γεώργιο, γιορτές μέσα στο ανέσπερο φως της Ανάστασης του Χριστού. Στον Εσπερινό συμμετείχαν και οι πατέρες: o πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα), o πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα) και ο πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή).

Στο Αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες: Αχιλλέας Καγιόγλου και Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση παρών ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεσιανής Γεώργιος Κωνσταντινίδης.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου με τη συνοδεία λαβάρων της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου, στρατιωτικού αγήματος και ιππέων από τους ιππικούς συλλόγους της περιοχής.  

Ανήμερα της γιορτής (23 Απρ.) επισκεφτήκαμε με φίλους τα δυο Εξωκλήσια, Αγίου Γεωργίου Μπλασά και Αγίου Γεωργίου Γρατσάνης, στο Βελβεντό, άναψαμε κερί και ψάλαμε το ‘’Χριστός Ανέστη’’ και το Απολυτίκιο του Αγίου: ‘’Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής’’.

Αναρτώ φωτογραφίες από τους πανηγυρίζοντες Ναούς και Εξωκλήσια της Α.Π.Β.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
25-4-2017
Μάρκου του Ευαγγελιστού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας