Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Το τεστ ενηλικίωσης του ΣΥΡΙΖΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Αν και οι εκλογές και, παλαιότερα και οι υποτιμήσεις του νομίσματος, δεν προαναγγέλλονται, όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά η οικονομία δεν κινδυνεύει από την πολιτική.
Κι αυτό είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο ευτύχημα, αλλά και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να εκμεταλλευτούν η χώρα, η οικονομία και η κυβέρνηση.
Ίσως είναι η πρώτη φορά, εδώ και αρκετό καιρό, που ο εκλογικός κύκλος δεν απειλεί με ανάσχεση κάθε αναπτυξιακή διαδικασία, που δεν καταδικάζει με «πάγωμα» κάθε σκέψη για ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση σχεδίων.
Πρόκειται, τηρουμένων των αναλογιών, για την πιο μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει για τη χώρα μετά από το 2014.

Έστω και συγκυριακά και σχεδόν τυχαία οι συνθήκες που διαμορφώνονται στον οικονομικό και πολιτικό ορίζοντα είναι ευνοϊκές και εν πάση περιπτώσει οι καλύτερες δυνατές για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι, όπως διαφαίνεται, η αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα κλείνει επιτέλους με αμοιβαίες υποχωρήσεις, συμβιβασμούς και υποσχέσεις για μελλοντικές δράσεις.
Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν θα ήταν τόσο ισχυρό, εάν αυτό ταυτόχρονα δεν διέλυε εν μέρει και τα εκλογικά σύννεφα που είχαν συσσωρευτεί στον αττικό ουρανό όλο αυτό το χρονικό διάστημα των διαβουλεύσεων με τους δανειστές και το οποίο είναι ο δεύτερος λόγος.
Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε ότι αυτή η αβεβαιότητα συντηρούσε και τα σενάρια για κάλπες, αφού πολλοί φοβούνταν και άλλοι ήλπιζαν σε μια ηρωική έξοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την προκήρυξη εκλογών, όπως το καλοκαίρι του 2015.
Εκτος αυτων, ευτυχώς, και οι δη-μοσκοπήσεις δεν ενθαρρύνουν πια πολιτικά παιχνίδια, εκλογικούς αιφνιδιασμούς και επικίνδυνους καιρο-σκοπισμούς.
Έτσι, όλα τώρα συνηγορούν υπέρ της οικονομίας. Για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φυσήξει ούριος άνεμος.
Αρκεί φυσικά η πολιτική ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα χαθεί άλλη μια ιδανική ευκαιρία, η τελευταία που έχει αυτή η κυβέρνηση.
Εάν δεν σπρώξει το κουτί για να πάει λίγο πιο πέρα, όπως θα έλεγε με το αγγλικό του φλέγμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αν σηκώσουν κεφάλι πάλι οι ιδεοληπτικοί και φανατικοί μέσα στο κυβερνών κόμμα, τότε είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει και πάλι το κυνήγι των ανεμόμυλων.
Θα αποδειχθεί ότι η ενηλικίω- ση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολύ ακόμη χρόνο...
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας