της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Ο πόλεμος των φωνηέντων της προηγούμενης εβδομάδας (σχεδόν «εμφύλιος» πάνω στους ήχους και στα γράμματα της ελληνικής γλώσσας που έφερε στο προσκήνιο η επιστολή αδαούς δασκάλας) ήταν μια ακόμη ένδειξη ότι πιθανόν τελικά και να μας «ψεκάζουν». Ξέρετε, αυτά τα πράσινα ανθρωπάκια.
Αυτά είναι που φταίνε για το ότι είμαστε αδιάβαστοι, ανιστόρητοι και τελικά επιρρεπείς σε κάθε είδους βλακεία που ακούμε, διαβάζουμε και καταπίνουμε τελικώς αμάσητη.
Το έλλειμμα αντίληψης που χαρακτηρίζει αρκετούς στην καθημερινή επικοινωνία μέσω γραπτού και προφορικού λόγου, αποτυπώνεται όπως είναι φυσικό και στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Κι εκεί υπάρχουν συγκεκριμένοι άγραφοι –προς το παρόν- κανόνες που ακολουθούνται από τους χρήστες. Η λειτουργία ενός χρήστη μέσα στο διαδικτυακό περιβάλλον μαρτυρά και την παρουσία του έξω από αυτό. Η διαδικτυακή ευφυΐα συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη ευφυΐα ενός ανθρώπου.
Η αλληλεπίδραση στο χώρο του facebook εκφράζεται μέσα από τα likes και τα dislikes (μου αρέσει- δεν μου αρέσει), πέρα από τα σχόλια. Πάρτε, λοιπόν, για παράδειγμα κάποιον που διαβάζει μια είδηση για ένα τροχαίο δυστύχημα και πάει από κάτω και κάνει like στην είδηση. Τι σημαίνει αυτό; Οτι του αρέσει το γεγονός; Οχι, προφανώς. Οτι το διάβασε; Μάλλον. Η επικοινωνία αυτή, όμως, εκτός από αναποτελεσματική υποδηλώνει, μάρτυρα χάσμα κατανόησης, ικανό να οδηγήσει σε χειρότερες παρανοήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου