Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία Πάρι Κουκουλόπουλου κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Να καλωσορίσω κι εγώ τη νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με τα τρία τέταρτα της Πολιτικής Ηγεσίας έχουμε προσωπικούς δεσμούς από πολύ παλιά, δεσμούς που αλλοιώθηκαν, ή θόλωσαν για τα μάτια των τρίτων βέβαια, θέλω να πιστεύω, αυτά τα πέντε δύσκολα χρόνια. Η  εκτίμηση, όμως, τουλάχιστον από την πλευρά μου, παραμένει και πραγματικά το καλωσόρισμα είναι και ειλικρινές όπως και οι ευχές από την πλευρά μου για καλή επιτυχία σε όλη την Πολιτική Ηγεσία.
Φυσικά δεν εξαιρώ τον κ. Τσιρώνη, αλλά έκανα αυτή τη διάκριση γιατί υπάρχουν δεσμοί με τους τρεις υπόλοιπους Υπουργούς. Τον κ. Τσιρώνη γνωρίζω από τα δημόσια πράγματα της χώρας και τον εκτιμώ βεβαίως.
Το διάστημα που βρισκόμουν στο Υπουργείο λειτούργησα, σε αγαστή συνεργασία και πνεύμα συνεννόησης με το συνάδελφο και φίλο Υπουργό, τον κ. Καρασμάνη, έχοντας ως βασικό γνώμονα πως η αγροτιά και ο αγροτοδιατροφικός τομέας της χώρας είναι κεντρικό ζήτημα για την πατρίδα. Γι΄ αυτό και παρότι υπάρχουν διαφορές αντιλήψεων με τον κ. Καρασμάνη,  συνεργαστήκαμε αρμονικά και επιτυχημένα γιατί και οι δύο συμφωνούσαμε ακριβώς σ΄ αυτό.
Οι εκλογές τελείωσαν, τα διλήμματα που έθεσε η κάθε πλευρά κρίθηκαν απ΄ τους πολίτες, αλλά εγώ θέλω να επιμείνω σ΄ αυτό που πιστεύω βαθειά, ότι το πραγματικό δίλημμα της χώρας είναι ένα και μοναδικό: Ή θα προχωρήσουμε σε παραγωγική ανασυγκρότηση προκειμένου να παράγουμε γνώσεις, προϊόντα και υπηρεσίες, ποιοτικά και ανταγωνιστικά  ή θα επιστρέψουμε στη δανεική ευημερία για να γονατίζουμε μπροστά στους δανειστές. Άλλο δίλημμα δεν έχει η χώρα.
Και ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι μία από τις σταθερές, που μπορεί να δώσει υπόσταση σε αυτή την προσπάθεια, γιατί απέδειξε και ιστορικά πως σήκωσε πολλές φορές την πατρίδα στις πλάτες της η αγροτιά, και έδειξε ακόμα και μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης κάτι πολύ σημαντικό:
Το ισοζύγιο όλοι ξέρουμε ότι βελτιώθηκε, έχει μηδενιστεί το τρομακτικό έλλειμμα 15% που είχε η Ελλάδα το 2009, που είναι από τα απόλυτα θετικά της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του κόμματος στο οποίο εγώ ανήκω, του ΠΑΣΟΚ, άσχετα αν δεν έχει αξιολογηθεί από τους πολίτες, γιατί δεν μπορεί με έλλειμμα ισοζυγίου η χώρα να βαδίζει. Η αλήθεια όμως ολόκληρη κι όχι η μισή είναι ότι το ισοζύγιο βελτιώθηκε μεταξύ των άλλων γιατί μειώθηκαν τα εισοδήματα στην τσέπη και άρα και η κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων.
Στον αγροτοδιατροφικό τομέα, όμως, αυτό δεν συμβαίνει, όπου έχουμε μείωση εισαγωγών κατά 1 δις, αλλά και αύξηση εξαγωγών κατά 2 δις αυτά τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό δείχνει τον δυναμισμό που έχει ο αγροτοδιατροφικός τομέας και πιστεύω πως μας δείχνει και το δρόμο.
Έχω μια συγκεκριμένη ιδεολογία και με βάση τις αξίες που υπηρετώ, πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε σε βαθιά διαρθρωτικές αλλαγές γιατί το θέμα δεν είναι στις ενισχύσεις. Η Ελλάδα παίρνει σχεδόν τετραπλάσιες ενισχύσεις και από την Ιταλία και από την Πορτογαλία, για την αγροτιά της. Για να μην πετυχαίνουμε αυτά που πετυχαίνουν εκεί σε ό,τι αφορά το εισόδημα του παραγωγού, κάτι δεν κάνουμε καλά.
Οι ενισχύσεις των αγροτών παραδίδονται από την Κυβέρνηση, τον κ. Καρασμάνη και μένα ως αρμόδιους Υπουργούς, ακατάσχετες και αφορολόγητες. Απολογούμασταν επί μήνες γι΄ αυτό άδικα, όπως αποδεικνύεται.
Διαρθρωτικές αλλαγές. Θα πω δυο-τρεις που δρομολογήσαμε. Τον ίδιο τον διαρθρωτικό χαρακτήρα που δώσαμε στην ΚΑΠ με τη μεταφορά στον δεύτερο πυλώνα μεγάλου ποσού, σχεδόν εξαντλώντας το όριο που μας έδινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα παρακαλέσω πραγματικά τη νέα πολιτική ηγεσία να επιμείνει ως το τέλος στην αποκέντρωση των πόρων του ΠΑΑ στις Περιφέρειες, καθώς μεγάλο μέρος και του υπηρεσιακού μηχανισμού είναι απέναντι σ΄ αυτή την προοπτική. Ο συγκεντρωτισμός είναι μια παθογένεια των Υπουργείων εδώ και 30 χρόνια και δεν υποστηρίζω πως είναι θέμα προσωπικό των υπαλλήλων, ότι δηλαδή είναι κατά της αποκέντρωσης οι υπάλληλοι.
Προχωρήστε σε στοχευμένη αποκέντρωση, αν θέλουμε να απελευθερώσουμε παραγωγικές δυνάμεις στην ελληνική περιφέρεια. Και βέβαια μιλώντας για διαρθρωτικές αλλαγές, θέλω να επιμείνω στοχευμένα, γνωρίζοντας καλά την ατζέντα της Κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σήμερα αναλαμβάνει και αυτό το Υπουργείο.
Λοιπόν κατανοώ την ευαισθησία για τα θέματα του κόστους παραγωγής από την πλευρά του κράτους, αλλά θέλω επίσης με σαφήνεια να πω αυτό που πιστεύω βαθειά: Καμία κρατική πολιτική υποβοήθησης του παραγωγού στο κόστος παραγωγής δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτά που κερδίζει σε έσοδα και σε έξοδα όντας οργανωμένος σε ομάδες παραγωγών.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και είναι συνταρακτικά. Ομάδες παραγωγών και υγιείς συνεταιρισμοί, αυτό είναι που χρειάζεται η αγροτιά και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα πολιτική ηγεσία.
Όπου κι αν γυρίσαμε σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίσαμε, για να τα λέμε όλα, άρνηση, δυσπιστία, καχυποψία. Η κατασυκοφάντηση της συνεταιριστικής ιδέας και της συλλογικής δράσης όλα τα προηγούμενα χρόνια κρατάει επιφυλακτικούς όλους τους αγρότες.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν δεκάδες εξαιρετικά λαμπρά παραδείγματα στη χώρα και στην πατρίδα μου την Κοζάνη, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Γνωρίζω πολύ καλά από τις τοποθετήσεις του στη Βουλή, την ευαισθησία του Αναπληρωτή Υπουργού, και αγαπητού μου φίλου και συναδέλφου από τα αυτοδιοικητικά χρόνια Βαγγέλη Αποστόλου, για το κόστος. Τη συμμερίζομαι απόλυτα αλλά θέλω να καταθέσω και να κάνω αυτή την πρόταση: προσέξτε πάρα πολύ πόσα μπορεί να κερδίσει ο αγρότης από μία στοχευμένη οργάνωση ομάδας ή υγιούς συνεταιρισμού. Δεν μπορεί να του τα δώσει, δυστυχώς ή ευτυχώς, καμία κρατική πολιτική.
Για το επίμαχο θέμα της κτηνοτροφίας, μιας και ήμουνα αρμόδιος ζωικής παραγωγής, θέλω να πω  ορισμένα πράγματα.
 Είναι κεντρικός στόχος της χώρας στον εθνικό φάκελο και φαντάζομαι θα υπάρχει εθνική συμφωνία να παραμείνει ως κεντρικός στόχος. Είναι η μεγάλη δύναμη, το «πυρηνικό» όπλο της χώρας η κτηνοτροφία, εάν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε.
          Το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ που βάζει φραγμό στις ελληνοποιήσεις είναι πανέτοιμο να ξεκινήσει, αν επιθυμεί η πολιτική ηγεσία.
          Όπως επίσης και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η οικοτεχνία που υπέγραψα αλλά δεν δημοσιεύθηκε, γιατί δεν ήταν δυνατόν να δημοσιευθεί πριν τις εκλογές. Υπάρχει δημοκρατική ευαισθησία κι έτσι έπρεπε να κάνουμε.
          Και όλα τα υπόλοιπα και τα ζητήματα των «ανακτήσεων» για τα οποία θα  υπάρξει και ειδικότερη ενημέρωση και σε σημειώματα που σε συνεργασία με τον κ. Καρασμάνη έχουμε κάνει και από κοινού και ο καθένας χωριστά για να παραδώσουμε, όπως επιβάλει ο πολιτικός πολιτισμός του υπουργείου στη νέα ηγεσία.
                   Να ευχηθώ πραγματικά από την καρδιά μου για τους λόγους που είπα, για το νευραλγικό ρόλο που έχει αυτό το υπουργείο την καλή επιτυχία και την πίστη μου ότι θα υπάρξει επιτυχία, γιατί γνωρίζω τα πρόσωπα, τα οποία αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη.
                   Ολοκληρώνω, ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά φυσικά το φίλο Υπουργό τον Γιώργο Καρασμάνη, που είμαστε και περίπου συντοπίτες, τους Γενικούς Γραμματείς το Μόσχο Κορασίδη, τον Δημήτρη Μελά, τον Δημήτρη Ιατρίδη που μέχρι 31/12 ήταν εδώ. Τον Κώστα Αναγνώστου και τη Γεωργία Ζεμπελιάδου, για να προσθέσω τους Διευθυντές των γραφείων.
                   Όλους τους προέδρους και τις ηγεσίες των οργανισμών που εποπτεύουμε, ιδιαίτερα το φίλο μου και σύντροφό μου από τα παλιά τον Βασίλη Έξαρχο που έχει την αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ. Και στον ΕΛΓΑ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αναλογιστική μελέτη υπουργέ που είναι υπέρ της κτηνοτροφίας. Έχει αποκαλύψει η αναλογιστική μελέτη ότι είναι άδικη η εισφορά του κτηνοτρόφου.
                   Όλους λοιπόν να τους ευχαριστήσω και να ευχαριστήσω όλους τους Διευθυντές, όλα τα στελέχη του  Υπουργείου. Και εάν ανταλλάξαμε ποτέ καμία κουβέντα δεν ήταν από άγχος πολιτικού κόστους, ήταν ακριβώς γιατί υπηρετούμε μια υπόθεση. Μια αποστολή είναι όλο αυτό το πράγμα που έχει να κάνει με την πατρίδα και με την αγροτιά. Όλο το προσωπικό πραγματικά στάθηκε δίπλα μας και θέλω όλους να τους ευχαριστήσω, ιδιαίτερα όλα τα παιδιά στο γραφείο μου που μου στάθηκαν νυχθημερόν αυτούς τους μήνες εδώ πέρα.
                   Και να πω ότι και εγώ από την πλευρά μου άσχετα εάν δεν είμαι πλέον βουλευτής, δεν έχει σημασία, δεν αποχωρώ από τα δημόσια πράγματα της χώρας και από το δημόσιο βίο. Σε αυτή την υπόθεση, πιστεύω, θα είμαι δίπλα και στην πολιτική ηγεσία όπου χρειαστεί με όσες δυνάμεις και γνώσεις έχω, γιατί όπως είπα η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ο κεντρικός στόχος και η αγροτιά μας ενώνει και έχει ανάγκη ο τόπος να βρει σημεία που θα ενωθεί. Αυτό το πιστεύω περισσότερο από όλα. Σας ευχαριστώ πολύ».

1 σχόλιο:

Θανάσης Καλλιανιώτης είπε...

Εργατιά, Αγροτιά με το ΠΑΣΟΚ μπροστά" φωνάζαμε πιτσιρικάδες!

Το Προφίλ μας