Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Προς περίφραξη η Εγνατία για την προστασία των ζώων

Ειδικός φράχτης για να μην πέφτουν θύματα τροχαίου
Την τοποθέτηση ενισχυμένου φράχτη με ειδική στήριξη, ώστε να μην επιτρέπει την διέλευση άγριων ζώων στην Εγνατία Οδό, πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες ο ανάδοχος του μειοδοτικού διαγωνισμού, στον κάθετο άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή και στον κύριο άξονα Παναγιάς – Σιάτιστας, όπου σημειώνονταν τα περισσότερα περιστατικά.
Ο ειδικός φράχτης αναμένεται να σώσει τη ζωή πολλών άγριων ζώων – κυρίως αρκούδων, αγριογούρουνων, ζαρκαδιών, λύκων - που κατά τις μετακινήσεις τους εισέρχονται στο οδόστρωμα και πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Μάλιστα, η τοποθέτησή του ήταν χρόνιο αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία της άγριας ζωής και θεωρείται αναγκαίο μέτρο, παράλληλα με την ολοκλήρωση κατασκευής του οδικού άξονα.


Οι νέοι φράχτες θα τοποθετηθούν συγκεκριμένα στο τμήμα Σιάτιστα – Κορομηλιά, συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων και σε διάφορα τμήματα του άξονα Παναγιά – Σιάτιστα, συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων. Η ανάθεση βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχων πριν την υπογραφή της σύμβασης (με αρχικό προϋπολογισμό 11,5 εκατομμύρια ευρώ).

Στο νέο κομμάτι της Εγνατίας Οδού Κορομηλιά – Κρυσταλλοπηγή που πρόκειται να κατασκευαστεί, η περίφραξη θα εντάσσεται στις υποχρεώσεις του αναδόχου.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση «Αρκτούρος», που εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη, μόνο κατά την φετινή χρονιά σκοτώθηκαν σε επαρχιακούς δρόμους της Φλώρινας, Αμύνταιου και Κρυσταλλοπηγής έξι αρκούδες, ενώ την τελευταία 10ετία έπεσαν θύματα τροχαίων 50 αρκούδες, κυρίως στο τμήμα Σιάτιστας – Καστοριάς της Εγνατίας Οδού.

Όλα τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες μέσα στο 2012 αφορούν σε νεαρά αρκουδάκια που διανύουν τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο εκπαίδευσης από τη μητέρα τους, γεγονός που σηματοδοτεί τον αφανισμό μιας γενιάς αρκούδων.

Ο Αρκτούρος επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης της ειδικής περίφραξης στο τμήμα Γρεβενών – Παναγιάς και την αντικατάσταση της περίφραξης στο τμήμα Σιάτιστας – Καστοριάς.
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας