Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Πραγματισμός

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ Κοζανης
Ο  όρος Realpolitik αναφέρεται στην έννοια της πολιτικής που βασίζεται στην εξουσία και σε πρακτικούς ή υλικούς παράγοντες, παρά σε καθαρές ιδεολογικές γραμμές.  Αποδίδει δε, μια πραγματιστική άποψη στον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανισμοί της εξουσίας.
Η αλήθεια είναι ότι ανάρρηση στην εξουσία απαιτεί συμβιβασμούς και επιλογές, οι οποίες μπορεί να ξενίζουν τους οπαδούς των καθαρών ιδεολογικών γραμμών. Είναι, όμως, κομμάτι του παιχνιδιού της εξουσίας.
Στη θεωρία των παιγνίων μια από τις επιλογές είναι κι αυτή του αμοιβαίου κέρδους για τους συμμετέχοντες (win-win).
Για να συμβεί αυτό , είναι απαραίτητο να γίνει  έγκαιρα αντιληπτό ότι οι παίκτες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους το αμοιβαίο όφελος, ακόμα κι όταν αυτό δεν φαίνεται να είναι το μέγιστο δυνατό όφελος για την ομάδα που εκπροσωπούν.
Τα χρόνια του μνημονίου στη χώρα έγινε περισσότερο φανερό από ποτέ ότι οι συμμαχίες που δημιουργούνται μπορεί εξ’ αρχής να μοιάζουν αδόκιμες ή και ανίερες. Το κόστος της επιλογής «πληρώνεται» κάθε φορά ανάλογα ή και δυσανάλογα.
Το κατά πόσο η κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί και βασίζεται σε μια παράξενη συμμαχία δύο χώρων που δεν φαίνεται να μοιράζονται πολλά ιδεολογικά κοινά, μένει να φανεί. Ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Γίνεται, όμως, για άλλη μια φορά σαφές  ότι για να είσαι σημαντικός παράγοντας στο παιχνίδι της εξουσίας  θα πρέπει  να βάλεις νερό στο κρασί σου. Το θέμα είναι πόσο.

Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας